Ezúttal sem termett babér Újpesten a Lokinak

Nem tört meg a nyolcéves átok, a DVSC ezúttal sem tudott nyerni a Megyeri úton, az emberelőnyben játszó Újpest megérdemelten tartotta otthon a három pontot.

0

dvsc_mkovesd59-Nagy-300x162 Ezúttal sem termett babér Újpesten a LokinakFotó: dvsc.hu

Az elmúlt hetekben jelentős változás állt be a DVSC életében, Joan Carrillo személyében új tréner vette át a csapat irányítását, aki kinevezése után azonnal munkához látott. Az elmúlt két hétben próbálta a saját képére formálni a debreceni gárdát, megvalósítani elképzeléseit. Arra, hogy ezt mennyire sikerült megvalósítania, szombat este kaptuk meg a választ, amikor vezetésével, első bajnoki mérkőzését játszotta a Vasutas. A 13. fordulóban alsóházi rangadó várt a piros-fehérekre, ugyanis a sereghajtó Újpest otthonában léptek pályára.

Ez a párharc a hatpontos kategóriába tartozott, mindkét gárda számára nagyon kellettek a pontok. A lilák a kieső helyről akartak ellépni, de legalábbis zárkózni riválisaikhoz, míg a hajdúságiak a veszélyzónától szerettek volna eltávolodni.

Nagy meglepetés nem volt a debreceni kezdőben, a már-már megszokott kezdőt küldte pályára a Katalán szakember, aki az összeállítást nézve, a régi jól bevált 4-4-2-es játékrendszert vette elő, mely már a Honvéd elleni második félidőben is eredményre vezetett. Az Újpest mestere nem változtatott a kezdő, a Puskás elleni tizenegy állt fel a középkezdéshez.

Lendületesen kezdtek a csapatok, de az első percekben a két tizenhatos között zajlott a játék, bár a Loki lépett fel támadóbban, egymás után két szögletet is elvégezhettek, a hazai kapu azonban egyiknél sem került veszélybe. Valamivel többet birtokolták a labdát a debreceniek, többször eljutottak a lilák tizenhatosáig, de az utolsó passzoknál rossz megoldásokat választottak. Az Újpest labdaszerzések után gyors kontrákkal próbálkozott, ám a hajdúsági védelem minden kísérletet meghiúsított. Az első negyedórához közeledve lábra kapott a fővárosi gárda, kellemetlen pillanatokat szereztek a vendégek hátsó alakzatának, ám Grófnak csak egy rosszul sikerült lövésnél kellett játékba avatkoznia. A 20. percben azonban a debreceni hálóőr már tehetetlen volt: Beridze kevergetett a tizenhatoson belül, majd lövésre szánta el magát, a labda pedig a hosszúban kötött ki (1-0). Szinte azonnal egyenlíthetett volna a DVSC, de Dzsudzsák szöglete után Deslandes közeli fejesét Banai bravúrral hárította. Az eset után először állt a VAR miatt a játék, egy lehetséges büntetőt vizsgáltak, az újpesti védő a gyanú szerint kézzel ütött a labdába. Rövid tanakodás után meg is született az ítélet, jöhetett a büntető. A labda mögé Dzsudzsák állt, aki higgadtan lőtt a jobb alsóba (1-1). A 34. percben emberhátrányba kerültek a cívisvárosiak, miután Nikolic utolsó emberként, a tizenhatos előtt szabálytalanul állította meg a kapura törő Konet. Carrillo, reagálva a kiállításra, stabilizálva a védelmet, Sós helyett Baráthot küldte pályára. Egy háromszögelést követően közel álltak a hazaiak ahhoz, hogy ismét náluk legyen az előny, de Kone, még ha centikkel is, de célt tévesztett. Az utolsó percekben beszorult kapuja elé a Vasutas, ám újabb gól már nem született, döntetlen állással várhatták a csapatok a második félidőt.

Ahogy várható volt, az emberelőnyben lévő Újpest nagy ellánnal ketdte a második játékrészt, próbáltak nyomást gyakorolni a hajdúságiakra. Teljesen beszorult a kapuja elé a DVSC, a védők időnként kétségbeesetten próbáltak felszabadítani. A kérdés az volt, meddig bírják ezt a nyomást a piros-fehérek, ki tudják-e húzni kapott gól nélkül a második félidőt. A választ az 57. percben megkaptuk: Kone, a védőktől nem zavartatva, félfordulatból lőtte ki a bal alsót (2-1). A hazaiak megérezték, végleg le is zárhatják a mérkőzést, még nagyobb lendülettel kezdték rohamozni a debreceni kaput, többször is csak a szerencsén múlt, hogy nem sikerült betalálniuk. Csak pillanatokig tudták megtartani a labdát a vendégek, időnként egy-egy kontrával próbálkoztak, ezek azonban elhaltak a hazai térfél közepén. A 70. perc környékén kijött a szorításból a cívisvárosi gárda, ám hiányzott az erő a támadásaikból. A lilák közel álltak harmadik találatukhoz, de Katona lapos beadását Beridze rosszul találta el, a labda így a jobb kapufa mellett hagyta el a játékteret. A 80. percben ismét Beridze előtt adódott lehetőség, ám 16 méterről leadott lövését Gróf szögletre ütötte. Nem sokra rá Viana hagyta ki a kihagyhatatlan, két méterről nem tudott betalálni az üres kapuba. Ismét beszorult kapuja elé a DVSC, az Újpest zsinórban dolgozta ki helyzeteit, melyek közül a 87. percben egyet értékesített: Antonov beadása után, a menteni igyekvő Deslandes testéről saját kapujába pattant a labda (3-1). Ezzel végleg eldőlt a mérkőzés, elképzelhetetlen volt, hogy a Debrecen a hátralévő időben két gólt tudna szerezni. Mint ahogy nem is sikerült, bár a hazaiak sem növelték találataik számát, de ezen nem bánkódtak a lila-fehér drukkerek, akik csapatuk második győzelmének örülhettek.

NB-I 13. forduló

Újpest – DVSC: 3-1 (1-1)

Újpest: Banai – Kastrati, Koutroumpis, Diaby, Csongvai (Pauljevic 61’) – Mack, Mitrovic, Katona (Bjelos 75’), Antonov – Beridze, Kone (Viana 75’)

Vezetőedző: Michael Oenning

DVSC: Gróf – Bévárdi, Nikolic, Deslandes, Ferenczi – Dzsudzsák, Varga, Bódi (Soltész 83’), Sós (Baráth 40’) – Németh (Babunski 62’), Ugrai (Tischler 83’)

Vezetőedző: Joan Carrillo

Gólszerzők: Beridze 20’, Kone 57’ Deslandes 87’ (öngól) ill. Dzsudzsák 27’

Kiállítva: Nikolic 34’

KZT