Új szezon, új remények, ismerős helyzet

Hamarosan megkezdi felkészülését a DVSC-TVP női kézilabda-csapata. A város talán legkedveltebb együttesének számító hajdúsági hölgykoszorú a viszontagságos holtszezont követően ismét pozitív kilátásokkal kecsegtető idénynek néz elébe. S ami talán a legfontosabb, Tone Tiselj tanítványai újra nekiveselkedhetnek az európai kupaküzdelmeknek. Abban persze csak bízni lehet, hogy sikeresebben veszik az első akadályokat, mint tették azt a tavalyi évadban.

0

ball-1930198_1280 Új szezon, új remények, ismerős helyzetAz előjelek ugyanakkor rettentően hasonlóak, mint a tavalyi szezon végén, illetve a tavaly nyári alapozás kezdetén. A 2016-os bajnoki negyedik helyezéssel szemben idén áprilisban a kecskeméti MK-FinalFourban megszerzett bronzérem jelentette a csodát, ám az időnkénti extrateljesítmények dacára meglehetősen rapszodikus volt a Lányok szereplése – kis túlzással bárkitől képesek voltak kikapni a tavaszi hónapokban. Mindemellett a csapategység is megbomlott, ugyanis 2016 véghajrájához hasonlóan a mögöttünk hagyott évad végére is biztossá vált, hogy a kiegészítő embereken, és az előzetesen kalkulálható távozókon felül kulcsemberek, igazi vezérek is elhagyják csapatunkat.

Bő egy esztendeje a sikercsapat két alapköve, Kudor Kitti és Karnik Szabina tette át a székhelyét az akkor EHF-kupát is elhódító Dunaújvárosi Kohászhoz, idén hasonlóan komoly veszteségként könyvelhettük el, hogy a továbbiakban Maria Garbuz és Jeca Despotovic sem DVSC-mezben ontja majd a gólokat, vagy épp hajítja lelátóra ellentmondást nem tűrő, már-már férfias keménységgel a szembejövő ellenfeleket. Példaértékű hozzáállásuk, munkabírásuk mindenképp hiányozni fog a csapatból. Miképp a saját nevelésű Siska Pálma, Marincsák Niki kettős és a könnyek közt elbúcsúzó Tóth Melinda lelkesedése is. Bár az említett három játékos nem igazán tudott kiteljesedni a Hódos közönsége előtt, debreceni pályafutásuk ennek ellenére sem szűkölködött emlékezetes pillanatokban.

Az érkezők névsorát böngészve azonban mindenképp kaján vigyorral dörzsölhetjük tenyerünket, hiszen a dán válogatott irányítója, Lotte Grigel, valamint a román kézilabdázás egyik legnagyobb reménységének számító Madalina Zamfirescu érkezése is óriási fegyvertény, egyben a klubnál folytatott szisztematikus szakmai munka egyfajta elismerése. Bár az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy manapság egy külföldi játékosnak összességében a magyar bajnokság – egzisztenciális és sportszakmai értelemben is – egy rendkívül vonzó közeg. Ugyanakkor kétségünk ne legyen, az említett játékosokért megvívott győztes versenyben (Zamfirescu neve többek között képben volt az időtlen idők óta épkézláb irányítót hajszoló, bajnoki bronzérmes Érd csapatánál is) a nemzetközi szintű debreceni stáb mellett elvitathatatlan szerepe volt az egyedülálló debreceni publikumnak is, mely minden túlzás nélkül a kézilabdasport egyik legjobb, legnagyobb szurkolótáborának számít. A szemrevaló dán és román kiválóságon felül ezt hangoztatta a szintén Debrecenbe szerződő Arna Sif Palsdóttir is, aki az izlandi válogatott oszlopos tagja, mindemellett komoly nemzetközi tapasztalattal rendelkező beálló. Érkezésével a védelemben és beállós poszton is bővülnek a variációs lehetőségek. Nagy fogásként lehet elkönyvelni a Győri ETO-ból egy évre piros-fehér színekbe öltöző Hársfalvi Júlia szerződtetését is. Vele kiegészülve elmondható, hogy a fiatal Szabó Pannán kívül két válogatott szintű balszélsővel vág neki a szezonnak a gárda. Rajtuk kívül érkezett még a balkezes átlövő, Hajduch Csenge a fehérváriaktól, illetve visszatért Debrecenbe a NEKA csapatától Román Dorina, aki a junior válogatott meghatározó egyéniségének számít, így Pénzes Laura és Tóvizi Petra mellett újabb korosztályos kiválóságot zárhat szívébe a sportszerető cívisvárosi publikum.

Mindent összegezve, a minőségi érkezőkön felül remek irányjelző lehet a jövőre nézve, hogy a múlt szezon kiemelkedő egyéniségei (Ana Punko, Karina Yezhykava), és az elmúlt évek sok meghatározó debreceni játékosa (Horváth-Pásztor Bettina, Sirián Szederke, Kelemen Éva, Varsányi Nóra) továbbra is a DVSC kötelékében pattogtatja a labdát. Korosztályos tehetségeink közül pedig Tóvizi Petra, Szabó Panna és Pénzes Laura is profi szerződést kapott, továbbá a klub kiemelkedő utánpótlásmunkáját remekül jelzi az is, hogy tavaly több ifjú kiválóság is debütált a nagyok között (így Szabó Dóra, Borgyos Panna, vagy épp Kenyeres Barbara), ők idén is tűz közelben lehetnek.

Az új emberek megfelelő beillesztésével talán az elmúlt évnél kiegyensúlyozottabb és hatékonyabb, ám legalább annyira szerethető és elszánt csapata lesz a városnak, minderre pedig az eddigieknél nagyobb szükség lesz, hiszen minden idők egyik legerősebb mezőnye verődött össze a magyar női élvonalban. A Kisvárda a felcsúti modellhez hasonló vehemenciával szipolyozza el a riválisok magyar és nemzetközi kiválóságait, remekül erősített a Siófok is, a Kohász, vagy épp az Érd pedig hajszálnyival sem lett gyengébb. A Győr és a Ferencváros továbbra is más dimenzió, bár Elek Gábor csapatának Szucsánszki Zita pótlása feladhatja a leckét, így jó lenne elkapni végre a zöldeket egy hazai bajnokin, hiszen bő fél évtizede nem volt példa arra, hogy legyőzzük őket.

A nyári felkészülés pontos menetrendje ugyan még nem ismert, ám a gárda félhivatalos információk szerint részt vesz az augusztusi Kohász-Kupán, és a szintén augusztus hónapban megrendezésre kerülő Dunakanyar-Kupán, mindemellett valószínűsíthető, hogy idén nyáron is lesz TVP-Kupa, amelynek a Hódos adhat otthont.

 

Részletek hamarosan!

Bajnok lesz a DVSC, ebben hinni kell! Hajrá, Loki!

 

T. S.