Vámosi Panna: „Azért dolgozom, hogy egyre jobb legyek!”

Vámosi Panna egyike a DVSC legnagyobb utánpótlástehetségeinek. Mi sem jelzi ezt jobban, minthogy a jelenleg futó szezon első felében a magyar ifjúsági válogatottal edzőtáborozott, tavasszal pedig már a nagycsapatnál bizonyíthatta tudását. Bizonyította is, hiszen a Nyíradony elleni edzőmérkőzésen felnőttjátékosokat meghazudtoló robbanékonysággal játszotta át a vendégek védőfalát. Pannával a közelgő négyesdöntő erőviszonyairól, az idény legfőbb tanulságairól, példaképeiről és további terveiről beszélgettünk.

0

tvp1-176x300 Vámosi Panna: „Azért dolgozom, hogy egyre jobb legyek!”

Tegnap játszottátok utolsó meccseteket a bajnokság alapszakaszában.

Szerencsére jól ment a játék, bár én ezúttal kevesebb lehetőséget kaptam, hiszen nemrég volt egy kisebb sérülésem, ráestem a térdemre, így az elmúlt hét nagyrészt rehabilitációval telt. Még nem vagyok tökéletes állapotban, de a következő két hétben mindent megteszek majd azért, hogy a Final Four-ban segíteni tudjak a csapatnak.

Számodra hogy alakul ez a szezon?

Érzésem szerint sikerült fejlődnöm idén. Suba Emese érkezése nagy pluszt jelentett számomra is, hiszen az erősítő edzéseknek köszönhetően sok izmot felszedtem. Persze, ennek még közel sincs vége, kemény munka vár rám a továbbiakban.

Ősszel válogatott élményekkel is gyarapodtál, hiszen korosztályod legjobbjaival szerepelhettél egy edzőtáborban.

Szeptemberben egy amolyan B-válogatott jellegű összetartáson vettem részt, ahol megnézték, kik jöhetnek számításba a legjobbak között. Szerencsére jól sikerült, ezért novemberben már az A-kerettel készültem. Eleinte csak néztem, milyen ügyes a többi lány, de nagyon sok segítséget kaptam, mind tőlük, mind az edzőnktől, Bohus Beától, így felvettem a ritmust, és minden alkalommal tanultam valami újat. A jövőben minden erőmmel azon leszek, hogy újra lehetőséghez jussak.

A klubszezonra áttérve… csapatoddal sokáig veretlenek voltatok az idei kiírásban. Majd tavasszal három vereség is becsúszott, viszonylag rövid intervallumon belül. Mi volt a probléma?

Egyfelől meglepett minket a januári edzőváltás, de a fő problémát az jelentette, hogy szétestünk csapatként, és nem úgy játszottunk, ahogy kellett volna. Magamra pedig különösen nehezteltem, mert nem tudtam pluszt hozzátenni és segíteni a többieknek. Ám úgy érzem, mostanra egymásra találtunk, és a négyesdöntőben meg tudjuk mutatni, mire vagyunk képesek.

Ha már négyesdöntő. Kivételesen erős mezőny jött össze a május végén esedékes fináléra, Győrrel, NEKA-val, Ferencvárossal. Hogy látod a debreceni esélyeket?

Játékosállomány tekintetében mindhárom ellenfelünk előttünk jár, de ha összetartunk, akkor csapatként meg tudjuk állni a helyünket, és képesek lehetünk ellensúlyozni a különbségeket. Én mindenesetre nagyon bízom magunkban és a jó szereplésben.

Közösség szempontjából milyen a csapat?

Remekül érzem magam, nagyon jó a hangulat, szeretek itt lenni. Összetartunk, és nem csak korosztályon belül, hanem a nálunk fiatalabbakkal is jól kijövünk. Családias a környezet.

Ki a legjobb barátnőd a társak közül?

Petrus Mirtill, de valójában az egész csapatot nagyon szeretem.

Nemrég egy szinttel feljebb, a nagyok között is lehetőséghez jutottál. A Nyíradony elleni edzőmeccsen megilletődöttség nélkül dobáltad a gólokat. Nem volt benned drukk?

Eleinte nagyon féltem a bemutatkozástól, de a lányok megnyugtattak, segítettek, és arra biztattak, hogy próbálkozzak bátran, ez sokat könnyített a helyzeten. Miután Gergő beküldött, sikerült feloldódnom, és összességében jól éreztem magam a pályán.

Fehérváron már éles meccsen is szerepeltél a keretben. Milyen volt testközelből átélni a felnőttmezőny körforgását?

Rendkívül boldog voltam, amikor Gergő szólt, hogy a nagyokkal tarthatok, és maga az utazás óriási élményt jelentett. A meccsen uralkodó légkör pedig a bemelegítéssel, a hangulattal, és a szurkolókkal együtt felejthetetlen marad számomra.

Van olyan ember a nagycsapatban, akit példaképedként, egyfajta mintaként figyelsz?

Lotte Grigel nagyon képzett, okos játékos, jelen pillanatban ő az elsőszámú példaképem. Az pedig különösen jólesik, hogyha találkozunk, mindig érdeklődik felőlem, és megkérdezi, hogy vagyok, hogy sikerültek a meccsek. Jeca Despotovic-ra szintén felnézek.

Érzésed szerint miben kell fejlődnöd a legmagasabb szint eléréséhez?

Úgy gondolom, a játék legtöbb elemében előre kell lépnem. Tehát a védekezésemen, a gyorsaságomon, és a lövési technikákon egyaránt van még mit csiszolnom, de azért dolgozom, hogy egyre jobb és jobb legyek!

Az alapokat kinél kaptad?

A Debreceni Sportiskolában kezdtem a kézilabdát, Csapó Erikánál, és nála ismerkedtem meg az alapokkal. Majd Tóth Rózsához kerültem, aki négy éven keresztül volt az edzőm. Neki rengeteget köszönhetek!

S mikor dőlt el benned az, hogy a kézilabda számodra jóval több lehet, mint hobbi?

Valójában már Rozi néni keze alatt körvonalazódott, hogy komoly szintre szeretnék lépni a későbbiekben, de úgy igazán a DVSC-nél tudatosult bennem, mit is szeretnék elérni a sportágon belül. Itt már egy egészen más szint következett, nagyon profi körülmények fogadtak.

tvp-1-217x300 Vámosi Panna: „Azért dolgozom, hogy egyre jobb legyek!”

Feltételezem, a sikerek sem hiányoztak.

Szerencsére több olyan élményem volt, amire szívesen gondolhatok vissza. Talán a legemlékezetesebb egy országos döntő, melyen még a DSI-vel szerepeltünk, utolsó évemben. Kétnapos esemény volt, első nap borzasztóan játszottunk, alaposan kikaptunk a Dunaújvárostól és a Győrtől is. Este viszont összeültünk, és átbeszéltük, hogyan tovább. Ennek eredményeképp másnap reggel már sokkal jobbak voltunk, mindenki odatette magát. Megszorongattuk a Fradit, ráadásul a saját pályáján, így Rozi néni és a szülők is büszkék lehettek ránk.

Milyen fontosabb célok lebegnek most előtted?

Szeretnék mihamarabb felkerülni a felnőttcsapathoz, és ott bizonyítani. Amennyiben sikerül, természetesen a felnőtt-válogatottságot is megcéloznám.

A sportolás és a tanulás összeegyeztetése nem okoz problémát számodra?

Előfordul, hogy fáradtabb vagyok, vagy becsúszik egy-két rosszabb jegy, de nekem és a szüleimnek egyaránt nagyon fontos, hogy a sport mellett a tanulás terén is helytálljak, így próbálok mindent megtenni, hogy ez sikerüljön.

Ha a pályán kívüli életre gondolsz, milyen területen tudnád elképzelni magad a későbbiekben?

Most az az elsődleges, hogy minél hamarabb nyelvvizsgát szerezzek, hiszen ez a klubon belüli kommunikációt is nagyban megkönnyíti. Ami a távolabbi jövőt illeti, nem tartom kizártnak, hogy a sport mellett maradjak, akár edzőként, vagy rehabilitációs edzőként.

Ha kikapcsolódásról van szó, hogyan töltöd?

Elég kevés időm marad a kikapcsolódásra, hiszen sérülékenységem miatt pluszedzéseket végzek a komolyabb problémák megelőzése, elkerülése érdekében. Többnyire egyébként családi körben, otthon töltöm a szabadidőmet, pihenéssel.

Vámosi Pannának további sok sikert kívánunk!

T.S.