Végletekig kiélezett meccsen nyertek a Mandic-tanítványok

Újabb sikeres „várvédő háborút” tudhat maga mögött a DEAC U23-as csapata: Andjelko Mandics tanítványai rendkívül pontszegény, de annál izgalmasabb mérkőzésen győzték le a MAFC gárdáját.

0

Kepernyofelvetel-62-300x173 Végletekig kiélezett meccsen nyertek a Mandic-tanítványokFotó: deac.hu

A debreceniek az NBI/B piros csoportjának idei kiírásában már két meghatározó együttest – név szerint a BKG Príma Akadémiát és a Jászberényt – is felülmúltak hazai pályán, így egyáltalán nem meglepő, hogy a mindeddig hibátlanul menetelő MAFC alakulatától sem illetődtek meg. Az összecsapás korai szakaszában főként Neuwirth Bence tett tanúbizonyságot belevalóságáról; az ifjú bedobó a hajdúságiak első tíz pontjából nyolcat vállalt magára. A „csikólendület” a kelleténél gyorsabb faultproblémákba torkollott, a fővárosiak pedig büntetőik révén még a nyitó felvonás vége előtt kiegyenlítettek. Szerencsére Neuwirth tartogatott még egy triplát a szünetig, amire a túloldalon Bordács Soma csak egy kettessel felelt, egy pont tehát mégis megmaradt a cívisvárosi fórból (17-16).

A folytatásban azonban némi ötlettelenség lett úrrá a debreceni támadásokon, Gáspár Mátyásék nehezen találták a réseket a zártan és fizikálisan védekező műegyetemiek pajzsán, akik időközben átvették a vezetést. A DEAC akcióiba Pollák Balázs becserélésével költözött új élet, rögtön meg is változott a játék képe: egy 12-4-s futásnak köszönhetően a negyedet és a félidőt is megnyerték a hazaiak (34-31).

A harmadik etap elején Neuwirth újabb villanásai nyomán kapott szelet a Mandic-fiúk vitorlája, hét ponttal megléptek, ami az addigi legjelentősebb különbség volt a felek között.A fehér-feketék a Neuwirth pillanatait követő hosszas kosárcsend, és az eladott labdák sokasága ellenére is többé-kevésbé sikerrel tartották a távolságot – egészen a játékrész hajrájáig, amikor a MAFC egy 9-0-s rohammal fordítani tudott (43-45).

Az utolsó periódus során újfent nagyot húzott Andjelko Mandic vezetőedző, ezúttal a 2004-es születésű Várszegi Ádám éles helyzetben való pályára küldésével, aki két kulcsfontosságú hármassal hálálta meg a bizalmat – utóbbi a vezetést, és a diadalba fektetett hitet is visszaadta akadémistáinknak. Kívülről viszont még ezzel együtt is úgy festett, hogy talán a több csatát megélt vendégek jöhetnek ki jobban a heroikus küzdelemből – különösen igaz volt ez Misek Levente büntetői után, tizenöt szekundummal a dudaszó előtt. Természetesen jött az időkérés, majd jött egy figura, melynek végén ismét a fiatal Várszegi vállalkozott külső dobásra, de kísérlete közben Biber Áron szabálytalankodott vele szemben. Tizennyolc esztendős játékosunk a sportág nagyjaihoz hasonlítható hidegvérrel mindhárom megítélt egypontost értékesítette, Tóth Péter próbálkozását pedig kiimádkozta a gyűrűből az Oláh Gábor utcai Sportcsarnok népe, mely így harmadszor is győzelemnek tapsolhatott a szezonban.

DEAC U23 – MAFC 59-58 (17-16, 17-15, 9-14, 16-13)

DEAC: Kenéz 4, Neuwirth 17/9, Balázsi 4, Gáspár 13, Fábián 2

Cserék: Pollák 10/6, Várszegi 9/6, Czermann -, Hőgye -, Hibján, Kiss, Varga S.

Vezetőedző: Andjelko Mandic