Vida Gergő: „Tanulságos időszak van mögöttem!”

Tone Tiselj személyében a klub történetének egyik legnagyobb hatású edzője távozott januárban a DVSC-től. Az ő helyét vette át az ambiciózus helyi vonalat képviselő Vida Gergő. Feladata nem volt egyszerű, hiszen úgy kellett rendeznie a sorokat a tavasz folyamán, hogy közben az együttes kulcsemberei sorra adták át egymásnak az orvosi szoba ajtajának kilincsét. A csapat végül kilencedik helyen zárt, ami vezetőnek, játékosnak és szurkolónak egyaránt csalódás. Ám a számok mögé nézve megállapítható a fejlődés, még akkor is, ha a várt áttörés elmaradt. Gergővel a bizonyítvány értékelésén túl beszélgettünk a felnőttedzőség kihívásairól, a soron következő szezonról és a debreceni utánpótlásról is.

0

vida-300x180 Vida Gergő: „Tanulságos időszak van mögöttem!”Fotó: dvsckezilabda.hu

Kilencedik helyen zárta a csapat a bajnokságot. Számodra is csalódás a végső helyezés?

Van bennem egy adag csalódottság, elvégre a nyolcadik helyet mindenképp illett volna megszerezni. A sorsunk a kezünkben volt, sajnos nem tudtunk élni vele. Merészebb álmaink egyedül akkor lehettek volna, ha szerencsésebbek vagyunk, és nem hátráltatnak bennünket sérülések, mert az, hogy rendre voltak hiányzó kulcsembereink, alapjaiban meghatározta a tavaszi szereplést.

A mutatott játékra – egy-egy meccset leszámítva – nem lehetett panasz, elvégre több találkozón a bravúr küszöbén álltatok. Mi kellett volna ahhoz, hogy át is lépjetek rajta?

Véleményem szerint legtöbbször a vezéregyéniség hiányzott a csapatból. Jól példázza ezt legutolsó hazai meccsünk, a Kisvárda ellen, ahol nem tudtunk élni kialakított helyzeteinkkel, sokat hibáztunk sorsdöntő helyzetekben, így a győzelem is elmaradt. De említhetném az Érd, vagy a Dunaújváros elleni találkozókat. Utóbbin mindösszesen három belső emberünk volt. Jól kézilabdáztunk, de a végjátékban hiányzott a friss erő ahhoz, hogy begyűjtsük a pontokat. Idegenben Siófokon álltunk nagyon közel a bravúrhoz, 55 percig teljesen nyitott volt a meccs, a hajrában kellett volna több koncentráció és higgadtság. Persze, a sportban nincsen „ha”, így nem érdemes rágódni a történteken. Adottak voltak a problémáink, ezekkel együtt kellett volna jól szerepelnünk, ám sajnos ez nem mindig sikerült.

Melyik volt a csapat legemlékezetesebb, legjobb mérkőzése a tavasz folyamán?

A Békéscsaba elleni győzelmünket mondanám. A lányok tökéletesen végrehajtották azt, amit a felkészülés során kértem tőlük, ennek köszönhetően tudtunk nyerni, viszonylag simán, egy feljövő rivális otthonában. Ezen felül a Kisvárda és a Dunaújváros elleni találkozókat emelném ki, mert ugyan a győzelem mindkét alkalommal elmaradt, a játék képe elképzeléseinknek megfelelően alakult.

Amikor átvetted a csapatot, elmondtad, első dolgod az lesz, hogy feltérképezd, miben és hogyan léphettek előre. Mely elemekben következett be elégedettségre okot adó javulás?

Egy maximalista edző sohasem elégedett, mert az gátolja a további fejlődést. Legfőbb törekvésem arra irányult, hogy gyorsítsam a csapat játékát, érzésem szerint ez megvalósult, elvégre gyorsindításokból lényegesen több gólt értünk el, mint korábban. Védekezésben szintén előre tudtunk lépni, még ha ezt az utolsó, MTK elleni bajnokink nem is támasztotta alá. Mindemellett magasabb szintre emeltük a beállós játékunkat. Ebben nagy szerepe volt annak, hogy a poszton három, közel egyenértékű beálló állt rendelkezésünkre, így adott volt az a fajta versenyhelyzet, mely a belső pozíciók esetében hiányzott, a folyamatos sérülések miatt. Persze, egy csapat legfontosabb fokmérője az eredményesség. Ebben elmaradtunk a várakozásoktól.

Az utánpótlásból érkezve a felnőttcsapat irányítása egy új fejezetet nyitott meg az életedben. Hogy érzed, sikerült megbirkóznod a feladattal? Mik voltak a legfőbb kihívások?

A felnőtt és az utánpótlás szintje teljesen más, nem elsősorban szakmailag, sokkal inkább emberi tényezők tekintetében. Ebből a szempontból felnőttekkel sokkal összetettebb, komplikáltabb a munka. Kihívást jelentett az angol nyelv is, melyet tavaly kezdtem el tanulni. Mivel a kommunikáció fontos része a közös munkának, a jövőben is azon leszek, hogy tökéletesítsem a tudásom. Összességében tisztában vagyok azzal, hogy miben hibáztam, és egy nagyon tanulságos félév van mögöttem. Úgy érzem, ha a most megszerzett gyakorlati tapasztalatokat hasznosítom, érettebb edzőként vághatok neki az újabb lehetőségnek.

Jövőre Pal Oldrup Jensen másodedzőjeként tevékenykedsz majd a csapatnál. Mint ismert, a norvég mester többször járt Debrecenben.

Pallal napi kapcsolatban vagyunk, a csapatot és az utánpótlást érintően rendszeresen egyeztetünk. Ő egy rendkívül higgadt, felkészült, szorgalmas edző. Érkezésével az előttem álló két évben betekintést nyerhetek egy másfajta szemléletbe, úgyhogy mindenképp hasznos időszak elé nézek. Szeretnék tanulni!

Filozófiátok egyezhet, hiszen mindketten nyitottak vagytok az utánpótlás irányába.

Pal a norvég ifjúsági válogatott szövetségi kapitányaként maximálisan képben van az utánpótlással, és szívügyének is tekinti azt. A nyári válogatott összetartások és korosztályos világesemények révén több fiatalt ki fogunk próbálni az alapozás során. Célunk továbbra is az, hogy minél több helyi tehetséget építsünk a nagycsapat munkájába.

Debreceni fiatalok mellett tapasztalt hazai játékosokkal is bővül a debreceni keret. Mire lehet képes az új állomány a következő szezonban?

Kombinatív játékban mindenképp erősödünk. Kovács Annát szerintem senkinek nem kell bemutatnunk. Az ő szerződtetésével egy rendkívül képzett játékossal gyarapodunk, aki remek cselezőkészséggel rendelkezik, érti a kézilabdát. Ezt már a közös edzések alatt megállapíthattuk. A keret erősségét tekintve érezhető az előrelépés. Meggyőződésem, amennyiben a sérülések elkerülnek minket, sikeresebbek leszünk.

Ificsapatodat Győrvári Viktor vitte tovább, egészen a bajnoki négyesdöntőig, ahol aztán negyedik helyezés jutott az együttesnek. Elégedett voltál a fiatalok szereplésével?

Viktorral egyeztetve megállapítottuk, hogy a Győr kimagaslott a mezőnyből, így nekünk a harmadik hely lett volna elérhető és reális célunk. Ennek elmaradása bennem is hiányérzetet keltett. Ugyanakkor meg kell becsülni ezt az eredményt, mert rendkívül örömteli, hogy utánpótlás terén továbbra is az élmezőnyhöz tartozunk, és az ország negyedik legjobb ificsapatával rendelkezünk. Emellett a serdülők keleti bajnokságban elért harmadik helye is dicséretes. Miképp Bujárszki Ádám 2004-es korosztálya is szép jövő előtt áll. A DSI színeiben nemrég országos második helyet szereztek, csupán rosszabb gólarányuk révén maradtak le az elsőségről.

A szezon végeztével az idei keret egy része a nemzeti csapatban szerepel.

Meg is jegyezném, hogy tegnap Horváth-Pásztor Bettina bemutatkozott a válogatottban, valamint Sirián Szederke is lehetőséghez jutott. Ez mindenképp jó hír, még akkor is, ha tudjuk, ők a következő szezont már nem Debrecenben kezdik meg.

S te mivel foglalatoskodsz majd a nyári hónapokban?

Rám most elsősorban a szakedzői záróvizsgák várnak, így jellemzően tanulással töltöm az időmet. Emellett most vettünk lakást a családdal, szóval teendőkben nyáron sincs hiány, de úgy szép az élet, ha nem unatkozunk.

T.S.