Világklasszisok húzzák a gázt szombaton a debreceni oválon

Június 8-án a Perényi Pál Salakmotor Stadion ad otthont a Speedway Euro Championship (SEC) nyitófordulójának.

0

20240604_121004-300x153 Világklasszisok húzzák a gázt szombaton a debreceni oválonTörténelmi eseménynek lehetnek szemtanúi mindazok, akik szombat délután kilátogatnak a Gázvezeték utcai pályára, ugyanis a SEC 11 éves történelmében először fordul elő, hogy Magyarországon, azon belül Debrecenben rendeznek versenyt. A rangos viadal előtt kedden sajtótájékoztatóra került sor, melyen megjelent dr. Barcsa Lajos alpolgármester, Karolina Jankowska a One Sport promótere és Baráth Norbert a Speedwolf Sportszervező Nonprofit Kft. ügyvezetője.

A sajtóeseményt egy miniverseny előzte meg, amely önmagában is különleges volt, ugyanis örökös magyar bajnokunk, Adorján Zoltán és Füzesi Richárd a Kölcsey Központ Tetőteraszán teljesített stílusosan négy kört.

„2019-ben azzal a céllal adtuk át a stadion üzemeltetését a SpeedWolfnak, hogy olyan versenyeket rendezzenek, amelyek visszahozzák a salakmotor sport régi fényét városunkba. Ma pedig mérföldkőhöz érkeztünk, szombaton a valaha volt legrangosabb viadalra kerül sor városunkban, ami hatalmas sportdiplomáciai siker. Köszönet érte Karolina Jankowskának, a One Sport promóterének, illetve Baráth Norbertnek és a SpeedWolf csapatának, valamint a szponzoroknak. A salakmotor tömegeket vonz a lelátóra, igény van rá, nekünk pedig az a dolgunk, hogy kielégítve ezt az igényt, a sportág mellé álljunk. Idén 10 millió forintos támogatásról döntöttünk, mely összeget még hárommillióval megtoldunk” – fogalmazott Barcsa Lajos.

„Az One Sport elhivatott annak tekintetében, hogy a sportágat európaivá tegye, tudtuk, hogy Debrecenben komoly hagyományokkal bír a salakmotor, ezért döntöttünk a város mellett a döntő egyik helyszínéül, amit a szakma és a szurkolók is pozitívan fogadtak. A tavalyi eredmények és a kvalifikációk alapján bátran kijelenthetem, minden idők egyik legerősebb mezőnye áll startszalaghoz szombaton, 11 év után visszatér a sorozatba a lengyel Maciej Janowski is. Mindez garancia arra, hogy izgalmas és jó versenyt láthatnak a szurkolók” – mondta Karolina Jankowska.

Két salakos, Janusz Kolodziej és Dimitri Bergé indulása még bizonytalan. – „Bergé súlyos sérülést szenvedett, szabályzatunk előírása szerint, csak orvosi engedéllyel ülhet ismét motorra, mellyel még nem rendelkezik, mint ahogy Kolodziej sem kapta még meg a versenyengedélyét” – nyilatkozta a promóter.

Végül Baráth Norbert vette át a szót, aki elmondta: „Még most is nehezen hiszem el, hogy szombaton felcsapódik majd a startszalag és a világon több százezren figyelik majd a TV-n keresztül az általunk szervezett versenyt. Rendezés szempontjából a csúcsra értünk, nehéz lesz überelni ezt az évet. Vannak még álmaink, melyekkel ismét történelmet írhatunk, bízom abban, hogy az álom valósággá válik. Szépen fogynak a jegyek, remélem, kitehetjük majd a megtelt táblát, és ahogy legutóbb, az égiek most is velünk lesznek és szép időben kerül sor a versenyre” – fogalmazott az ügyvezető.

A megszokottól eltérően szombaton 22 futamra kerül sor. A hagyományos, 20 etapos alapszakaszban, minden versenyző megküzd egymással, az első két helyezett biztos résztvevője a finálénak. A reményfutamban a 3., 4., 5., és 6., legtöbb pontot gyűjtő vaspapucsos méri össze erejét és kettő csatlakozik két döntőshöz.

Klasszisok állnak majd startszalaghoz, a 16 fős mezőnyben szabadkártyásként ott lesz Magosi Norbert is.

A SEC debreceni mezőnye

Mikkel Michelsen (dán)

Leon Madsen (dán)

Janusz Kolodziej (lengyel)

Patryk Dudek (lengyel)

Andzejs Lebedevs (lett)

Maciej Janowski (lengyel)

Piotr Pawlicki (lengyel)

Vacláv Milík (cseh)

Kacper Woryna (lengyel)

Jevgenijs Kostigovs (lett)

Timo Lahti (svéd)

Anders Thomsen (dán)

Dimitri Bergé (francia)

Rasmus Jensen (dán)

Norick Blödorn (német)

Magosi Norbert (magyar)

Tartalékok

Jacob Thorssel (svéd)

Bartlomiej Kowalski (lengyel)

Tom Brennan (brit)

Erik Riss (német)

Marko Levishyn (ukrán)