Vízilabda: Nem borult a papírforma Szolnokon

A DVSE együttese jól kezdett, de a második negyedben hullámvölgybe került, az egészen más célokért küzdő szolnokiak pedig éltek a lehetőséggel. Süveges Máté csapata a fordulás után ugyan összekapta magát, de ez már csak a felzárkózásra és a tisztes helytállásra volt elég.

0

dvseszolnokkép-300x164 Vízilabda: Nem borult a papírforma Szolnokon

Fotó: DVSE

A DVSE Master-Good vízilabdacsapata kedd este a bajnoki címvédő, Európa-kupa győztes Szolnok otthonában kezdte a 2022-es naptári esztendőt. A debreceniek a sereghajtó pozícióból, míg a Dózsa a harmadik helyről várta az OB I alapszakaszának második körét. A felek a szeptemberi szezonnyitón találkoztak utoljára, akkor a Tisza-partiak 13-6-ra diadalmaskodtak a Debreceni Sportuszodában. A párharc esélyese ezúttal is a Szolnok volt, de a piros-fehérek sem feltartott kezekkel ugrottak a medencébe.

Az őszi mérkőzéshez képest Süveges Máté vezetőedző Zsilák László, Pethe István és Török Béla játékára nem számíthatott, azonban az újdonsült igazolás, Vismeg Botond mellett Kis Ferenc és Rácz Máté személyében két fiatal is szóhoz juthatott.

A kezdésnél a hazaiak hozták el a labdát, de a Szolnok válogatott-játékosa, Jansik Dávid emberelőnyből nem talált be. Mivel a DVSE az első két percben nem jutott lövésig, a másik oldalon Zovic büntetett és megszerezte csapatának a vezetést. Pillanatokkal később Takács Kristóf révén a cívisvárosi gárda egyenlíteni tudott, majd Fedac Dominiknak és Somlai Tamásnak még a fordításra is lehetősége volt. Nagy küzdelem zajlott a vízben, a jó védekezés most is kulcsfontosságú volt. A nagy szolnoki nyomás azonban a negyed hajrájában gólokká érett, előbb Zovic volt ismét eredményes, s 3 perccel a szünet előtt Kovács Gergő is a kapuba juttatta a labdát.

A debreceniek számára a második negyed sem hozta meg az áttörést, Macsi Patrik hibája után Szeghalmi magabiztos kézzel értékesítette a büntetőt. A DVSE játékosai becsülettel próbálkoztak, azonban a kék-fehérektől Pető kétszer is megúszásgólt is lőtt. Ezután a Macsi-testvérek sem tudtak válaszolni, de Bodoróczki sem tudott kozmetikázni az eredményen, s helyzetük a nagyszünetre még rosszabb lett. Ahogyan az első, úgy a második játékrész végére is összeomlott a debreceni védelem, a Dózsa további három góllal növelte az előnyét. A hazaiak kapusa, Gárdonyi András Somlai lövéseit még hárítani tudta, de Fülöp bombájára már nem talált ellenszert, így ez apró szépségtapasz lehetett Süveges Máté együttesének. A nagyszünetre a mérkőzés azonban lényegében eldőlt, hisz Angyal találatával az eredményjelző már 10–2-t mutatott.

A vendégektől tehát óriási változás kellett volna ahhoz, hogy visszajöjjenek a meccsbe. A lehetetlent megpróbálták, Korbán által a ráúszásnál elhozták a labdát, majd mindent egy lapra feltéve támadtak. Ennek ellenére mégis a Szolnok szerezte a negyed első gólját (Kovács G.), ám ezt követően az ifjú tehetség, Kis Ferenc Ágostonnak gyakorlatilag rögtön elsült a keze. A debreceniek mintha vért ittak volna, úgy mentek előre, Korbán akciógóljával még közelebb férkőztek. A nagy küzdésben elfáradt a DVSE, a Dózsa támadójátékával pedig megint nem tudott mit kezdeni, a záró felvonást 13–4-es állásról várhatták a csapatok.

Az utolsó nyolc percben a piros-fehérek szívós felzárkózásba kezdtek, a végső negyed derekán Somlai emberelőnyös találata és Macsi M. két gólja (a második büntetőből) után már csak hat volt a különbség. Angyal próbálta megnyugtatni a hazai publikumot, de Fedac passzából Somlai is betalált. Ha a DVSE végig olyan teljesítményt nyújtott volna, mint ekkor, végig partiban lehetett volna az ellenfelével. Az összecsapás lefújása előtt Angyal ötre növelte találatai számát, de örömteli, hogy Kis Ferenc egy újabb gólt szerzett és állította be a 15–9-es végeredményt.

E.on Férfi Vízilabda OB I., 14. forduló

Szolnoki Dózsa – DVSE Master-Good 15–9 (3–1, 7–1, 3–2, 2–5)

DVSE: Kósik, Smitula, Korbán, Vismeg, Takács, Fedac, Fülöp, Macsi P., Rácz, Kis F., Somlai, Macsi M., Bodoróczki, Molnár

Vezetőedző: Süveges Máté

Szolnok: Gárdonyi, Angyal, Szeghalmi, Schmölcz, Nagy Á., Gbadamassi, Jansik, Kovács G., Melkuhn, Milakovic, Zovic, Teleki, Pető, Hörömpő

Vezetőedző: Zivko Gocic

Gólszerzők: Angyal 5, Kovács 2, Schmölcz 2, Pető 2, Szeghalmi 2, Zovic 2, illetve Somlai 2, Macsi M. 2, Kis F. 2, Takács, Fülöp, Korbán

Gól emberelőnyből: 1/8, illetve 2/6

Büntetődobás: 2/2, ill. 1/1

T.H.