Vízilabda: Remek második félidő, előnyben a DVSE az osztályozón

A nagyszünet után gólt sem kapott a Kanizsától férfi vízilabdacsapatunk, amely ötgólos sikerével előnybe került a bennmaradásért folytatott párharcban.

0

179016764_407717100672093_5757951924024074700_n-300x199 Vízilabda: Remek második félidő, előnyben a DVSE az osztályozónFotó: Rácz Eszter Anna

A debreceni vízilabdacsapat vezetőedzője, Miroslav Bajin a minap úgy fogalmazott, hogy már az is nagy fegyvertény, hogy csapata osztályozót játszhat a bennmaradásért, ám az evés közben megjött az étvágy, pólósaink nem elégedtek meg ennyivel. Az OB I/B-t veretlenül megnyerő Nagykanizsa elleni párharc első felvonására szombat este a cívisvárosban került sor, s mivel riválisunk az elmúlt három évben rendre az utolsó lépcsőfokban botlott meg az élvonal felé vezető úton, külön motiválni a vendégeket sem kellett.

Kitűnő hangulatban kezdődött a találkozó, mindkét szurkolótábor alaposan kitett magáért, a párhuzamosan zajló kosárfesztivál ellenére tömött lelátók előtt pólóztak a csapatok. A védekezés mindkét oldalon összeállt, Somorjai Péter védései mellett Zsilák László blokkjai is kellettek, miközben a kanizsaiak lövőhelyzetet is elvétve engedélyeztek a mieinknek. Az első gólra bő öt percet kellett válni, emberelőnyből, Macsi Patrik révén szerzett vezetést a Debrecen, de kisvártatva Major Martin egalizált. A negyed utolsó percében Süveges Máté pókhálózta ki a bal felsőt, majd Somorjai védett bravúrral, így nyolc perc elteltével 2–1-es hazai vezetést mutatott az eredményjelző.

A fórjátékunk a folytatásban is kimagasló volt, Takács Kristóf szélről pattintotta be harmadik gólunkat, ám a Kanizsa is kihasználta első emberelőnyét, Simon Adrián húzásával tapadtak a vendégek. A DVSE előszeretettel kereste labdákkal centereit, de a zalaiak olvasták a játékot, a távoli lövéseinket pedig Leposa Gábor védte jó százalékkal. A Kanizsa nem hagyta magát, egy remek ejtéssel egyenlítettek a vendégek, majd ötméteresből a vezetést is átvették. A félidő hajrájához közeledve felpörögtek az események, Oltean találatára Balaska válaszolt, Süveges pedig az utolsó másodpercben lőtt hatalmas gólt, így 5–5-ös döntetlennél fordultak a felek.

A harmadik negyed első kilenc támadása egyaránt hamvába holt, a nagy tét olykor rányomta a bélyegét a színvonalra, de a küzdőszellemre egyik oldalon sem lehetett panasz. A megúszó Krasznai Bendegúz törte meg a csendet, ezzel ismét a DVSE állt jobban, a Kanizsának pedig sokáig esélye sem volt egalizálni, a játékvezetők ugyanis egymás után ítélték a kontrákat. Stefanidesz ötméteresét kivédte a cserekapus Vértes Márk, Süveges újabb rakétájára azonban nem volt ellenszere, 7–5-nél időt kértek a vendégek. Marnitz lövését vállal védte Somorjai, míg a túloldalon Süveges a rövidre is belőtte, így 8–5-ös előnyről várhattuk a záró felvonást.

A páratlan negyedek jó védekezését szerencsére az utolsó nyolc percre is sikerült átmenteni, a kimagasló kapusteljesítmény mellett ezúttal Smitula Gergő blokkjai parancsoltak megálljt a Kanizsának. Kalanovics lövésénél a hazai kapufa is segített, az ellentámadásból pedig Nagy Norbert már a kilencedik debreceni találatot szerezte. A közönség eksztázisban biztatta védekezésre kedvenceit, a zalaiak láthatóan teljesen elbizonytalanodtak, távolról és közelről is hiába próbálkoztak. A végjátékban így nem is kellett izgulnunk, de ezt cseppet sem bántuk, a DVSE megérdemelt, 10–5-ös győzelmet aratott a Kanizsa felett, így megszerezte a vezetést az egyik fél második győzelméig tartó párharcban.

Férfi vízilabda OB I, osztályozó, 1. mérkőzés

DVSE – Nagykanizsa 10–5 (2–1, 3–4, 3–0, 2–0)

Gólszerzők: Süveges 4, Macsi P. 2, Takács, Nagy N., Krasznai, Oltean, ill. Balaska 2, Simon, Kalanovics, Major

P.G.