Battai Sugi tiszteletére szólt a magyar himnusz

Gödöllő után Eislingenben is a dobogó legfelső fokára állhatott a debreceni Battai Sugár Katinka a kadet Európa-kupán. Dávid László tanítványa lehengerlő vívással szerzett újabb aranyérmet.

0

IMG_20181201_175652_HDR-300x225 Battai Sugi tiszteletére szólt a magyar himnusz

Az Interfencing DSC és TFSE vívója eddig remek évet tudhat maga mögött, hiszen az Európai kadet körverseny két legnépesebb állomásán is nyerni tudott. Battai Sugi kiskadetként (az U17 es korosztályban az idei szezonon kívül, van még egy éve) nyert két Európa-kupa állomást. A Nemzetközi Vívó Szövetség az U17-es korosztályban még nem szervez világkupákat, így az európai körverseny állomásain indulnak a világ nagy vívónemzeteinek fiai és lányai. Az eislingeni versenyen nem is hiányzott közülük egy sem. Több, mint 200 indulós nagyon erős mezőny várta a vívókat.

Battai a csoportkört mindössze négy kapott találattal abszolválta és tábla egyesként kezdhette meg a direkt kieséses küzdelmeket. A cívisvárosi vívóhölgy az elődöntőig nagyszerű sorozatot produkált és lehengerlő vívással verte a riválisait. Az Egyesült Államokbeli Guthikonda 15-6-os, a német Maeschke  15-4-es, a szintén amerikai Berman 15-5-ös vereséget követően gratulálhatott a magyar tehetségnek.  Az ukrán Korsak (15-8) és az amerikai Strzalkowski (15-9) sem járt jobban.

Az elődöntőben ismét amerikai rivális következett, ahol Battai az egész napos teljesítményéhez hasonlóan vívott. Azonban 8-2-es vezetést követően ritmust váltott az ellenfele és már 14-11-re is vezetett ellene. Sugit azonban ezen a napon nem lehetett megverni, négy egyértelmű találattal zárta a mérkőzést. A döntőben már ismét a megvághatatlan Battai Sugár volt a páston. Az áldozat pedig az amerikai Miller, az eredmény: 15-7.

Jogosan szólt tehát a magyar himnusz a cívisvárosi vívónőnek, aki ismét átvette a vezetést az EFC ranglistán és toronymagasan vezeti a magyar ranglistát is.

„Nagyon elfáradtam, de úgy érzem, hogy nagyon jól vívtam. Élveztem a páston töltött idő minden percét.” -nyilatkozott a verseny után a bajnok.

IMG_20181201_175757_HDR-e1543827599599-225x300 Battai Sugi tiszteletére szólt a magyar himnusz

Mestere kicsit bőbeszédűbb volt: „Egyedülálló eredményeket ér el Sugi, nagyon büszke vagyok rá” -kezdte elemzését Dávid László az Interfencing DSC és a TFSE edzője – „Hetek óta remek formában vív Sugi, a versenyen saját sebességén, remek ritmusváltásokkal zavarta össze ellenfeleit. Az elődöntő izgalmasan alakult, ahol a végjátékban egyértelmű tusokkal kerekedett felül amerikai riválisán. Csak a rend kedvéért, Sugi veretlenül 13 győzelmet aratva nyerte meg a versenyt. Szinte megvághatatlan volt, hiszen 140 adott találat mellett mindösszesen 57-et adott. Kívánom neki, hogy a jövőben is ezzel a szakmai alázattal tudjon tovább dolgozni, és továbbra is élvezze a vívás minden percét.”

A 15 éves Battai Sugár Katinka a hétvégén a junior (U20) válogatott tagjaként lép pástra a varsói világkupán.