Miroslav Bajin: “nem szabad elkényelmesednünk, és tovább kell dolgoznunk

Csütörtök este újra edzésbe állt a jelenleg felsőházi rájátszást érő 4. helyen álló DVSE vízilabda csapata. Az együttes vezetőedzője, Miroslav Bajin nyilatkozott a dvse.hu oldalon 2018-as esztendő legjobbjairól, legemlékezetesebb pillanatairól, az előttünk álló évről és a debreceni vízilabda helyzetéről.

0

                 Miroslav-Bajin-debrecebe-vizilabda-1024x683 Miroslav Bajin: "nem szabad elkényelmesednünk, és tovább kell dolgoznunkFotó: Nagy Anita

Mi volt 2018 legemlékezetesebb pillanata?

Több pillanatra is szívesen emlékszem vissza, ezek közül is az egyik legkedvesebb, az első megbeszélés az OBI-es csapattal. Már a szezonra való felkészülés, a tárgyalások és egyéb edzői teendők is nagyon izgatottá tettek, de talán az első csapattalálkozó volt az, amikor új dimenziók nyíltak előttem, és ekkor tudatosult bennem, hogy egy első osztályú csapat vezetőedzője vagyok. Ha egy mérkőzést kéne kiemelnem, akkor az egri Magyar Kupa selejtező jut az eszembe, ahol hosszú idő után bejutottunk a legjobb nyolc közé. A magánéletben pedig a párom Debrecenbe költözése volt egy meghatározó pillanat, ez rengeteg terhet levett a vállamról, az ő támogatása biztonságérzetet nyújt nekem.

Ha egy valamit megváltoztathatna az óévben, mi lenne az és miért?

Rengeteg dolgot másképp csinálnék, sokszor hibáztam az előző évben, de szerintem ez így van rendjén. Az ember rengeteg hibát vét az élete során, de az a lényeg, hogy ezekből tanuljon, és tovább fejlődjön, és legközelebb másképp csinálja a hasonló helyzeteket. Szerencsére nem volt akkora jellegű hiba, amiben benne kellene, hogy ragadjak, talán az év első felében az ifi csapattal a Honvéd és az Eger elleni vereségek, amiket teljesen másképp csinálnék.

Mielőtt átvette volna a felnőtt csapat irányítását, az utánpótlásban dolgozott, de az év második felében sem szakadt el teljesen a fiataloktól. Hogy áll most Debrecen a tehetségek terén?

Vannak tehetségek, előzetesen nem is gondoltam volna, hogy ennyi utánpótlás válogatottat ki tudunk nevelni. Minden korosztálynak megvannak a legjobbjai, az a célunk, hogy a közeljövőben az OBI-es csapatba tudjuk őket integrálni, de szerintem a saját nevelések terén már most sem állunk rosszul.

Ha a 2018-as esztendőből egy játékost vagy edzőt ki kellene emelnie a debreceni vízilabdából, ki lenne az?

Ha mindenképp egy személyt kéne mondanom, akkor Kardos Sándor, hiszen hatalmasat fejlődött a saját csapatával, de nekem személy szerint is rengeteget segít a felnőtteknél. Igazából a szakmai stábból és az irodából is bárkit kiemelhetnék, tőlük is rengeteg támogatást kapok. Egy játékost nehezen tudnék megnevezni a felnőttek közül, mindenkinek voltak jó és rossz pillanatai, szerencsére az előbbiből volt több. Az utánpótlásból Fekete Gergő ugye Európa- és Világbajnokságon járt, de a teljesség igénye nélkül Macsi Martin, Tőzsér Dávid, Krasznai Bendegúz, Nagy Norbert, Mercs Dani, Kis Frici és Fedác Dominik is kiemelkedőt nyújt a saját korosztályában.

Jelenleg felsőházat érő helyen áll a DVSE. Ön szerint meg lesz-e a legjobb nyolc, és ott mire lehetünk jók?

A bajnokság elején sokan arra számítottak, hogy nem fogunk a felsőházba jutni, de szerencsére sikerült úgy összeállnia a csapatnak, hogy elkezdtek jönni a győzelmek, és így közel kerültünk a legjobb nyolchoz. Ez egy hatalmas eredmény lenne a véleményem szerint, de az év első edzésén azzal kezdtem a srácoknak, hogy nem szabad elkényelmesednünk, és tovább kell dolgoznunk. Ráadásul, ha a távlati céljainkat nézzük, akkor a Debrecen-Budapest vonalon még nagyjából csak Hajdúszoboszló magasságában járunk. Ha sikerülne elérnünk a felsőházat, ott szeretnénk minél több jó meccset játszani, és minél több mérkőzést megnyerni.

Mi kell ahhoz, hogy a debreceni póló felnőjön a közvetlen elit szintjére?

Szerintem ehhez idő és türelem kell, hiszen még mindig egy nagyon fiatal klub vagyunk. Nem az a jó út, hogy lebombázzuk az eddigieket, és egyből csinálunk egy fantasztikus csapatot, hanem szépen lépésről-lépésre, szisztematikus munkával és egy jó koncepcióval kell építeni az egészet. A legfontosabb, hogy nekünk az utánpótlásunkra kell támaszkodni, amihez az kell, hogy ha egy játékos kinő egy korosztályt, akkor úgy lépjen feljebb, hogy már tudja azokat a dolgokat, amiket előzetesen meghatároztunk. Fontos, hogy lássa a gyerek, hogy kemény munkával igenis el lehet jutni az OBI-es szintig, ahol meg is kapja majd a lehetőséget.