Hat Gladiátor került az egyetemi válogatottba

A válogatott edzői stábja 75 játékosra szűkítette a névsort. A DEAC Gladiators tagjai is februárban, Dabason vesznek részt egy edzőtáborban. Többek között itt dőlhet el, hogy mindannyian képviselhetik-e az egyetemi sportklubot a világbajnokságon.

0

5c3cd5ed88cd2-300x125 Hat Gladiátor került az egyetemi válogatottbaFotó: Fülep Csaba

2020-ban nem akármilyen eseménynek ad otthont Székesfehérvár. Itt rendezik ugyanis a következő egyetemi világbajnokságot, amelyen Magyarország rendezőként automatikusan ott lehet. Ennek érdekében a Magyar Amerikai Futball Szövetség folyamatosan foglalkozik az egyetemi válogatott felépítésével.

Miakich Gábor szövetségi kapitány vezényletével már több alkalommal is összejöttek azok a játékosok, akik esélyesek arra, hogy bekerüljenek a nemzeti csapatba. Az elmúlt napokban 75 főre szűkült a keret. Sok összetevő szerepet játszott a döntések meghozatalában, a pályán mutatott teljesítményen túl fontos szerepet kap az a tényező is, hogy a játékosoknak 2020-ban felsőoktatási jogviszonnyal kell rendelkezniük, illetve 25 évnél nem lehetnek idősebbek. Az edzők azokat a játékosokat választották ki, akik beleillenek a válogatott sémába, és megfelelnek az említett kritériumoknak. A játékosállományban szerepel hat gladiátor is: Boruzs Kevin, Fülep Csaba, Gál Kristóf, Kis Benedek, Németi Soma és Szabó Bálint. Még egyikőjük sem hallgatója egy felsőoktatási intézménynek, de mindannyian 2019-ben érettségiznek. Öten közülük a Debreceni Egyetemre is felvételizni fognak.

„A csapatban senki nem lepődött meg azon, hogy ezek a srácok ott vannak a bő keretben” – jelentette ki Heitz Attila csapatvezető. – „Az U19-es korosztályban és a felnőttek között is meghatározó volt a játékuk. A csapatnak az edzéseken is rengeteget számít a jelenlétük, mert példaértékű munkát végeznek. Velük a jövőnk is meg van alapozva, a csapatvezetőknek csak biztosítani kell a megfelelő körülményeket, hogy a fejlődésük töretlen legyen, amit azzal, hogy DEAC szakosztály lettünk sikerül is elérnünk. Szerintem 1-2 éven belül a felnőtt válogatott ajtaján is kopogtathatnak a fiúk. Alázatosak, megfelelő a munkamoráljuk, és ami nagyon fontos, van hitük. Ezek a srácok érdemesek a címeres mezre!”

A kiválasztott 75 fő február 16-17-én vesz részt egy kétnapos edzőtáboron, Dabason. A székesfehérvári egyetemi világbajnokság 2020. június 4-14. között lesz.