Drámai csatában ezüstérmet szereztek kosarasaink

Drámai küzdelemben, 75-71 arányban elveszítette a Morgen Ferdinánd Emlékbajnokság fináléját a DEAC U20-as csapata a címvédő Naturtex SZTE Szedeákkal szemben, így Kovács Adrián és Kádár Tamás tanítványai a második helyen végeztek a tornán.

0

98_hunu20_ply_12-300x225-300x225 Drámai csatában ezüstérmet szereztek kosarasainkFotó: debka.hu

A két csapat már megütközött egymással a csoportmérkőzések során, akkor a DEAC fölényes, 81-51-es sikert aratott. Nyilvánvaló volt, hogy ebből az eredményből nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, hiszen az alapszakasz során a tiszapartiak otthon, illetve az Oláh Gábor utcán is nyerni tudtak.

A döntő első öt debreceni pontját az egész tornán jóformán ellenállhatatlan Godwin Omenaka szerezte, erre a másik oldalon Bonifert Bence néggyel felelt. Kettejük párharcába Opre Roland és Kozák Márton is beszállt egy-egy kosárral, majd az extázisban játszó Omenaka hatalmas zsákolásával ismét magára terelte a figyelmet. (11-5) Időt is kért a szegediek trénere, Kiss Zsolt, de a debreceniek centerére továbbra sem volt ellenszer, a külső posztos játékosaink pedig annak rendje és módja szerint tömték őt labdával. Kovács Adrián rendkívüli érzékkel forgatta legénységét, az első negyedben 10 játékosa is belekóstolhatott a finálé atmoszférájába, ezáltal töretlen energiával kosárlabdáztak a hajdúsági fiatalok. Kozák Bertalan 2+1-es akcióját követően már kilenc pontra hízott az előnyünk (18-9), de hogy igazán ne élhessük bele magunkat semmibe, Bonifert vezetésével egy 12-0-s futást produkált a Szedeák, így ők zárták jobban az első játékrészt. (18-20)

A második negyed sem a tervek szerint indult, nem ültek a mieink kinti dobásai, 9 kísérletből egy sem talált utat a gyűrűbe. A szegediek viszont be-betaláltak, Goldring Bence triplájával távolodni kezdtek. (23-29) Védekezésben is szemléletet váltottak a kék-mezesek, óriási nyomás alá helyezték Omenakát a festékben, így Kozák Márton vette át a marsallbotot: rögtön a helyére tett egy hárompontost, majd hősies vetődése után Opre Rolandot hozta kihagyhatatlan helyzetbe. (30-31) Lendülete kitartott a nagyszünetig, de így is négy pontos hátrányban voltak a fiúk húsz perc után. (32-36)

Szerencsére a térfélcserével a jó dobóforma is megjött, a fordulást követően Asszú talált be a félköríven túlról, majd ismét az idősebbik Kozák pillanatai következtek: hathatós közreműködésével elindult egy 13-0-s debreceni roham, melyet Tóth Bence triplája tett teljessé. (49-41) Nem adták könnyen a bőrüket a szegediek, Szatmári, és Kerpel-Fronius pontjai a negyed végére újra egy támadáson belülre hozták vissza Kiss Zsolt tanítványait. (57-56)

Az utolsó felvonás szintén Asszú-kosárral kezdődött, de gyors válasz érkezett Mayer részéről. Ezt követően Omenaka mutatta be teljes repertoárját, előbb ballal, majd jobbal volt eredményes. (63-60) A végjátékban tovább folytatódott az adok-kapok, minden pont extra jelentőséggel bírt. Opre távoli bombája lélegzetvételnyi előnyt biztosított a Debrecennek (71-66), de a túloldalon Varga Ákos azonnal lehűtötte a kedélyeket. (71-69) Másfél perccel a dudaszó előtt Mayer egalizált, majd egy sikertelen debreceni támadást követően Kerpel-Fronius büntetőjével a vezetést is átvette a címvédő. 39 másodperc maradt az órán, Kozák Márton pedig betörésre szánta el magát. Kísérlete nem ért célt, és bár kontakt akadt bőven, a játékvezetők sípja néma maradt. Innentől lett igazán tragikus az utolsó felvonás: az alapvonali bedobásból nem sikerült megjátszani a középen ágaskodó Omenakát, a Szedeák pedig eldugta a labdát. 13 szekundummal a vége előtt Tóth Bence még megpróbálta hosszabbításra menteni a csatát, dobása hosszú lett, így hiába fogták már fél kézzel a bajnoki serleget a Debreceni Egyetem játékosai, a végén mégis kiénekelték a sajtot a szájukból.

A vereség ellenére a Debreceni Egyetem csapata kiemelkedően teljesített a teljes nyolcas döntő folyamán, Godwin Omenaka pedig a torna all-star ötösében is helyet kapott. Szép volt fiúk!

DEAC U20 – Naturtex-SZTE Szedeák U20 71-75 (18-20, 24-26, 25-20, 14-19)

DEAC U20: Pollák 2, Kozák M. 19/6, Asszú 7/3, Opre 9/3, Omenaka 23

Csere: Tóth 6/3, Sólyom, Csomor, Gáspár 2, Kozák B. 3, Neuwirth, Nemes.

Edzők: Kovács Adrián, Kádár Tamás