Gála a jégen a “30 év csak a kezdet” jegyében

Szombaton este is bebizonyosodott, hogy a közönség a legjobb barométer egy sportesemény sikerére nézve; telt ház és nagy hangorkán fogadta a gálamérkőzésen jégre lépő csapatokat.

0

hoki01-37-300x200 Gála a jégen a "30 év csak a kezdet" jegyében

Ebben nyilván az is szerepet játszott, hogy nem csak egy „sima” gálameccsről volt szó, egyesületünk ezen a napon ünnepelte megalakulásának 30 éves jubileumát. Az egyik oldalon a junior és az ifi korosztályokra épülő Young Starscsapata szállt harcba, míg egykori és jelenlegi tanítómestereik az Old Stars együttesét erősítették.

A találkozónak nyilván megvolt a maga tétje, a fiatalok tudat alatt is bizonyítani akarták kvalitásaikat, míg a közelmúlt sztárjai azt kívánták igazolni, hogy még mindig legények a gáton. A közönség kedvencei nyilván az „edző bácsik” voltak, nagy taps és biztatás kísérte a pályára lépésüket, de hangos üdvrivalgás fogadta a légiósok”, Berta Ákos és Könczei Áron érkezését is.

A mérkőzés eleje a fiatalságé volt, a Young Stars a gyorsaságra alapozta a játékát, míg az öregebb legények a rutinra és a pozíciós játékra alapozták a taktikájukat. 17.30-kor Papp Zsombor a Young Stars-nak szerezte meg a vezetést, Bartók Péter átadását értékesítette. A debreceni mezben először jégre lépő Kecskeméti Áron bravúrok sorát mutatta be kapuban, az ötödik percben a gólvonalról söpörte ki a pakkot. Elől a hajdani OB II-ben rettegett György József – Salánki – György István sor villogott, de a többiek is veszélyesen adogattak a Young Stars harmadában.

A 6. percben Szabó Kornélt játszották üresre, aki növelte a fiatalok előnyét, négy perccel később egy szólóból újra Papp Zsombor talált be. A 9. percben Kecskeméti Áron ünnepeltette magát, – jogosan, hiszen ismét nagyot fogott. Négy perccel az első félidő vége előtt Könczei remek cselsorozattal mutatta meg klasszisát, mégis a Young Stars szerzett gólt, Csúvár értékesített egy kapu mögül visszatett korongot. 04.57-nél Bartók ismét csak szólóból volt eredményes, de az Old Stars is megmutatta oroszlánkörmeit; az utolsó percben György István bombája csattant a vason.

Az első játékrész a Young Stars vezetésével zárult, Kecskeméti Áron nem volt elégedett csapata teljesítményével. „Nehezen vettük fel a tempót – nyilatkozta a szünetben – és sokat hibáztunk a védekező harmadban. Keveset tudtunk edzeni, ráadásul György Isti fáradt volt, ma is egész nap dolgozott.”

hoki01-2-300x200 Gála a jégen a "30 év csak a kezdet" jegyében

A középkezdés után az Old Stars lépett fel támadólag és már az első percben szépítettek, Prakab Jancsi talált be az ifjak hálójába. 16.04-nél a Young Stars szerzett újabb gólt, ezt azonban a játékvezetők les miatt érvénytelenítették. 15.11-nél Nagy Zalán kapott két percet fogásért, ez volt az addig rendkívül sportszerű meccs első 2 percese. Az előnyben Szokolov Misa hagyott ki nagy helyzetet, Könczei azonban betalált, az Old Stars megkezdte a felzárkózást. Ezután kapust cseréltek, Kecskeméti helyére Magyar Zoli érkezett a jégre.

Az új fiú mindjárt védéssel mutatkozott be, majd kimaradt egy óriási helyzet a Young Stars kapuja előtt, Salánki pedig a vasat találta telibe. 09.14.-nél Papp Zsombort szórák ki, edzője, Jan Bylesjö pedig 4 másodperc múlva büntetett. 07.56-nál Vincze Péter növelte a fiatalok előnyét, de még ugyanabban a percben Mr. Dácit kiállították, Könczei pedig 6 másodperc múlva kihasználta az emberfórt. Potyogni kezdtek az Old Stars góljai; előbb György Józsi talált be, aztán Szokolov Misa szórakoztatta cselekkel a nagyérdeműt, végül Bereczki Szabi egyenlített. 04.23-nál a figyelmes játékosok ünnepi tömegbunyóval ajándékozták meg a lelkes közönséget.

Ovecskin-féle kiütés nem történt, így a játékvezetők nagyvonalúan szemet hunytak az eset felett. 03.46-nál az Young Stars stábja időt kért, Filep Zsombi pedig egalizálta az állást. Az utolsó előtti percben Salánki és Papp Zsombor akaszkodott össze, lerepültek a sisakok és a kesztyűk is. A játékvezetők 2 perces pihenőre küldték a küzdelemben megfáradt, de vígan mosolygó gladiátorokat. Az utolsó percben sűrűsödtek az események; Okos Csanád értékesítette a buktatásáért megítélt büntetőt, a fiatalok azonban lehozták a kapust és Darabos 4 másodperccel a dudaszó előtt egyenlített, következtek a rávezetések.

Előtte az Old Stars kapuja titokzatos módon „megfordult” a jégen, a játékvezetők azonban résen voltak és visszaállították szabályos helyzetbe… Az első három párban a kapusok játszották a főszerepet, a negyedik párban Filep és Bereczki is belőtték a lehetőségüket. Az ötödik párban sem született döntés, a hatodikban viszont Okos Csanád okosan kilőtte az alsó sarkot, ezzel az Old Stars győzött és nyert a debreceni jégkorong!

Old Stars – Young Stars  9-8 bü (0-5, 8-3, 1-0)
Gólszerzők:
 Könczei (3), Okos Cs.(2), Prakab J., Bylesjö, György J. és Bereczki, illetve Papp Zs.(2), Filep, Szabó K., Csúvár, Bartók A. , Vincze és Darabos

OLD STARS
Borbát Norbert, Molnár Zsolt, Jan Bylesjö, Prakab János, György József, Köllő István, Oláh Márton, Stefan Falk, Könczei Áron, Máthé Csaba, György István, Mihail Szokolov, Magyar Zoltán, Kecskeméti Áron, Okos Csanád, Berta Ákos, Matkó Zsolt, Salánki Attila, Prakab Szilárd, Szigeti Tibor, Bereczki Szabolcs. Edzők: Fekete Albert, Ligeti Zoltán. Csapatvezető: Korcsinszky György.
(Az Old Stars játékosai közül Razov Igor sérülése miatt sajnos nem léphetett a jégre, de jelen volt a jubileumi ünnepségen.)

YOUNG STARS
Orosz Ádám, Rácz Kristóf, Csúvár Botond, Bartók Péter, Takács Benedek, Szabó Kornél, Molnár Dávid, Fórián Balázs, Szokolov Artyom, Papp Zsombor, Vincze Péter, Szigeti Máté, Filep Zsombor, Ambrus Levente, Darabos Krisztofer, Papik Richárd, Márton Koppány, Salló Barna, Gönczi Lajos, Nagy Zalán, Foltin Vencel, Bartók András. Edzők: Gönczi Csaba, Farkas Zoltán, Kozma Ferenc

A meccs lefújása után a jégen folytatódott az ünneplés, kezdődött a fotózás, a lelátón is villogtak a telefonok vakui rendesen, az öltözőket alig lehetett megközelíteni a rajongók hadától. Könczei Árontól arról érdeklődtünk, milyen érzés volt újra debreceni mezben játszani.

„Mindig jó érzés debreceni színekben pályára lépni. Itt van a családom, a barátaim, ismerőseim, ami komoly motivációt jelent, csak a válogatott mezében érzek ehhez hasonló ösztönzést. Öröm számomra, hogy találkozhatok a régi játszótársakkal és a feltörekvő fiatalokkal. Öröm és kellemes meglepetés volt az is, hogy ekkora közönségérdeklődés kísérte a jubileumi mérkőzést. Igazi gálameccset láthattak a szurkolók, remélem, hogy ugyanúgy élvezték, mint mi.”

hoki01-71-300x200 Gála a jégen a "30 év csak a kezdet" jegyében

Miután a játékosok átöltöztek, kezdetét vette az egyesület jubileumi ünnepsége. A jelenlévőket Fodor András elnök köszöntötte, majd rövid áttekintést adott az elmúlt 3 évtized döntő mozzanatairól, leginkább meghatározó eseményeiről. Megemlékezett azokról a személyekről és cégekről, akiknek erkölcsi-és anyagi támogatása lehetővé tette a klub életben maradását és fejlődését.

plakett-300x281 Gála a jégen a "30 év csak a kezdet" jegyében

Az elnök jubileumi emlékplakettel tüntette ki a DHK alapító elnökét, Korcsinszky Györgyöt, aki a legnehezebb, kezdeti időszakban, 25 éven át látta el az elnöki feladatokat. Emlékplakettet adományozott Mocsári Attilának, a klub második elnökének, aki a MOL Ligás időszakban vezette a klubot. Ugyancsak emlékplakettet adott át az egyesület első edzőjének, Ligeti Zoltánnak, kollégájának, Bakó Jánosnak és Müller Károlynak, aki különböző beosztásokban 1990 óta dolgozik az egyesületnek. Az átadási ceremónia befejeztével a vendégek az ízletes vacsora elfogyasztásával és vidám, baráti beszélgetéssel töltötték az estét.

Lehetetlen ezen írás keretében név szerint felsorolni, hányan vették ki részüket egyesületünk első évtizedeinek eseményeiben, kik voltak azok, akik apróbb vagy nagyobb dolgokban nyújtottak segítő kezet, átemelve minket gondokon és bajokon, bár feltétlenül ildomos lenne. Sokan voltak és sokat tettek értünk, köszönet érte! Három évtized emberi léptékkel mérve nagyon hosszú idő, mégis milyen gyorsan elrepült… Ám a 30 év csak a kezdet!

Fotók: Kovács Anikó