Bajnoki cím és ami mögötte van

A DEAC női futsalcsapata a Ferencváros legyőzésével bajnoki címmel koronázta meg egész éves kiváló teljesítményét. A siker viszont nem jött magától, kellett hozzá a csapatmunka, amiből a játékosok, edzők, klub és egyetemi vezetők, na meg a szurkolók is kivették a maguk részét.

0

bajnokok-300x225 Bajnoki cím és ami mögötte van

A képlet egyszerű lenne, hiszen Minarik Ede is megmondta a Régi idők focija című filmben: „Kell egy csapat”! A dolog ennél azért bonyolultabb, mert ahhoz, hogy eredmények legyenek, nem elég a csapat, olyan alkotóelemekből, jelen esetben játékosokból kell összerakni, akik képesek is jó eredményeket elérni. Mindez még továbbra sem elég, egy olyan személy kell a csapat élére, aki szakmailag elhivatott, megfelelő tudással rendelkezik, ezt a tudást át is tudja adni, és ami a legfontosabb, elfogadják a játékosok. A DEAC női futsalosainál ez az elegy nagyszerűen összeállt, a sok munkának köszönhetően, előbb mint a must felforrt, majd finom nedű vált belőle. Adva volt tehát a jó játékosállomány és egy jó edző, Üveges Katalin, ráadásul vele nem csak jó szakember érkezett a klubhoz, hanem egy kiváló játékos is. Innentől összeállt A CSAPAT! Elengedhetetlen, hogy meg legyen a biztos háttér, ezt az egyetem, illetve a DEAC biztosította.

A lányok elkezdték a bajnokságot, lépésről lépésre haladva előbb kinyitották az NB-I ajtaját, majd be is léptek az ajtón. Ránézve az eredménysorra, mondhatnánk azt, könnyű volt, egy csapat kivételével mindenkit legyőztek, biztos gyengék az ellenfelek, mégiscsak a másodosztály. Volt, voltak, akik így reagáltak, lehet féltékenységből, ezt nem lehet tudni, de azt nem szabad elfelejteni, minden bajnokságot, legyen bármely osztály, nehéz megnyerni. Mindig az élcsapatokat akarják legyőzni, ellenük felszívják magukat az ellenfelek, kettőzött erővel küzdenek. A legyintgetőknek csattanós választ adtak a lányok a Magyar Kupa négyes döntőjében, ahová rajtuk kívül csak élvonalbeli gárdák jutottak, bár a finálét nem ők játszották, de erejüket megmutatták.

Mi áll még a siker mögött? Elsősorban Rengeteg munka! Mindez úgy, hogy a lányok a sport mellett dolgoznak, vagy iskolába járnak, feláldozzák szabadidejüket, míg mások hétvégente pihennek, szórakoznak, ők utaznak, mérkőzéseket játszanak, gyakran hét közben is. A sok meccs ellenére a lányok sosem panaszkodtak, mindig megpróbálták a legjobb teljesítményt nyújtani, az elszántság és az alázat soha nem hiányzott a repertoárból. A győzelmeket nem adták ingyen, a pontokért keményen meg kellett harcolniuk, ráadásul volt egy rövid időszak, mikor nem csak az ellenfelekkel kellett megküzdeniük, hanem a „gáncsoskodókkal” is. Menet közben volt némi változás a keretben, néhány játékos távozott, de ez nem gyengítette meg a csapatot, sőt úgy tűnt, még egységesebb, jobb lett a gárda, ráadásul Szentes-Bíró Tamás bevonása az edzői munkába tökéletes húzásnak bizonyult. A sikerhez természetesen kellett a klub is, míg a lányok a pályán bizonyítottak, a DEAC minden feltételt biztosított számukra. A bajnoki cím a közös munka eredménye, az egyetem és Debrecen újabb első osztályú csapattal gyarapodott.

A következő, 2019-2020-as bajnokságot az élvonalban kezdik meg a lányok, valószínű, az NB-II eredménysorát nem tudják megismételni, de abban biztosak lehetünk, becsülettel helyt fognak állni az NB-I-ben.

Szép volt lányok, Tamás!