Az első harmad döntött

A HC Orli Znojmo volt a mieink ellenfele az EBJL kvalifikáció ötödik mérkőzésén Debrecenben. Az előjelek nem voltak éppen kedvezőek, a debreceni srácok szombaton az UTE ellen meccseltek, hazaérve csak pár órájuk maradt a pihenésre.

0

defaultnews_u18-4-300x200 Az első harmad döntött

Rémálomszerűen kezdődött számunkra a találkozó, 04.45-nél már vezettek a „Sasok”, Bittner lövése megpattant és Gönczi mamutjai között került a hálónkba. 06.04-nél Spakovszky a büntetőpadra került, a znojmo-i előnyt pedig Marcinko váltotta gólra. A 10. és a 11. percben előbb Neckar, majd Starek is beköszönt, már négy góllal ment a vendégcsapat. A cseh játékosok gyorsabban korcsolyáztak és gondolkodtak, mint a mieink, kívülről úgy tűnt, hogy könnyedén lövöldözik a góljaikat. Szerencsére a srácok nem adták fel a harcot; 15.10-nél a lendülettel érkező Bartók elhúzta a pakkot a znojmo-i kapu előtt, majd elegánsan visszahúzta az ellenkező sarokba! A remek gól láthatólag megnyugtatta a srácokat, akik megpróbálták visszavenni a kezdeményezést.

A 2. játékrész elején Antek Tamás állt be a hazai kapuba, a mezőnyben is változott a kép; nyoma sem volt a znojmo-i hengernek. 21.22-nél Starek-et kiállították, rövidesen Pust is követte kollégáját a büntetőpadra. A dupla fórt gyorsan értékesítettük, 23.11-nél Bartók passzát Szabó Kornél bombázta a znojmó-i hálóba. A gól után még maradt a szimpla fórunkból, a srácok mindent megtettek, de feljebb zárkózni nem sikerült. 30.21-nél a második debreceni gól szerzőjét állították ki, de a hátrányban ügyesen védekeztünk. 3.30-al a harmad vége előtt 2 az 1-re kontráztak a vendégek, de a helyzetük ezúttal kimaradt. A 39. percben Szabó Kornél fűzte át magát szinte a teljes vendégcsapaton, de a lövését fogta a znojmo-i együttes hálóőre, majd az utolsó percben Bartók nagy szólóját hatástalanította. Ebben a periódusban nagy fölényt harcoltunk ki, 12-4-re nyertük a kapura lövéseket. Sajnálhattuk, hogy a kettős fórban nem tudtunk még közelebb lopózni a vendégekhez.

A 3. harmadban folytatódtak a hazai rohamok, a csapat hatalmasat küzdött, minden korongért nagy csata folyt a jégen. A 2. percben Bartók kerülte meg a Znojmo kapuját, be akarta húzni a pakkot az alsóba, de Hrstka átért az ellenkező sarokba. Az 51. percben Prezvinsky 2+10 percet kapott fejre irányuló támadásért, a fórban természetesen támadtak a mieink, de végül a cseh srácok kihúzták kapott gól nélkül. Négy perccel később Szabó Kornél újabb szólója maradt ki, majd a vendégcsapat időt kért. Az 54. percben Antekre róttak ki 2 percet testre ütésért, de mivel Starek-et is kiszórták, nem kerültünk tartósan hátrányba. Az 56. percben György József kockáztatott, lehívta Antek Tamást a kapuból. Hiába támadtak azonban a mieink, egy korongvesztés után Marcinko eltalálta az üres kaput, ezzel gyakorlatilag vége is volt a mérkőzésnek.

A találkozó egyenlő erők küzdelmét hozta, bár a számszerű végeredmény nem ezt mutatja. A debreceni legénység azonban mondhatni átaludta a mérkőzés első 12 percét, a cseh hoki világából érkezett vendégcsapat pedig túlságosan erős volt ahhoz, hogy két harmadnyi játékkal képesek legyünk nekik öt gólt berámolni. Így is megvolt az esély a fordításra, át is vettük a meccs irányítását, de a szépen kidolgozott helyzeteink sorra kimaradtak, amiben az előző nap megpróbáltatásai biztosan komoly szerepet játszottak. A srácok mindenek ellenére két és fél harmadon keresztül nagyon nagyot küzdöttek.

Debreceni HK – HK Orli Znojmo 2-5 (1-4, 1-0, 0-1)
Gólszerzők:
 Bartók és Szabó K., illetve Marcinko(2), Bittner, Neckar és Starek

György József: „Az első harmad eredménye nem tükrözi híven a játék képét. Oda-vissza ment a játék, de sajnos, nagyon könnyen kaptuk a gólokat. Az elsőnél nem volt blokkoló játékosunk, a korong megpattant és Gönczi lába között jutott a kapuba, majd egy emberhátrányos góllal a 7. perc elején kettőre növelték az előnyüket. Ezután egy kapu mögül behúzott koronggal már három volt a különbség, a negyedik találatuknál jó volt a visszazárás és a védekezés, mégis a rövid felsőben kötött ki a korong. A harmad 17. percében Bartók egyéni akciójából sikerült szépíteni, ami egy kicsit megnyugtatni a csapatot és fokozatosan át tudtuk venni a kezdeményezést. A második harmadban a kapus csere után teljesen mi uraltuk a játékot, a játékrész elején kettős előnyből sikerült felzárkózni 2 gólra. Ebben a játékrészben 12-4 volt a kapura lövések aránya a javunkra, de jobbnál jobb helyzetek maradtak ki. A harmadik harmad megint kiegyenlített volt, mert mindent egy lapra feltéve megpróbáltam a védekezést feladni a támadás javára. Ám a kidolgozott helyzetek rendre kimaradtak, még az üres kaput sem tudtuk eltalálni. Négy perccel a meccs vége előtt 4 a 4 elleni játéknál időt kértem, lehoztam Anteket és megpróbáltunk 5-4 ellen felzárkózni, de egy egyéni hiba után ismét gólt kaptunk. Az első harmadban Gönczi védett, sajnos, nagyon rosszul állt bele a mérkőzésbe; 12 lövésből 4 gólt kapott, nem volt eléggé magabiztos. A második és a harmadik harmadot Antek védte, 18 lövés ment a kapujára, nem kapott gólt, ugyanis a Znojmo üres kapuba talált be utoljára.

Tanulságos mérkőzésen vagyunk túl. Le a kalappal a srácok előtt, hiszen egy kemény idegenbeli meccs és nagyon késői hazaérkezés után is tisztességgel végigdolgozták a meccset. Hiányzott azonban a koncentráció, a befejezéseknél a megoldásoknál és a döntéseknél. Nagyon sajnálom ezt a mérkőzést, mert az ellenfél nem volt jobb, mint mi, de az első harmad játéka és a fáradtság megpecsételte a sorsunkat.”