Borították a papírformát a debreceni hokisok

Szeptember utolsó hétvégéjén a székesfehérvári hokisok gyakori vendégek voltak a Debreceni Jégcsarnokban, szombaton az ifj. Ocskay Gábor Jégkorong Akadémia ifi csapatát láttuk vendégül, vasárnap pedig a juniorok következtek. A debreceni meccset megelőzően az U 21-es magyar bajnokság tabelláját pontveszteség nélkül vezették a fehérvári fiatalok, természetes tehát, hogy őket tartották a találkozó esélyeseinek.

0

defaultnews_u20_ebysl-300x200 Borították a papírformát a debreceni hokisok

Az 1. harmad kezdetén úgy tűnt, hogy lerohanják a mieinket a vendégek, veszélyesen akcióztak, beszorítottak minket a védekező zónánkba. A debreceni legénység erejét megfeszítve védekezett, ami egyre inkább elvette a fehérvári támadások élét. 04. 39-nél Foltin Vencel és Fekete Alex különbözött össze, mivel ez nem korlátozódott a verbalitásra, mindketten helyet foglaltak a büntetőpadon. 05.58-nál Németh Kristófot állították ki, emberfórba kerültünk. 06.25-nél Ivanov a debreceni kapu mögött vette fel a pakkot, végigrobogott az egész pályán, aztán a felső sarokba vágta! A nagyszerű egyéni akció nyugtatóan hatott az egész társaságra, a srácok egyre magabiztosabban és felszabadultabban hokiztak. A 9. percben a mieink lefüleltek egy átadást a támadó zónában, Filep szúrta rá a korongot, Usnik azonban védte a kísérletet. 14.47-nél a tavaly még debreceni színekben játszó Yakimchuk csúnyán leütközte Benedek Norbertet, 2+10 percet kapott fejre irányuló támadás miatt. Az újabb emberfórban újra sikerült növelni az előnyünket; felálltunk az OGJA harmadában, Sándor Bence távoli bombája Smirnov ütőjéről vágódott a fehérvári kapuba. Másfél perccel a harmad vége előtt Bartók vezetett ügyes kontrát, de a pakk nem csúszott át Usnik mamutja alatt. Az első percek elfogódottsága után a srácok visszajöttek a meccsbe és teljesen megérdemelten jutottak kétgólos előnyhöz.

A 2. játékrész elején a hazai csapat keményen beleállt a mérkőzésbe, a védelem remekül zárt, hatásosak voltak a visszarendeződések. A 4. percben a debreceni első sor akciózott, Smirnov jó átadását Ivanov lőtte meg keményen, de Usnik a helyén volt. A 28. perc táján bennragadtunk a védekező harmadunkban, előbb Smirnov kapott 2 percet, majd Papp Zsombor állította meg szabálytalanul a fehérváriak támadását, a játékvezető büntetőlövést ítélt a vendégek javára. A rávezetést 30.38-nál Németh értékesítette, majd alighogy letelt Smirnov büntetése, újra hátrányba kerültünk, ezúttal Sándor Bencét küldték ki korongfogásért. A mieink nem törtek össze, óriási munkával, kiváló kapusteljesítménnyel kivédekezték mind a két emberhátrányt. 34.38-nál remek debreceni akciót láthattak a nézők; üres kapuig játszottunk ki egy helyzetet, Kriukov lövése után Ivanov ismételt, – növeltük az előnyünket!  A harmad végén megpróbáltak visszavágni a vendégek, de Antek Tamás nagyokat védett, a csapat kiválóan védekezett, így maradt a 3-1-es vezetés.

A 3. harmadban az eredmény tartása volt a mieink fő feladata. A fehérvári együttes sokat próbálkozott, de egyre inkább elbizonytalanodtak. A 42. percben Szabó Zalánt állították ki, az előnyben újra csináltunk egy üres kaput, de a lövésünk a vasat találta el… 54.47-nél Parragi is kiült 2 percre, a fehérvári szakvezetés pedig időt kért; majd 58.30-nál lehozták a kapust és hat mezőnyjátékossal támadtak. Az akadémisták rohamai 59.31-ig tartottak, akkor Ambrus Gergő sportszerűtlen magatartás miatt 2 percet kapott, ezzel bizonyossá vált, hogy a listavezető már nem képes feljebb kapaszkodni.

A debreceni juniorok nagy fegyvertényt hajtottak végre a félelmetes hírű, mostanáig pontot sem vesztő fehérvári együttes legyőzésével. A srácok végig bírták a nagy iramot, nagyszerűen védekeztek és a támadó játékban is hatékonyan dolgoztak. Antek Tamás 95,65 %-os hatékonysággal védett, szilárd támasz volt a debreceni kapuban. Az eredmény azt bizonyítja, hogy a hokiban leggyakrabban az a csapat hagyja el győztesen a jeget, amelyik jobban akarja a sikert és többet dolgozik érte.

Debreceni HK – ifj. Ocskay Gábor JA 3-1 (2-0, 1-1, 0-0)
Gólszerzők: 
Ivanov(2) és Smirnov, illetve Németh Kr.

Alexei Kosourov: „A mérkőzés előtt és a harmadközi szünetekben valamennyi játékosnak személyre szóló taktikai utasításokat adtam, igyekeztem megnyugtatni a társaságot és hangsúlyoztam, hogy ha mindenki a maximumot nyújtja, akkor nyerhetünk is a fehérváriak ellen. A győzelmet a csapat harcolta ki, minden játékos a tudása legjavát adta. Nyilván akadtak hibák is, de nem lehet mindig hiba nélkül játszani. A meccs egyik kulcsa az volt, hogy viszonylag kevés játékossal is végig képesek voltunk az iramot tartani. A jó kapusteljesítmény megnyugtatta a fiúkat, a védők szinte hiba nélkül dolgoztak, annak pedig külön örültem, hogy a támadók szemre is szép támadásokat tudtak vezetni. A siker jól jött, de ez csupán egy részeredmény, folytatjuk a munkát, keményen dolgozunk tovább!”