Történelmi pofon a Ferencváros ellen

A Ferencváros elleni hazai mérkőzéseket tekintve történelme legnagyobb vereségét szenvedte el a DVSC, amely az OTP Bank Liga 12. fordulójában 6-1-es vereséget szenvedett az Európa-ligában is helytálló FTC ellen. Az első félidei kétgólos vendégelőny után sikerült szépíteni, ezt követően valósággal lesöpörte az egyre inkább hitehagyott hazai csapatot a vendéggárda. A vége kiütés lett, nagyon csalódottan távozott a szép számú hazai közönség, hiszen pontosan 20 évvel ezelőtt még 6-1 volt ide, ezúttal 6-1 lett oda…

0

S8I8627-Medium-300x200 Történelmi pofon a Ferencváros ellen

Egy helyen változtatott Herczeg András az előző heti kezdőhöz képest, a sérült Bényei helyén Kinyik kezdett, míg a védelem tengelyébe visszakerült Szatmári. A támadásokért ezúttal is leginkább a Szécsi-Adeniji-Trujic hármas volt felelős, míg Kusnír jobb oldali középpályásként kapott lehetőséget. A középpálya közepét a Csősz-Haris duó alkotta, Tőzsért ezúttal sem került be a kezdőcsapatba.

Rögtön az első percekben a fővárosiak próbáltak kezdeményezni, de a Loki védelme jól zárt és megakadályozta a vendégtámadókat, így eleinte nem alakult ki nagyobb helyzet. Tíz perc sem telt el, a vendégek szövögették támadásaikat a bal oldalon, egy felpasszolt labda védőink segítségével került Isaelhez, aki remekül tálalt a büntetőterületen lévő Varga Roland elé, a válogatott támadó pedig mintegy 11 méterről kíméletlenül a léc alá bombázott (0-1). Szerencsére nem vetette vissza nagyon a csapatot a bekapott gól, két perccel a találat után Trujic kevergetett a jobb oldalon, majd középre tálalt, ahol Kusnyír érkezett és csavart volna a léc alá, ám Gróf hatalmas védést bemutatva szögletre mentett. Sorjáztak ekkor a hazai helyzetek, a 13. percben Ferenczi beadását Trujic nem nagyon találta el, így Adeniji elé került a labda, akinek lövését ezúttal a jobb alsó sarok elől ütötte ki Gróf Dávid! A 15. percben Szécsi és Csősz fejeltek össze, az ütközés után utóbbi maradt a földön, ám szerencsére néhány perces ápolás után visszatérhetett a pályára. A 19. percben Tokmac került a tizenhatosunkon belülre Varga átadása után, lövését azonban Nagy könnyedén fogta. Rögtön válaszolt is Csősz egy 21-22 méteres átlövéssel, Gróf hárított. Mintaszerű támadást indítottunk a jobb oldalon, Kusnyír és Adeniji játszott össze, majd előbbi adott be pompásan jobbösszekötő helyéről, Haris érkezett is és nagyon okosan belepörgetett, ám Gróf bravúrral hárította a bal felső sarokba tartó labdát. Két perccel később támad a Ferencváros, Zubkovot ugratták ki a jobb oldalon, az ukrán játékos tempóelőnyben volt védőinkkel szemben, középre tálalt, ám Tokmac-nak kissé hosszú volt a labda, amely így a kapu előtt keresztbe elvánszorgott. Pörögtek ekkor az események, a 30. percben egy jobb oldali szöglet után Pávkovics fejelt messziről, Gróf védte a középre tartó labdát. Hiába a sorozatos hazai lehetőségek, a vendégek újabb gólt értek el: Zuzbkov és Isael játszott össze a tizenhatosunk előtt, majd a jobb oldalon Varga elé került a labda, aki szinte az alapvonalról emelt középre, ahová védőink gyűrűjében berobbant Tokmac és közelről fejelt a hálóba (0-2). A 40. percben egy általunk elvégzett szöglet után labdát szerzett az FTC, Zubkovot indították a jobb oldalon, ám végül Kusnyír nagy mentést mutatott be és szerelte a lőni készülő ferencvárosi támadót.

Az első félidőben jobban kezdett a vendéggárda, támadólag lépet fel Rebrov együttese. Kissé peches góllal szerzett vezetést a Ferencváros, amely után csapatunk erőre kapott és több esetben is csak Gróf nagyszerű védései akadályozták meg a hazai gólt. A futball örök törvénye ezúttal is bebizonyosodott, hazai helyzetek után megduplázta előnyét a zöld-fehér egylet, kissé megtörve ezzel mieinket. Az első félidő több gólt már nem hozott, így nehéz helyzetben folytathatta a mérkőzést a Loki.

Sajnos a szünetben cserélni kényszerült Herczeg András, a 15. percben egy ütközés után lent maradó és agyrázkódást szenvedő Szécsi Márk helyére Kundrák Norbert érkezett. Szecskának ezúttal is jobbulást kívánunk, mentalitását jól jellemzi, hogy sérülés után is a pályán maradt!

Nem sokáig tétlenkedett a csereként beálló, volt ferencvárosi Kundrák: történt ugyanis, hogy a jobb oldalon Adeniji kapott egy jó indítást, egészen az alapvonalig vitte, majd középre emelésére nagyszerűen érkezett frissen beállt szélsőnk és nagyon okosan, jól helyezve fejelte meg a beadást, amely így védhetetlenül pattant a jobb alsó sarokba (1-2)! Az 58. percben további nehézség érte csapatunkat, egy kirúgás után Nagy Sándor lába sérült meg, így kapusunkat le kellet cserélni és Kosicky folytatta helyette. Három perccel később máris védést kellett bemutatnia szlovák kapusunknak, Isael közeli, léc alá tartó, ballábas lövésénél. A 61. percben egy rosszul sikerült bal oldali beadást Lovrencsics gyűjtött össze, majd tolva egyet a labdán beadott, erre a beadásra pedig jól érkezett Isael, aki védőink között, öt méterről fejelt a hálóba (1-3). Harmadik cserénk az első tervezett volt, nem kényszerű, a védő Szatmári helyett Garba érkezett a 72. percben. A 76. percben Isael kap labdát a 16-oson belül, cselezgetésbe kezdett, majd lövését Pávkovics blokkolta. Egy perccel később már sajnos a blokk sem segített, egy rosszul eltalált Lovrencsics lövés került Bőléhez, aki a 16-os bal sarkáról mesterien emelt a hosszú felső sarokba, Kosicky tehetetlen volt (1-4). Ez a gól végleg eldöntötte a találkozót. A 78. percben nagyon fellazult védelmünk, ezt használta ki a vendégcsapat, Tokmac kapott egy jó ütemű kiugratást, akinek lövését még védte Kosicky, ám a kipattanóra Varga Roland érkezik a leggyorsabban és a hálóba gurít (1-5). Sajnos ekkor még nem volt vége a megpróbáltatásoknak, a 87. percben Tokmac vezette rá védelmünkre a labdát, és érthetetlen módon senki nem támadta meg, így a 16-oson belülre érve elegánsan csavart a hosszú felső sarokba (1-6). Kiütés… Teljesen szétesett a játékunk és támadásban maradt a Ferencváros, Tokmac szinte lemásolta az előző helyzetet, ezúttal azonban középre tartó lövését Kosicky ütötte ki szögletre. Több esemény nagy megkönnyebbülésünkre már nem történt a mérkőzésen, így a végeredmény 1-6…

Jól kezdődött a második félidő és egy korai góllal sikerült visszahozni a reményeket. Egygólos hátrányban is voltak lehetőségeink, azonban valahogy újfent a vendégek találtak be nem sokkal szépítő gólunk után. Ami pedig ezután következett, azt egyetlen Loki-drukkernek sem kívánjuk, sorra alakította ki helyzeteit az FTC és mivel három alkalommal értékesítette is ezeket, végül 6-1-re nyerte meg a találkozót. Sajnálatos módon a mérkőzés utolsó periódusában egy teljesen szétesett DVSC-t láthattunk, amely így történelmi pofonba szaladt bele az Európa-liga csoportkörében pontokat szerző Ferencváros ellen.

1999 áprilisában elképesztő győzelmet aratott a DVSC, amely 6-1-re verte az akkoriban szintén jó erőkből álló Ferencvárost az Oláh Gábor utcai Stadionban, nagy boldogságot okozva lelkes szurkolóinak! Sajnos a mai napon ellenkező előjelű eredmény született és ugyanilyen arányban győzedelmeskedett a zöld-fehér vendégcsapat.

Nagyon rég volt az a 20 évvel ezelőtti mérkőzés…

OTP Bank Liga, 12. forduló
DVSC-Ferencváros 1–6 (1-2)
Nagyerdei Stadion, 8136 néző. Vezette: Farkas (Theodoros, Márkus)

DVSC: Nagy S. (Kosicky, 58.) – Kinyik, Szatmári (Garba, 72.), Pávkovics, Ferenczi – Kusnyír, Csősz, Haris – Adeniji, Trujic, Szécsi (Kundrák, 46.)

FTC: Gróf – Lovrencsics, Blazic, Frimpong, Civic (Csontos, 85.) – Haratin, Ihnatenko – Varga R., Tokmac, Zubkov (Bőle, 72.) – Isael (Boli, 80.)

Gól: 0-1 Varga R. (11.), 0-2 Tokmac (37.), 1-2 Kundrák (49.), 1-3 Isael (61.), 1-4 Bőle (76.), 1-5 Varga R. (79.), 1-6 Tokmac (87.)

Rádin Márkó