Hét debreceni vívó jutott főtáblára az országos bajnokságon

Három budapesti helyszínen kezdődött a vívók országos bajnoksága december 18-án, pénteken, mely versenyen cívisvárosi sportolók is pástra léptek.

0

IMG_20201218_123648-300x138 Hét debreceni vívó jutott főtáblára az országos bajnokságon

A nagy indulólétszám és a járványhelyzet miatt a pénteki selejtezőket három különböző helyszíneken rendezték meg. A kardozók az UTE vívótermében, a tőrözők a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban, a párbajtőrözők pedig a BOK Sportcsarnokban vívták a csoportkört.

A versenyt betegség miatt kihagyni kényszerült az éremesélyes Battai Sugár Katinka. A fiatal debreceni klasszis – aki a kardcsapattal jelenleg olimpiai kijutó – klubja, az Interfencing Debrecen SC kizárólag utánpótlás korú vívókkal állt ki a bajnokságra. Az egyesület a járványhelyzet miatt nem veheti igénybe az Irinyi János Technikum tornatermét, így versenyzői folyosókon és garázsokban készültek fel a viadalra, szemben a többi klub vívóival, akiknek szinte kivétel nélkül vívóterem áll rendelkezésükre.

A selejtezők legnagyobb bravúrját Sápi Vince hajtotta végre, aki az ország legfiatalabb férfi kardvívójaként jutott a legjobb 32 közé. A csoportkörben elért 3 győzelmével és 3 vereségével a középmezőnyben állt Sápi, ám ezután a táblán az országos bajnokság korábbi döntősét, Soproni-Szabó Domonkost múlta felült 15-14-re. A 15 éves debreceni tehetség szombaton a kadet világbajnok Puy Sebestyén ellen lép pástra a 16-ba jutásért. Klubtársa, K. Szabó Mátyás hiába győzte le a korábbi magyar bajnokot, a vasasos Nagy Pált a selejtezőben, a 64-es táblán kikapott, így búcsúzott a versenytől.

IMG_20201218_164634-300x138 Hét debreceni vívó jutott főtáblára az országos bajnokságon

A nőknél további 3 interfencinges fiatalnak is sikerült 32 közé jutnia. Kónya Csenge – Sápi Vincéhez hasonlóan – szintén mezőnye legfiatalabbjaként jutott tovább. Rajta kívül még Simon Petronella és Tóth Liliána léphet pástra szombaton a nyolcaddöntőbe kerülésért. Dávid László tanítványai maradtak a vidék egyedüli képviselői a fővárosiakkal szemben.

A párbajtőrözőknél a Kálmán testvérpár, Zille és Csenge is továbbjutott a legjobb 32 közé. A másik debreceni vívóegyesület, a Békessy Béla Vívó Klubból a korábbi magyar bajnok, Mihály Kata szerepelt a legjobban, ő a 33. helyen fejezte be a versenyt. A fegyvernem nagy visszatérője az olimpiai bajnok Szász-Kovács Emese, aki ikergyermekei születése óta először indul OB-n.

A férfi párbajtőrözőknél Serra Solt maradt versenyben. A Békessy vívója 4 győzelemmel és 2 vereséggel zárta a csoportkört, ezt követően előbb 15-10-re, majd egyetlen tusos, 14-13-as győzelemmel jutott a 32 közé.

Az országos bajnokság egyéni küzdelmei december 19-én, szombaton 9:30-tól folytatódnak a BOK Sportcsarnokban. A versenyt a Magyar Vívó Szövetség YouTube-csatornáján élőben követhetik:

https://www.youtube.com/channel/UCvcubrXi5ilXuvBz8uW6k8w/featured