Torda Vanessa: “hihetetlen volt, hogy felnőtt válogatott játékosokkal is edzhetek”

Tavaly nyáron igazolt Debrecenbe a 17 éves, tehetséges kapus, aki az akadémia ifjúsági és az NB II-es együttesének oszlopos tagja, és már a felnőttek között is letette névjegyét.

0

tordavanessa-1024x682-300x200 Torda Vanessa: "hihetetlen volt, hogy felnőtt válogatott játékosokkal is edzhetek"Fotó: akademia.dvsckezilabda.hu

A határ romániai oldalán lévő Érmihályfalván született és nőtt fel Torda Vanessa, aki 2020 nyarán csatlakozott a DVSC-hez. A 2003-ban született kapus második osztályos volt, mikor először vett részt kézilabdaedzésen.

„Másodikos koromban indult az iskolában egy kézilabdacsapat, és mivel jó adottságokkal rendelkeztem, hívtak a csapatba – mesélt a kezdetekről Vanessa. – Már kezdetben is élveztem a játékot, és viszonylag hamar kapus lettem. Harmadikos koromban tettek fel a felsősökhöz, onnantól kezdve egyre komolyabbá váltak az edzések. Később Nagyváradra kerültem, ahol a román ifjúsági bajnokságban szerepeltünk.”

A fiatal kapus nyíradonyi színekben szerepelt a magyar serdülőbajnokságban is, ám ekkor még Érmihályfalváról járt át. Hetedik osztályos volt, mikor Magyarországra költözött, miután a Balmazújvárosi NKK csapatába igazolt, ahol már 14 évesen bemutatkozott a felnőtt másodosztályban.

„Tizenhárom éves koromban kerültem Balmazújvárosra, amely annak is volt köszönhető, hogy ekkor már a bátyám ott focizott – árulta el nekünk a fiatal kapus. – Az első félév nem volt egyszerű, meg kellett szokni a tempót, a stílust, de nagyon szép három és fél évet töltöttem Balmazújvárosban. Különösen sokat köszönhetek az edzőmnek, Hornyák Lajosnak, abban az időszakban nagyon sokat fejlődtem.”

Nem csoda, hogy klubunk szakemberei is felfigyeltek a tehetséges kapusra, aki végül 2020 nyarán csatlakozott a DVSC-hez. Jelentős váltás volt ez a 17 éves lány életében, hiszen a másodosztályú Balmazújváros után a rendszeresen nemzetközi kupáért küzdő együtteshez igazolt.

„Ennél nagyobb váltás nem is történhetett volna az életemben, hiszen új klubba, az NB I B-ből az NB I-be kerültem, ráadásul a kollégiumot albérletre váltottam – sorolta az újdonságokat Vanessa. – Az edzések is más minőségűek, a körülmények is jobbak. Eleinte teljesen hihetetlen volt, hogy felnőtt válogatott játékosokkal is edzhetek együtt. Mindenki nagyon aranyos volt, eleinte kicsit meg is voltam illetődve, de idővel egyre jobban feloldódtam.”

Vanessa a felnőttekkel edz, a Békéscsaba elleni NB I-es mérkőzésen egy hetes kivételével végig a pályán volt és kiváló teljesítményt nyújtott. Az állandó meccsterhelést pedig az ifjúsági első osztályban, illetve az NB II-ben kapja meg, mindkét csapatban alapembernek számít.

„Nagyon örültem a Békéscsaba elleni mérkőzésen a lehetőségnek, és annak is, hogy élni tudtam vele – emlékezett vissza a márciusi, lilák elleni összecsapásra. – Nagyon sokat készültem erre a mérkőzésre, de a társak és a szakmai stáb is nagy segítségemre voltak. Az ifjúsági együttessel rendszeresen pályára lépünk az NB II-ben, ahol nagyon sokat fejlődhetünk, hiszen felnőttek ellen játszunk folyamatosan, akik rutinosabbak, erősebbek. Nagyon jó lenne megnyerni a bajnokságot és feljutni az NB I B-be, amely egy erős bajnokság.”

A fiatal hálóőr majdnem egy éve pallérozódik Debrecenben, amely időszak alatt saját bevallása szerint is sokat fejlődött.

„Mivel a felnőttekkel edzek nap mint nap, Grega Karpan kapusedzővel folyamatosan dolgozunk, emellett az akadémián dolgozó szakemberek, Győrvári Viktor, Márián Blanka és különösen a kapusedző, Kalocsai Erika nagyon sokat segítenek – mondta el Vanessa, aki azt is ecsetelte, hogy miben is javult leginkább. – Türelmesebb kapussá váltam, nem kapkodok annyi, illetve nagyon sokat fejlődtem az átlövések védésében is.”