Kozák Luca: „mindent az olimpiának rendelünk alá”

A kiváló debreceni gátfutó elmondása szerint túl van a felkészülés legnehezebb részén, s akkor lenne a legboldogabb, ha Tokióban sikerülne megdönteni egyéni legjobbját.

0

Koták-300x209 Kozák Luca: „mindent az olimpiának rendelünk alá”

A Debreceni Sportcentrum-Sportiskola kiváló gátfutója, Kozák Luca háromhetes olaszországi edzőtáborozását követően múlt pénteken tért haza, a Formiában szerzett tapasztalatokról pedig az InfoRádió atlétikai műsorának nyilatkozott.

„Nagyon jól sikerült az edzőtábor, majdnem mindent meg tudtunk csinálni, amit terveztünk – fogalmazott a debreceni atléta. – A kiutazás előtt voltak fenntartásaim, mert általában nyolc-tíz napot szoktunk külföldön tölteni, míg most három hetet készültünk Formiában, de csupa pozitív benyomást szereztem, csupán az ételválaszték volt kissé egyhangú. Kétszer már futottam a 12.84-es olimpiai szintidőn belül, de a pandémia okán befagyasztott világranglista miatt még nincs meg az olimpiai szintem. Bízom benne, hogy valamelyik májusi versenyen kijön a lépés, hiszen így nyugodtabban tudnánk készülni, s nem kellene figyelni a rangsort, ahol jelenleg a 23. helyen állok, s az első negyven helyezett állhat majd rajthoz Tokióban.”

A naptári év első jelentős világversenyét Torunban rendezték, Kozák Luca 60 méter gáton döntőbe jutott a fedettpályás Európa-bajnokságon.

„Továbbra is felemás érzések kavarognak bennem a viadal kapcsán, ami jó állomása volt a felkészülésnek, mégis azt érzem, hogy ennél több is van bennem. Az Eb-t követően megkezdtük a szabadtéri versenyszezonra való felkészülést, egyre hosszabb távokat futok edzéseken, és mihamarabb szeretném stabilizálni a formámat. Ha képes leszek arra, hogy 12.80 körül fussak rendszeresen, akkor bármelyik versenyen megdönthetem az egyéni csúcsomat. A legjobb az lenne, ha ez Tokióban sikerülne, ám egy olimpián inkább a helyezés, mintsem az időeredmény számít, továbbra is feltett célom, hogy döntőt fussak az ötkarikás játékokon.”

A debreceni kiválóság elmondása szerint a fárasztó alapozás véget ért, hamarosan pedig versenyen is szurkolhatunk Kozáknak.

„A felkészülés legnehezebb részén már túl vagyok, a tervek szerint május közepén kezdek majd versenyezni, s jó lenne amerikai riválisok ellen is megmérettetni magam Tokió előtt. A járvány miatt olykor napról napra változik a helyzet, így jelenleg június elejéig látom előre a versenynaptárat, de természetesen az olimpia van a középpontban, mindent annak rendelünk alá.”

P.G.