Short track vk: Liu Shaolin Sándor ötödik 1500 méteren

Jól indult a szombat délutáni program a Főnix Arénában, a magyar rövidpályás gyorskorcsolyázás állócsillaga bivalyerős mezőnyben szerzett értékes pontokat.

0

259086018_5205990482747872_3841197045246646750_n-1-300x191 Short track vk: Liu Shaolin Sándor ötödik 1500 méterenFotó: Hunskate

Jóllehet már csütörtökön és pénteken is rendeztek selejtező futamokat a debreceni Főnix Arénában, a valódi izgalmak a hétvégére maradtak, a szombati programban a leghosszabb és a legrövidebb távon, 1500 és 500 méteren is győztest hirdettek. Szerencsére magyar érdekeltség is akadt szép számmal, a férfiaknál ugyanis mindhárom egyéni versenyzőnk sikerrel vette a kvalifikációs szakaszt, de a hölgyek is kitettek magukért az első két versenynapon.

Jászapáti Petra például alaposan megdolgozott azért, hogy a szombat délutáni programban is jégre léphessen, az 1500 méter előfutamában ugyanis végig tartotta a lépést az extraklasszis Ariana Fontanával, az orosz Vostrikova pedig hiába üldözte, a mi lányunk ért be másodikként a célba. A hazai közönség kedvencének ezúttal két kínai, két francia és egy koreai riválissal kellett felvennie a versenyt, de Jászapáti nem riadt meg a feladattól, kilenc és fél körrel a vége előtt élre állt. Han Yu Tong nem sokkal később visszaelőzte, s mivel a mezőny végén honfitársa haladt, számítani lehetett rá, hogy a kínaiak készülnek valamire. Így is lett, Zhang Yuting csengőszóra robbantott, s jött vele a koreai Choi Minjeong is, Petra pedig végül az ötödik helyen zárta a futamot. Ami a többi elődöntőt illeti, az elsőben 500-as specialista Natalia Maliszewska bátor taktikával lépett meg a mezőnytől, de utolérték az üldözők, s végül az amerikai Courtney Sarault és az olasz Ariana Fontana jutott az A-döntőbe. A harmadik futamot Suzanne Schulting esélyeshez méltóan uralta, mögötte Lee Yubin és Kristen Santos vívott ádáz harcot a fináléért, előbbi végül helyezéssel, utóbbi idővel lépett tovább.

Jászapáti Petra a B-döntőben állhatott rajthoz, tíz körrel a vége előtt pedig megkísérelte a szökést, a hazai közönség támogatását élvezve robogott a futam megnyerése felé, ami az olimpia kvalifikáció szempontjából is rendkívül fontos lett volna. A magyar versenyző nagyon közel állt ahhoz, hogy hazaérjen, de két körrel a vége előtt utolérték az üldözők, így végül a 13. helyen zárta az 1500 métert. A hölgyek fináléjában előzetesen a nagoyai győztes Suzanne Schulting és a világkupát vezető Lee Yubin tűnt esélyesnek, a papírforma pedig nem is borult, előbbi rajt-cél győzelmet aratott, míg utóbbi ezüstérmesként zárt, a kanadai Courtney Sarault pedig a dobogó alsó fokára állhatott fel.

Az erősebbik nemnél az első elődöntőben még nem szurkolhattunk magyar versenyzőnek, ott volt ugyanakkor három kínai is, akik közül Ren Ziwei szinte végig vezetve ért célba elsőként, ám honfitársa, An Kai elől a koreai Park Jang Hyuk nagyszerű hajrával elhappolta a második továbbjutó helyet. Liu Shaolin Sándor a második futamba kapott besorolást, ahol sokáig vezetett is, de Semen Elistratov merész előzésénél hárman is elsuhantak mellette, amiért az ötödikként célba érő Shaolint végül továbbjuttatta a bíró az A-döntőbe. A futamot egyébiránt nagy meglepetésre a holland Sven Roes nyerte a kanadai Charles Hamelin előtt. Az elődöntők zárásaként Liu Shaoangank és Krueger John-Henrynek szurkolhattunk, a magyar fiúk sokáig a mezőnyben haladtak, ám utóbbi hat körrel a vége előtt az élre állt, majd kisvártatva érkezett Ádó is, aki egyetlen egyenesben három helyet lépett előre. Sajnos végül mindketten lemaradtak az A-döntőről, Shaoangot ugyanis kizárták, Krueger pedig negyedikként ért célba.

Az 1500 méter utolsó két futamában egyaránt volt magyar érdekeltség, a B-döntőben Krueger John-Henry, az A-ban Liu Shaolin Sándor élvezte a debreceni közönség támogatását. Krueger remek versenyzéssel nyerte meg a kisdöntőt, miután hamar az élre állt, s hiába üldözték a világklasszisok, a magyar versenyző végig bírta a tempót. Liu Shaolin a viadal előtt nagy showt ígért, amit maximálisan meg is valósított, még be sem korcsolyázott az arénába, amikor már üdvrivalgásban tört ki a publikum. A magyar klasszisnak nem volt könnyű dolga, ugyanis roppant erős mezőnyben kellett bizonyítania, a továbbjuttatások miatt nyolc pár korcsolya sorakozott fel a rajtvonalon. Shaolin sokáig a hetedik helyen haladt, de tartotta a lépést a mezőnnyel, két körrel a vége előtt pedig ritmust váltott, de az érmek sorsába már nem tudott beleszólni, végül az ötödik helyen ért célba. Hosszas videózást követően végül megerősítették Ren Ziwei győzelmét, mögötte a kanadai Dion Pascal zárt másodikként, míg a bronzérem koreai Park Jang Hyuk nyakába került.

A debreceni viadal az 500 méteres egyéni küzdelmekkel folytatódott szombat délután, melyekről ide kattintva olvashatnak bővebben.

P.G.