Jégkorong: Háromgólos hátrányból fordított a DEAC

Mesébe illő feltámadás a Debreceni Jégcsarnokban: hét perc elteltével már 3–0-ra vezetett a DVTK, a végén mégis az egyetemisták örülhettek.

0

IMG_1367-300x199 Jégkorong: Háromgólos hátrányból fordított a DEACFotó: Derencsényi István/DEAC

Matiné a Jégcsarnokban: az Erste Liga országjáró roadshowja vasárnap délután Debrecenbe érkezett, így egy kiadós ebéd után színes kiegészítő programok társaságában tekinthették meg a DEAC és a DVTK Jegesmedvék összecsapását az érdeklődők. Az egyetemisták a héten harmadjára léptek jégre, György József irányítása alatt pedig egyelőre szárnyalnak, előbb hazai környezetben múlták felül a Dunaújvárosi Acélbikákat, majd a Tüskecsarnokban fektették két vállra a címvédő Ferencvárost. A mieinkhez hasonlóan miskolci ellenlábasunk sem kezdte jól a szezont, ám az elmúlt időszakban magára talált, így izgalmas, kiélezett ütközetre volt kilátás.

Alig két perc telt el a mérkőzésből, amikor Elgestal távoli lövése kipattant Gönczi Lajos mamutjáról, az érkező Jonathan Walker pedig közelről vezetést szerzett a Jegesmedvéknek. Gőz Balázs szinte azonnal válaszolhatott volna, majd Hugo Turcotte hagyott ki ziccert, ezt pedig újabb góllal büntette a DVTK, ezúttal Mattyasovszky adott középre, az érkező Galajda Zsombor pedig a hosszú alsóba továbbította a pakkot. Kétgólos hátrányban sem tudott ritmust váltani a DEAC, míg a miskolciak önbizalomtól duzzadva hokiztak, gyorsan lendültek át védekezésből támadásba, a szélsebes ellencsapások pedig izzadtságos perceket okoztak az egyetemistáknak. Érkezett is a harmadik találat, Walker szerzett korongot Kozmától a kapu mögött, majd jó ütemben centerezett, Miskolczi Márknak így közvetlen közelről már nem volt nehéz dolga. A matinéhangulatot síri csend váltotta fel a csarnokban, csupán a maroknyi vendégdrukker örvendezett, kisvártatva pedig már György József hangja töltötte be a teret, az újdonsült szakvezető hét perc után magához rendelte tanítványait, Gönczit pedig Hetényi váltotta. Az időkérés valamilyen szinten hatásosnak bizonyult, a folytatásban ugyanis sikerült mezőnyfölényt kialakítanunk, Doetzel kiállítása után jártunk a legközelebb a szépítéshez. Az első harmadban ugyanakkor nem láthatott debreceni gólt a publikum, így az egyetemisták roppant nehéz helyzetből, háromgólos hátrányból várhatták a folytatást.

A második harmadot is meghatározta az első hét perc, ám ennek már sokkal jobban örültek a hazai szimpatizánsok. A DEAC folyamatosan fokozta a nyomást, ami eleinte csak helyzetekben mutatkozott meg, idővel azonban góllá érett, Vladislav Kulesov tanári átadásával Rastislav Spirko lépett meg, majd szépségdíjas gólt ragasztott a hosszú felsőbe. A nyáron igazolt légiós csapata egyik legjobbja volt, kisvártatva a kapu előteréből kotorhatta volna be a pakkot, majd fonákkal próbálkozott, de Duschek Dávid állta a sarat. Ami nem ment közelről, összejött a kék vonalról, Mazzag Dániel lekészítését követően ugyanis Sándor Flórián kapáslövése utat talált a hosszú alsóba, ezzel egy gólra csökkent a DEAC hátránya. A folytatásban kiegyenlítetté vált a játék, jó iramban zajlott a mérkőzést, de igazán nagy próbatétel elé egyik kapust sem állították a támadók, inkább távoli lövéseket jegyezhettünk fel mindkét oldalon. Dominik Novotny kiállítása miatt emberelőnybe került riválisunk, ám nem tudta kihasználni azt, majd a mieink is próbálkozhattak létszámfölényes helyzetből, szintén eredménytelenül. A szünet előtt előbb Kozma hibáját használta ki kis híján Kevin Wehrs, majd Kiss Roland félmagas lövése már utat talált a debreceni kapuba, így az harmadik harmadra fordulva 4–2-re vezettek a vendégek.

Nagy lendülettel érkeztek vissza a jégre az egyetemisták, amit tovább fokozott Doetzel kiállítása. Sikerült kapujuk elé szögeznünk a Jegesmedvéket, a legközelebb Dalecky életerős kapáslövésénél jártunk a szépítéshez, de Duschek bravúrral hárított. A kiegészülést követően aztán már ő is tehetetlen volt, Kulesov szezonbeli nyolcadik góljával faragott a DEAC hátrányán, így minden szempontból izgalmas, nyílt végjátékra számíthattunk. Így is lett, jóllehet a DVTK semmi mást nem akart, mint megőrizni egygólos előnyét a végéig, jelentős támadópotenciál nem rejtőzött a vendégek játékában. A mieink ugyanakkor egyre nagyobb erőket mozgósítottak az egyenlítés érdekében, már-már felborult a (jég)pálya, de hiába a nagy fölény, sokáig nem sikerült begyötörnünk a negyedik találatot. Négy perccel a rendes játékidő letelte előtt aztán emberfórba kerültünk, s bár Duschek sokáig állt a sarat, Klimek távoli lövését követően a kipattanó Spirko ütőjéről áthaladt a gólvonalon. Következhetett tehát a ráadás, ami nagy diósgyőri helyzettel indult, ám a győztes találatot Jan Dalecky szerezte meg, talpra ugrasztva ezzel a hazai publikumot. A DEAC háromgólos hátrányból aratott 5–4-es győzelmet, a szurkolókkal közös ünneplés pedig megmutatta, hogy a két pontnál jóval többel lett gazdagabb a debreceni alakulat.

Jégkorong, Erste Liga

DEAC – DVTK Jegesmedvék 5–4 (0–3, 2–1, 2–0, 1–0) – hosszabbítás után

Jegyzőkönyv hamarosan!

P.G.