A debreceni női röplabda zászlóshajójává vált az Eötvös DSE

Közel másfél évtized szünetet követően vívta ki ismét az NB I-es szereplés jogát tavaly nyáron a DSZC-Eötvös DSE felnőtt csapata, amely fiatal, tehetséges röplabdázókkal nyújtott fokozatosan javuló teljesítményt. Szombathy András vezetőedzővel értékeltük az idényt, s természetesen szóba került az együttes jövője is.

0

88214942_10156755990041366_5987912961631453184_n-300x200 A debreceni női röplabda zászlóshajójává vált az Eötvös DSE

Miközben a férfiak évről-évre erőn felül teljesítenek az Extraligában, Debrecennek az elmúlt években nem volt női röplabdacsapata a legfelsőbb két osztályban. Tavaly nyáron aztán a DSZC-Eötvös DSE felnőtt együttese kivívta az NB I-be jutást, így közel másfél évtizedet követően tért vissza a magyar röplabdázás jelenlegi második vonalába.

„Emlékszem, mennyire örültünk, amikor a bajnoki döntőn kiharcoltuk a feljutást, az ünneplés után pedig a játékosok többsége jelezte, egy osztállyal feljebb is számíthatok rá – kezdte Szombathy András. – Az élet azonban átírta a forgatókönyvet, különböző okok miatt a tizenöt fős keretből nyár végére három játékosunk maradt, ám ennek ellenére vállaltuk az indulást, noha tisztában voltunk vele, hogy óriási a szakadék a két osztály között. Többek között a városvezetés is mellénk állt, így jó képességű játékosokat tudtunk igazolni, valamint a saját nevelésű fiatalok is bemutatkozhattak az NB I-ben. Számunkra rendkívül fontos az utánpótlás-nevelés, a lányok pályafutásában pedig fontos állomás volt, hogy ilyen kaliberű ellenfelekkel szemben is megmérettethették magukat.”

Az Eötvös egyetlen bajnoki győzelmét novemberben aratta, ám a vezetőedző szerint igazán januárra állt össze a csapat játéka, ezért is érintette rosszul a gárdát a bajnokság felfüggesztése.

„December végére sikerült egy olyan masszív társaságot összehozni, amely rendkívül motivált volt, s a vereségek ellenére minden mérkőzésre becsülettel készült. Büszke vagyok a lányokra, hiszen annak ellenére, hogy korábban még nem játszottak ezen a szinten, a listavezető ellen idegenben tudtak játszmát nyerni, míg a Palota ellen pontot is sikerült rabolniuk. Olyan mérkőzéseink maradtak el a koronavírus-pandémia okán, melyeken akár a győzelemre is lett volna esélyünk, ezért kicsit sajnáljuk, hogy így alakult, de bízom benne, hogy a szövetség döntése alapján nem lesz kieső, és jövőre is lesz lehetőségünk az NB I-ben szerepelni. Kiemelt sportágként a röplabdában nagyban befolyásolja a csapatok szerepését az adott klub anyagi helyzete, de érzésem szerint lelkesedéssel olykor lehet meglepetéseket okozni, ez a társaság pedig igenis sokra hivatott.”

 P.G.