Az Eötvös-lányok az élvonalban is megállták a helyüket

A DSZC-Eötvös DSE nagy bravúrt vitt véghez a 2018-2019-es bajnoki szezonban azzal, hogy feljutottak az NB-I-be. Legutóbb a 2006/2007-es idényben volt NB I-es röplabdacsapata a megyének, akkor is a kis debreceni egyesület jutott fel az akkori élvonalba, Salescon-Eötvös DSE néven.

0

88276947_10156755995881366_4414857245028777984_n-300x244 Az Eötvös-lányok az élvonalban is megállták a helyüket

Az Eötvös-lányok 16 pontos különbséggel nyerték meg a másodosztály keleti csoportjának küzdelmeit, majd a bajnoki döntőben kivívták a jogot az élvonalbeli tagságra. Az örömbe némi üröm is vegyült, hiszen sokáig bizonytalan volt, hogy részt vehetnek-e az első osztály küzdelmeiben. Az NB-I anyagiak terén nagyobb költségvetést követelt meg a klubtól, az induláshoz szükséges összeget elő kellett teremteni, hogy az álom megvalósuljon.

Az álomból szerencsére valóság lett, Debrecen önkormányzata a csapat mellé állt, illetve a Globus Konzervipari Zrt. kiemelt támogatóként segítő kezet nyújtott. Nem lenne hiteles a kép, ha nem említenénk meg a Reskontó és a Fit and Fine éttermeket, akik szintén segítettek az egyesületnek. A Debreceni Szakképzési Centrum továbbra is biztosította a létesítményeket.

A debreceniek kerete jelentősen átalakult, többen távoztak, illetve befejezték az aktív játékot. A csapat alaposan megfiatalított játékosállománnyal vágott neki a 2019-2020-as bajnoki évnek. A lányok edzője, Szombathy András a szezon előtt elmondta, nincsenek illúzióik, már az sikernek fog számítani, ha szetteket fognak nyerni.

A Magyar Kupában léptek először tétmérkőzésen pályára a lányok, első találkozójukat, a Közgáz ellen sikeresen abszolválták. A második körben a nyolc kupagyőzelemmel rendelkező, Extra Ligás Fatum Nyíregyháza viszont már nagy falatnak bizonyult.

A lányok már az első bajnoki mérkőzésen megmutatták oroszlánkörmeiket, nagy küzdelemben maradtak alul a Budaörssel szemben. Akkor már sejteni lehetett, nem csak szetteket fognak nyerni, az idei sorozatban. Újabb két vereség következett, a 4. fordulóban viszont megszületett az első győzelem. Hatalmas küzdelemben két vesztes szett után felállva, 3:2-re nyertek a gödöllői alakulat ellen. Csak halkan jegyzem meg, Szombathy Andrásnak egy nyári beszélgetés alkalmával ezt meg is jósoltam. A 2019-es év hátralévő mérkőzéseit szetten ugyan nem, de hasznos tapasztalatokat szereztek lányaink.

Télen alaposan megerősödött Szombathy András együttese, a magyar származású, FIVB strandröplabda versenyt nyert, román válogatott játékos, Vaida Beáta, illetve a brazil Tavares Ferreira Loureiro Anna Carolina tette át székhelyét a cívisvárosba. Kellett néhány mérkőzés, míg az érkezők összeszoktak a társakkal, de február 8-án már újabb bravúrt hajtott végre az Eötvös. Nem kisebb csapattól, mint a listavezető Szent Benedektől vettek el lányaink egy szettet. Alaposan megizzasztották az éllovast, a Balaton-partiak csak nagy közdelemben tudták megnyerni 3:1-re a találkozót. Csapatunk egyre érettebb játékot nyújtott a hátralévő három találkozón, a Palota VSN ellen közel álltak az újabb sikerhez, de végül 3:2-re maradt alul a debreceni hölgykoszorú.

A koronavírus-járvány miatt a röplabda bajnokság küzdelmeit is felfüggesztette a szövetség, március 7-én léptek utoljára pályára a csapatok. 18 mérkőzés után három ponttal az utolsó helyen áll a DSZC-Eötvös DSE, erre az eredményre biztos legyintenek néhányan. Azt azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy újoncként többségében olyan játékosok léptek pályára hétről-hétre, akik iskola és munka mellett röplabdáznak, szabadidejüket áldozzák a sportra. Ennek tükrében ki lehet jelenteni, megállták a helyüket az élvonalban az Eötvös-lányok.