Bács Zoltán: „Megpróbáljuk megteremteni a lehetőségeinkhez mérten a legjobb körülményeket”

A DEAC csapatai már elkezdték, illetve kezdeni fogják hamarosan a 2018-19-es bajnoki szezont, két első osztályban szereplő együttesel kiegészülve. Ezzel kapcsolatban kérdeztük Bács Zoltán kancellárt, aki mondandójában kiemelte, azzal lenne elégedett, ha minden sportoló méltó módon képviselné az egyetemet.

0

deac_sajtotajekoztato-16-300x200 Bács Zoltán: „Megpróbáljuk megteremteni a lehetőségeinkhez mérten a legjobb körülményeket”

Idén bővült az NB-I-es csapatok létszáma, a jégkorongozókkal és a floorballosokkal. Ezt már nevezhetjük sikernek, ebben a bajnoki évben?

Mindenképp, hiszen a DEAC-ban egy olyan multi sportegyesület épült fel, ami vidéken párját ritkítja. A jövőben várható, hogy további sportágakkal bővülünk, ahogy nő a külföldi hallgatóink létszáma, egyre nagyobb az igény az olyan sportágakra, amik léteznek ugyan Magyarországon, de nincs hagyománya, gondolok itt a baseballra, amerikai focira, rögbire. Ezek az igények már megfogalmazódtak, de még nem teljesedtek ki annyira, hogy továbblépjünk.

A labdarúgók, jégkorongozók, futsalosok már elkezdték bajnoki szereplésüket, hamarosan a többi csapat számára is indul a szezon. Mit vár az idei bajnokságtól, mivel lenne elégedett?

Azzal, ha mindenki megteszi a magáét a sportpályán is, az egyetemhez méltó módon, olyan közösség épül magában a DEAC-ban és a szakosztályokban, ami összeegyeztethető az egyetemi léttel és mindenki a tudása legjavát nyújtja. Nyilván, a sportpályákon az ellenfelek is ugyan azt szeretnék elérni, amit mi is, legyőzni a másikat, meglátjuk, ki lesz a jobb.

Mit üzenne az egyetem sportolóinak?

Legfontosabb üzenet, hogy legyenek biztosak abban, az egyetem mögöttük áll. Megpróbáljuk megteremteni a lehetőségeinkhez mérten a legjobb körülményeket, mind a sportpályán, mind a tanulás terén azok számára, akik a sport mellett végzik egyetemi tanulmányaikat és szorítunk nekik minden versenyen, mérkőzésen, minden hétvégén.

Sportolók, de a szurkolók is azt mondják, különleges a DEAC családhoz tartozni. Ön szerint, mitől alakul ki ez az érzés?

Nagyon örülök annak, hogy maguk a sportolók mondják ezt és annak is, hogy a szurkolók, szimpatizánsok szintén ezt érzik, mert pontosan az a célunk, hogy ez az érzésvilág kialakuljon. Azt gondolom, az egésznek az a különlegessége, hogy egy ekkora intézmény, egy jól körülhatárolható közösség áll mögöttük, eléggé egyértelmű keretrendszerrel, körülményekkel, arculattal és identitástudattal. Ezek határozzák meg összességében azt, hogy így éreznek.

Egyre többen vannak a sportpályákon, csarnokokban, nem csak az egyetemi polgárok, hanem azon kívüliek is, akik szurkolnak a csapatoknak. Ez is ennek feelingnek köszönhető?

Én azt gondolom, hogy igen. Nem csak a sportoló érzi meg, hanem a körülötte lévők is, hogy ez miről szól. Nyilván szeretnénk mindig nyerni, bajnokok lenni, de nem ettől függ a siker. Mi ezt nem csak győzelmekben mérjük, hanem abban is, hogy áll össze egy közösség, hogy mutat példát, hogy teszi ki szívét a pályán. De nem csak a csapatok, hanem egyéni sportolók is és méltó módon képviselik az egyetemet. Azt feltételezzük, mindenki a legjobbját akarja nyújtani, az, hogy ez mire elég másokkal szemben, az majd a mérkőzéseken, versenyeken fog kiderülni.

Miért érdemes DEAC mérkőzésekre kilátogatni?

Úgy gondolom, azért, mert amiket ez előbb elmondtam, megtapasztalhatják az eseményekre kilátogató szurkolók. Nyugodt, tervszerű építkezés folyik, lépésről lépésre haladunk, a szurkolók bízhatnak abban, akiket látnak, nem elcsalják az adott mérkőzést, hanem mindent megtesznek a jó eredmény eléréséért és úgy gondolom, ez a sport lényege. Vannak, akik felkészülnek, éveket áldoznak életükből a sportra, hogy megküzdjenek másokkal, és vannak, akik megnézik őket, kvázi szórakoznak, és ha kölcsönösen tisztelik egymást, azt gondolom, fel sem merülhet, hogy bizalomvesztés legyen.

Egyetemi kancellárként, rengeteg a munkája, de mindig feltűnik a különböző sportrendezvényeken. Ez idén is így lesz?

Természetesen, ugyan úgy, ahogy eddig is, továbbra is látogatni fogom a DEAC mérkőzéseit, versenyeit. De meg kell említenem itt a DVSC-t is, hiszen a labdarúgás, kézilabda gyerekkori szerelem. A DEAC pedig egy másik szerelem, amit magunk építünk az utóbbi 8-10 évben és szép eredményeket érünk el. Mindkettő Debrecen. A várossal van egy megállapodásunk, hogy kölcsönösen segítünk, a város elsősorban a labdarúgást és a kézilabdát, az egyetem pedig a jégkorongot, kosárlabdát és sorolhatnám még a sportágakat. De minden sport a teljes debreceni társadalomnak szól, akár DVSC, akár DEAC, akár más klub a városban. A DEAC-on kívüli sportolóknak is ugyan úgy megadjuk azokat a lehetőségeket az egyetemen belül, mint a saját sportolóinknak.

Sokan gondolják úgy, az egyetem sokat tett és tesz az egészséges életmódra való nevelés terén…

Mi is így gondoljuk, és ennek megfelelően cselekszünk továbbra is. A következő nagy tervünk, hogy a DEAC-ban egy széleskörű szabadidő szakosztályt indítunk, amelyben, futás, gyaloglás, kerékpározás, természetjárás is megtalálható lesz sok mással egyetemben, klubszerű körülmények között. Azt reméljük, akik szeretik ezeket a mozgásformákat, azok a közösséghez is szívesen tartoznak majd, függetlenül attól, egyetemi polgárok vagy azon kívüliek.