Battai Sugár Katinka: „álmomban sokszor az olimpián látom magam”

A debreceni kardvívás mindössze tizenhat esztendős csillaga, Battai Sugár Katinka a leállás alatt sem veszített a motivációjából, s egyre gyakrabban álmodik az ötkarikás játékokkal. A célok elérése érdekében nyáron is zajlanak az edzések, a fiatal klasszis újult erővel készül a közelgő megmérettetésekre.

0

IMG_20200611_180622-300x163 Battai Sugár Katinka: „álmomban sokszor az olimpián látom magam”

Görbe esték a Piac utcán, filteres szelfik a Nagyerdőn, vagy épp sorozatmaraton a nappaliban. A legtöbb tizenhat éves fiatal mindent megtesz, hogy alaposan kiélvezze a vakációt, Battai Sugár Katinka számára azonban a vívás jelenti a kikapcsolódást, az Interfencing DSC termében pedig nyáron sincs megállás.

„A kényszerszünet alatt volt időm pihenni, így most nagyon motivált vagyok, minden edzésre fülig érő szájjal érkezem, és alig várom a versenyeket – mondta a Debreceni Sportéletnek a fiatal kardvívó. – Természetesen a leállás alatt sem unatkoztam, hiszen másodikos gimnazistaként bőven kaptam online leckéket a tanáraimtól, ráadásul az edzőm, Dávid László is elhalmozott edzéstervekkel, amelyek elsősorban az erőnlétem fejlesztését szolgálták. Bevallom, eleinte örültem neki, hogy végre kiszakadhatok az évek óta megszokott mókuskerékből, de az edzések már nagyon hiányoztak, jó volt újra találkozni a társaimmal. Ami a válogatottat illeti, a visszatérés után heti egyre csökkent a budapesti keretedzések száma, ahol a bemelegítés után elsősorban a technikai elemeket és a lábmunkát fejlesztjük, az egymás elleni asszókat konkrét versenyidőpontok hiányában nem erőltetjük. Hatalmas megtiszteltetésnek érzem, hogy felnőtt válogatott kerettag lehetek, s bár eleinte izgultam, hogyan fogadnak majd a többiek, könnyedén sikerült beilleszkednem abba a közösségbe is. Nem véletlenül tartom magam csapatembernek, hiszen egyéniben nem mindig tudom jól kezelni az esélyesség terhét, de amikor a társaimmal vívhatok, elszáll a feszültség, s ez a páston mutatott teljesítményemre is jó hatással van.”

A magyar női kardvívás egyik legnagyobb reménysége közel egy évtizede szinte minden idejét szeretett sportágának szenteli, s ha így folytatja, egy napon akár…

„A folyamatos fejlődésen kívül nincsenek kimondott céljaim, de nem tagadom, álmomban sokszor az olimpián látom magam – válaszolt mosolyogva felvetésünkre Battai Sugár Katinka. – A tokiói játékok elhalasztása még akár kedvezhet is nekem, hiszen így érettebbé válhat a vívásom, de inkább a párizsi játékokon lehet reális esélyem a részvételre. Kiskoromban próbálkoztam az úszással is, de nagyon monotonnak találtam, amikor pedig először lejöttem a vívóterembe, nem volt kérdés, hogy ezt szeretném csinálni a jövőben is. A pszichológia, a sport mentális része különösen érdekel, a vívásnál pedig különösen fontos az összpontosítás, a koncentráció. Nekem is voltak holtpontjaim, de viszonylag könnyedén átlendültem rajtuk, az edzőim megtanították, hogyan kezeljem a sikereket és az esetleges kudarcokat. Fejben erősnek érzem magam, s nagyon elszánt vagyok, hiszen rengeteg munkát fektettem már a vívásba, de a legszebb élményeimet is ennek a sportnak köszönhetem.”

P.G.