Becsky András: „minőségi sportélet zajlik városunkban”

A Debreceni Sportcentrum-Sportiskola ügyvezetője, Becsky András nem csak szurkolóként, hanem vezetőként és szervezőként is számtalan szép emléket őriz Debrecen eredményekben gazdag sportéletéből.

0

bajnokokkal-Debrecenben-az-Úszó-OBn-300x225 Becsky András: „minőségi sportélet zajlik városunkban”

Kialakult egyfajta igény a sport iránt

Már gyermekként kialakult nálam a rendszeres testmozgás által egyfajta igény a sport iránt, mely a mai napig megvan bennem. Kertes házban nőttem fel, így elég sokrétű lehetőségünk adódott testvéreimmel otthoni környezetben a sportolásra. Édesapám felállított egy kosárlabda palánkot az udvaron, de focizni, pingpongozni is tudtunk. Amint véget ért az iskola, már az udvaron voltunk, vagy nyeregbe pattantunk és a barátokkal elmentünk biciklizni. Szüleink minden télen elvittek minket síelni, nyáron a Balatonon tanították a szörfözés alapjait, szóval elég sokfajta sportágat kipróbáltunk. Már életem ezen szakaszában a családdal kilátogattunk labdarúgó mérkőzésekre, később barátaimmal kézimeccsekre is. Elsősorban a debreceni csapatok sikeréért szorítottunk, de ha úgy adódott, válogatott találkozókat is a helyszínen tekintettük meg, buzdítva a magyar csapatot. Nem a városhoz köthető sport, de a 90-es években kialakult egyfajta szerelem bennem az NBA iránt, TV-n keresztül nagyon sok mérkőzést néztem meg. A tengerentúli kosárlabdát számomra akkor Michael Jordan jelentette. Csodáltam az akkori sztárokat, igyekeztem utánozni mozdulataikat, dobásaikat, természetesen kevés sikerrel. Visszatérve Debrecenhez, a kézis lányok EHF Kupa szereplése, majd a DVSC sikerszériája, bajnoki győzelmek, hazai és nemzetközi kupa szereplések maradtak örökre emlékezetesek. Ehhez a korszakhoz köthető a Patrick Lee és Ledon Green fémjelezte Vadkakasok szárnyalása a kosárlabda élvonalában. Az Oláh Gábor utcai csarnokban ülőhely hiányában gyakran az emeleti karéjról néztük a mérkőzéseket. Mindezek a sikerek nem csak számomra, hanem nagyon sok debreceni sportbarátnak jelentettek feledhetetlen élményeket.

családi-sielés-187x300 Becsky András: „minőségi sportélet zajlik városunkban”

Sportvezetőként is számtalan élménnyel gazdagodott

Idővel már nem csak szurkolóként, hanem sportvezetőként, szervezőként tevékeny résztvevője voltam városunk sportrendezvényeinek. A Sportcentrum ügyvezetőjeként büszke vagyok kollégáimra, Debrecen városára, hiszen a 2000-es évek óta nagyon sok csodálatos esemény volt a városban, és nagyon örülök, hogy az elmúlt években már én is része lehettem a szervezői csapatnak. Azt szoktam mondani, minden sporteseményt szívesen fogadunk, de ha magyar csapat is érdekelt, akkor az már magasabb szintre emeli a rendezést. Ráadásul, ha magyar diadalnak örülhetünk, az már non plus ultrája a szervezésnek. Hosszan lehetne sorolni ezeket a telt házas eseményeket, de mindenképp kiemelném a női junior kézilabda világbajnokságot, melyet meg is nyertek lányaink. A vb-n minden jól alakult magyar szempontból, a lelátón kollégáimmal olyan eufóriát éltem át, melyre a mai napig jó szívvel emlékezek vissza. Említhetném még a futsal Európa-bajnoki selejtezőt, mikor is a románok ellen utolsó másodpercben lőtt góllal jutott ki a magyar válogatott az Eb-re. Még friss élmény a januári gyorskorcsolya Európa-bajnokság, melyen többször hallgathattuk állva a magyar himnuszt. Olyan kiváló hazai nagyságokat láthattunk a jégen, akik félelmetesen nagyot alkottak, a világelitbe emelték ezt a sportágat. A Davis Kupát sem hagyhatom ki a felsorolásból, ilyen presztízsű tenisz esemény még nem került lebonyolításra a Főnix Csarnokban. Az már csak hab volt a tortán, hogy a belgákat legyőzve bejutottunk a sorozat döntőjébe.

shorttrack-eb-300x168 Becsky András: „minőségi sportélet zajlik városunkban”

A Sportcentrum ügyvezetője büszke a debreceni sportolókra

A sportcentrum vezetőjeként természetesen minden kiemelt versenyen jelen vagyok, de az utánpótlás mérkőzésekből is próbálok minél többet megtekinteni. Néha kapom is a reklamációt a családomtól, hogy időnként próbáljak kiszakadni ebből a sportközegből, velük is több időt töltsek, igyekszem szorgalmazni e téren is a közös programokat. Szerencsére minden hétvégére sok sportrendezvény jut, nem ritkán párhuzamosan több is, természetes, hogy mindegyiken nem tudok ott lenni. A keddi vezetői értekezleten Makray Balázs stratégiai igazgató minden versenyről, mérkőzésről beszámol, így képben vagyok, de az interneten is folyamatosan nyomon tudom követni az eseményeket. Méltán lehetünk büszkék a debreceni sportolókra, nem csak felnőtt, hanem utánpótlás szinten is szállítják a szebbnél-szebb eredményeket. Magasan képzett szakembergárda dolgozik az egyesületekben, ennek köszönhetően minőségi sportélet zajlik városunkban. Debrecen abból a szempontból szerencsés helyzetben van, hogy kiemelkedően jó létesítmény háttérrel rendelkezik, mely elengedhetetlen a sikeres szerepléshez, az utánpótlás minőségi képzéséhez. A város vezetése nagy figyelmet fordít arra, hogy ezen a létesítményeket ne csak karbantartsuk, hanem fejleszteni is tudjuk. Minden évben komoly támogatást nyújt a város, ez elengedhetetlen ahhoz, hogy minél színvonalasabban működtessük létesítményeinket. Szeretném kiemelni stratégiai partnerünket, a Debreceni Egyetemet, mely a sokrétű sportképzéssel, egészségügyi háttérrel segíti a munkánkat.. A kormányzati finanszírozás, a TAO rendszer is azt segíti elő, hogy minél sikeresebb legyen Debrecen sportja. Utánpótlás bázisunkra is büszkék lehetünk, háromgyermekes családapaként bátran mondhatom, ha ma egy gyerek sportolni szeretne, akkor szinte bármilyen sportágat választhat és eljuthat a legmagasabb szintekre. A fiatalok olyan helyi ikonokat láthatnak nap mint nap, akik óriási motivációt adhatnak számukra, mint  Kozák Luca, Kácser Zita, a Koroknai fivérek, Senánszky Petra, Holoda Péter vagy akár a feltörekvő generáció képviseletében Gál Kincső, Ferenczi Nikolett, Tóth Kristóf, K.Szabó Gabriella, Hodossy-Takács Sámuel, Dobi Gergő.  Lehetne még a sort olyan eredményes DSI-s sportolókkal folytatni, akik nem Debrecenben, de debreceni színekben készülnek és versenyeznek, mint Kerekes Gréta, Klekner Hanga vagy Szilágyi Réka. A vidéki városok közül egyedül Debrecen rendelkezik három kiemelt akadémiával, továbbá  a DEAC és a Debreceni Sportcentrum-Sportiskola is kiemelt sportegyesületi státuszt élvez. A DSC-SI az elmúlt években többször is az „Év Sportiskolája” elismerésben részesült, ez úgy gondolom, példaértékű. Ami nagyon fontos, a fentebb említett sportszervezetek tudnak és akarnak is együtt dolgozni, gondolkozni, mely együttműködés azt gondolom, egyedülálló. Örömteli, hogy ennyire jó és koordinált sportélet van Debrecenben.