Bíró Ádám: „álmom, hogy olimpián is fújhassam a sípot”

A DEAC férfi kézilabdacsapatának egyik alapembere, de nem csak játékosként vállal szerepet a sportban, hanem mint játékvezető is. Évek óta vezet mérkőzéseket az élvonalban, nemrég játékvezető társával a Veszprém – Szeged rangadón fújták a sípot, de már nemzetközi szinten is letették névjegyüket, legutóbb október 28-án a Spanyolország – Norvégia válogatott mérkőzésen bíráskodtak.

0

2018.10.28.-ESP-NOR-2-2-300x225 Bíró Ádám: „álmom, hogy olimpián is fújhassam a sípot”

A játékvezetői pálya szerepelt az előzetes tervekben?

Kimondottan nem, ebben inkább az játszott közre, hogy egy keresztszalag szakadás miatt fél évig nem léphettem pályára, átgondoltam a kézilabdás jövőmet, játékosként mire vihetem még, illetve akkori gyúrónk, aki szintén játékvezető volt, az öltözőben felvetette, miért nem végzünk el egy tanfolyamot. Több játékostársammal jelentkeztünk a 2010 ősszén induló alapfokú játékvezetői tanfolyamra és decemberben sikeresen levizsgáztunk.

Ennek nyolc éve, már NB-I-es mérkőzéseket vezet. Itt is végig kellett járni az úgynevezett szamárlétrát?

Igen, én is 2011-ben gyermek kézilabdával kezdtem a bíráskodást, majd megyei meccseken fújtam, de 2012 őszétől már akkori játékvezető párommal, Sándor Lászlóval NB-II-es meccseket vezettünk. Egy év múlva Herbák Tamás lett a párom, vele kerültünk fel a „B” keretbe, sajnos neki lett egy komoly sérülése, így a szövetség ajánlására kerültem össze Kiss Olivérrel, akinek a párja külföldön vállalt munkát, vele már ez a negyedik első osztályú szezonunk. Tavaly májusban sikeres EHF vizsgát tettünk, így nemzetközi mérkőzéseket vezethetünk. Most az a célunk, hogy bekerüljünk az IHF keretébe, erre talán tavasszal lesz lehetőségünk.

Melyik élvonalbeli mérkőzés volt az első?

Az Orosháza – Eger mérkőzésen fújtunk először, ebben nagy szerepe van a szerencsének, hiszen az eredetileg kiírt játékvezetői párosnak az nap szuperkupa meccsen kellett bíráskodnia. Más páros nem volt, így mi, frissen vizsgázottként kaptuk meg azt a találkozót. Utána sokáig csak női mérkőzéseket vezettünk, férfiaknak legközelebb kilenc hónap múlva fújtunk. Erről a találkozóról, illetve az Érd – Ferencváros elleni meccsről kellemesek az emlékeim, nagyon pozitív visszajelzéseket kaptunk.

Hétvégén, nem kisebb összecsapást vezettek, mint a Veszprém- Szegedet. Mennyivel kell egy ilyen mérkőzésre másképp felkészülni, mint a többire?

Egészen másként, ezt azok a játékvezetők is elmondták, akik vezették már a két gárda összecsapását. A találkozó előtti napokban visszanéztük mérkőzéseiket, a meccs napján korábban érkeztünk a helyszínre, kiültünk a lelátóra, próbáltunk hangolódni. Mindkét csapatban világklasszisok vannak, gyorsabban játszanak, hogy ne akadályozzunk meg egy esetleges gólhelyzet kialakulását, ki kell várnunk bizonyos szituációkban. De ezekkel a klasszisokkal el is kell fogadtatnunk magunkat, a veszprémi játékosokkal már ismertük egymást, nekik fújtunk már, viszont a Szegednek még nem, de úgy gondolom, nem volt problémánk, tudják kik vagyunk, honnan jöttünk, könnyebben elfogadtak minket.

2018.10.21.-Veszprém-Szeged2-300x200 Bíró Ádám: „álmom, hogy olimpián is fújhassam a sípot”

A játékos múlt, mennyiben előny?

Sokat segít, hiszen értem a játékot, előre látom, mikor mi következik, így segít egy-egy ítélet meghozatalában. De egy reklamálásra is másképp reagálok, hiszen játékosként van, hogy én is másképp gondolok egy ítéletet.

Futballpályán gyakran látni heves reklamálásokat, ez kézilabdában mennyire jellemző?

Szerencsésebb helyzetben vagyunk, hiszen több fegyelmezési eszközzel élhetünk. A sárga és piros lap mellett a kétperces büntetés is ott van az eszköztárunkban. A játékosok tudják, hogy a felesleges reklamálásért való kiállítással komoly hátrányba hozhatják csapatukat, így ez nem jellemző a kézilabdában. Fontos, hogy megtaláljuk azokat a játékosokat, akik tudnak hatni a társaikra, velük kell megtalálni a közös hangot, a Veszprémnél ilyen például Nagy László.

Munka, edzések, mérkőzések, játékvezetés. Mennyire nehéz ezeket összehangolni?

Nem egyszerű, elég zsúfoltak a napjaim, legtöbbször reggel elmegyek otthonról és csak késő este fejezem be a napot. Szerencsére párom, aki szintén a kézlabdában tevékenykedik, korábban mint játékos, jelenleg pedig utánpótlás edző, toleráns velem szemben. Van, amikor a játékvezetés miatt nem tudok a csapat rendelkezésére állni, de a DEAC mindenben támogat, próbálják a mérkőzéseket úgy igazítani, hogy a kettő ne ütközzön, de ehhez az ellenfelek beleegyezése is kell és ez nem mindig sikerül.

2018.10.21.-Veszprém-Szeged-300x200 Bíró Ádám: „álmom, hogy olimpián is fújhassam a sípot”

A kézilabdában is vannak profi játékvezetők?

Még nincsenek, de a szövetség próbál erre egy rendszert kidolgozni, szó van róla, hogy legyenek profi és fél-profi játékvezetők. Viszont, ha lesz is, nem biztos, hogy élnék a lehetőséggel, mert van egy jó állásom, amiről nem szeretnék lemondani.

Milyen gyakran vannak képzések?

Félévente kell vizsgát tennünk. Elméleti és videó-tesztek vannak, előadásokat tartanak számunkra az aktualitásokról. Van egy mentorunk, Andorka Sándor, akitől sok segítséget kapunk szakmai oldalról. Ellenőrzik a fizikai állapotunkat is, Cooper-tesztet kell teljesítenünk, illetve a 20 játékvetető páros a mérkőzéseken és edzéseken polár órát visel, az adatokat pedig a szövetségben kielemzik. Szerencsére mint aktív játékos, az erőnlétemmel nincs probléma, a Veszprém – Szeged találkozón, a bemelegítést is beleszámolva, több mint 12 kilométert futottam.

2017.05.25.-Balatonboglár-300x225 Bíró Ádám: „álmom, hogy olimpián is fújhassam a sípot”

A magyar játékvezetők hová helyezhetők nemzetközi viszonylatban?

Az sok mindent elmond, hogy nagyjából 10 éve nincs férfi világversenyen stabilan magyar játékvezető, csak női világ és Európa-bajnokságon vagyunk jelen. Az MKSZ célul tűzte ki, hogy a férfi szakágban is jelen legyünk, társammal azért dolgozunk, képezzük magunkat, hogy mi is azok közt lehessünk, akiknek esélye lesz férfi világversenyen bíráskodni. Idén augusztusban már egyetemi és főiskolai világbajnokságra delegált minket az IHF, majd közvetlenül utána az U18-as férfi kontinensviadalon is fújtunk.

2018.10.28.-ESP-NOR-3-300x201 Bíró Ádám: „álmom, hogy olimpián is fújhassam a sípot”

Milyen tervek vannak a jövőre nézve?

Párommal boldog, kiegyensúlyozott kapcsolatban élni, civil munkámban szeretnék minél jobban teljesíteni. Mint játékos, nincs feljebb, amíg kedvet és erőt érzek magamban, addig kézilabdázok. Játékvezetőként, még ha nem is egy bajnoki döntő volt, de a Veszprém – Szeged meccsel hazai viszonylatban felértem a csúcsra, de az álmom, hogy olimpián is fújhassam a sípot.