Bognár Kristóf: „a kosárlabda már most hiányzik”

A magyar kosárlabdapályákon sem pattog már a labda, sőt a Magyar Kosárlabda Szövetség eredmény nélkül le is zárta az idei szezon küzdelmeit. A DEAC férfi kosárlabdázói 21 mérkőzésen 13 győzelem mellett 8 vereséget szenvedtek, ezzel a „csonka” bajnokság lezárásakor a negyedik helyen álltak. A kialakul szituációról a korábbi csapatkapitány Bognár Kristófot kérdeztük.

0

85121019_862864054126725_322513964749553664_o-300x200 Bognár Kristóf: „a kosárlabda már most hiányzik”Fotó: DEAC

A jelenlegi helyzetre való tekintettel nem lehet megkerülni a kérdéseket: hogy érzed magad illetve hogyan telnek a mindennapjaid?

Köszönöm szépen, jól vagyok. Itthon telnek a napjaim a feleségemmel, az egyéni edzések és a háztartási munkák mellett próbáljuk elfoglalni magunkat (például jó kis „csatákat” vívunk különböző társasjátékokban), és mint többen, én is az otthonmaradásra biztatok mindenkit. Nyilván számunkra ez egy nem megszokott menetrend ilyenkor, hiszen ez lenne a szezon legjobb időszaka, heti két mérkőzéssel, ehelyett nemhogy mérkőzések, de még közös foglalkozások sincsenek a csapattal. Kaptunk egyéni edzéstervet a klubtól, legalább heti három alkalommal tréningezünk ilyen módon, amelyben bemelegítés mellett megtalálhatók eszköz nélkül elvégezhető különféle erősítő gyakorlatok, illetve futás. Ugyan végzünk beltéri, illetve kültéri mozgást is, de a kosárlabda már most hiányzik.

A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetség hamar lépett, egyből lezárta a bajnokságot és nem hirdetett eredményt. Meglepett ez a döntés?

Jobban örültem volna, ha egyelőre felfüggesztik a szezont és gyors javulás esetén a középszakaszt eltörölve esetleg folytatni lehetett volna a szezont a rájátszással. Mindemellett megértem a szakmai vezetők döntését, amelyet az emberi egészséget szem előtt tartva hoztak meg. Jelenleg még kissé nehéz fejben lezárni ezt a szezont, de biztos idővel leülepszik a döntés, és tudatosul bennünk is, hogy véget ért. Nagyon sajnáljuk azt is, hogy a hazai közönség előtt nem játszhattuk le a Magyar Kupa nyolcas döntőjét, amely biztosan nagy élmény lett volna.

Összességében hogyan értékeled az idei „csonka” szezont?

Egész előkelő pozícióban voltunk a bajnokság felfüggesztésénél, hiszen a negyedik helyen álltunk, azonban eredményt nem hirdetnek erre a szezonra. Összességében nem nyújtottunk kiegyensúlyozott teljesítményt a bajnokság során, volt több meglepetésgyőzelmünk is, de fájdalmas vereségek is. Az előkelő helyezés köszönhető annak is, hogy a szezon lezárása előtt jó szériában voltunk, de a 4-9. hely között nagyon minimális különbségek voltak. Mindenképpen kiemelném a Paks elleni idegenbeli győzelmet, hiszen egy jó ellenfelet sikerült legyőzni élvezhető mérkőzésen.

Jelenleg mindenki leginkább a jelennel van elfoglalva, azonban hamarosan elérkezik a jövő tervezése is. Tekintve, hogy a következő szezonra is érvényes szerződésed van, hogyan látod a közeljövőben a DEAC-ot?

Elsősorban azt remélem, hogy akár itthon, akár az egész világon hamar átvészeljük ezt az időszakot és a vírus terjedését sikerül megállítani. Remélhetőleg a következő szezon már rendes kerékvágásban kezdődik meg. Amennyiben ez megvalósulna, akkor azt várom a csapattól, hogy a mostani szezonban elért pozícióért legyen jövőre is harcban. Remélhetőleg a csapat nagy részben egyben marad, hiszen jó játékosok mellett jó a csapategység is, így amit idén nem tudtunk befejezni, azt jövőre remélhetőleg megvalósítjuk. Nagy dicsőség lenne számunkra, de az klub, sőt az egész város számára is, ha kiléphetnénk a nemzetközi porondra. Arról még nincs információnk, hogy a negyedik helynek köszönhetően indulhatunk-e valamelyik nemzetközi kupában.

Végezetül egy, a globális sportot érintő téma: hogyan látod az olimpiai játékok megrendezésének kérdését?

Hosszan elhúzódik és súlyosnak tűnik ez a vírus számomra, így nem tartom valószínűnek, hogy idén megrendezik Tokióban az olimpiát. Nagyon sajnálnám, hiszen ez egy óriás lehetőség a sportolóknak, edzőknek, ott dolgozóknak és szurkolóknak egyaránt, de jómagam is a halasztást tartom a legesélyesebb forgatókönyvnek.

Rádin Márkó