Cross Sport Debrecen, a város legnagyobb funkcionális edzőterme

A Cross Sport Debrecen a város legnagyobb funkcionális edzőtermeként 2015. május 2. óta működik jelenlegi helyén, az Iskola utca 2. szám alatt. A kezdetekről és az egyesületben zajló munkáról Reszegi Sándor vezetőedzővel, és az adminisztrációért felelős Balogh Mónikával beszélgettünk.

0

cross1-300x225 Cross Sport Debrecen, a város legnagyobb funkcionális edzőterme

Edzőteremből a Szent József Gimnáziumon át az Iskola utcára

„Szolnokon voltam katona a Különleges Műveletnél, és lényegében már akkoriban megfogalmazódott bennem az, hogy valami ilyesmivel szeretnék foglalkozni. A termünk május 2-án lesz három éves, az egyesületünk pedig hatodik éve működik. Úgy érzem, fontos mérföldkövet jelentett az életünkben az, hogy hosszas keresgélés után megtaláltuk ezt a termet, melynek kialakítása teljes egészében az én terveimnek és ízlésemnek megfelelően alakult. Előny, hogy parkoló is rendelkezésünkre áll, illetve meglehetősen jól megközelíthető helyen vagyunk. Korábban egyébként két évig a Segner Fitness-ben tevékenykedtem, csoportos edzőként. Majd a Szent József Gimnázium alagsorában működtünk, de nagyon gyorsan kinőttük a hely kapacitását” – eleveníti fel a kezdeteket Reszegi Sándor vezetőedző, aki úttörőnek számít ezen a területen, hisz a cross sport ágazata idáig nem volt ismert és elterjedt a városban. „Kezdetben sem én, sem Móni nem tudhattuk, mekkora lesz a kereslet erre a sportágra, de fokozatosan sikerült fejlődnünk, és a létszámunk is gyarapodott. Ma már egyre sűrűbben tapasztaljuk, hogy kicsi a hely, s olyankor bizony nem a legkényelmesebb a helyzet. Ugyanakkor hallatlan előnyt jelent, hogy két terem áll rendelkezésünkre, melyekben kezdő, középhaladó, és haladó foglalkozásokat tartunk. Illetve már eljutottunk odáig, hogy húsz főt számláló versenyzői gárdával rendelkezünk. A pincehelyiségben pedig thai-boksz oktatás is zajlik. Sokan egyébként fenntartásokkal viszonyulnak a cross-sporthoz, túl keménynek, nehéznek találják, de célunk, hogy ezekre a sztereotípiákat megcáfoljuk és bevonzzunk minden érdeklődőt.”

Felkészült edzők, jó társaság

Természetesen a fejlődéshez elengedhetetlen a megfelelő edzői garnitúra, melyben a Cross Sport sem szenved hiányt, hiszen felkészült és elhivatott trénerek irányítják a szakmai munkát, mindemellett a közösség is kifogástalan. „Három év alatt kialakult egy nagyon stabil, és szakmailag is erős edzői gárdánk. Egyébiránt cross sport varázsa és tartóssága érzésem szerint az összetettségében rejlik, soha nem egysíkú, nincs két ugyanolyan edzés, így mindig tartogat valami újdonságot. Ajánlani egyébként mindenkinek tudnám, korosztályoktól függetlenül, hiszen nekünk egyaránt van egészen fiatal, és hatvan éves tagunk is. Alapelvünk, hogy a sporton felül közösséget építsünk, de az sokszor nem is tudatos, hiszen az egész sportágnak van egyfajta közösségkohéziós ereje. Érzésem szerint ez komoly előnyt jelent egy hagyományos edzőteremmel szemben.”

cross2-300x225 Cross Sport Debrecen, a város legnagyobb funkcionális edzőterme

Természetesen a versenyzés is fontos irány az egyesületen belül. „Ami a versenyeket illeti, egy-egy megmérettetés előtt kvalifikációs módokat, feladatsorokat szoktak kiírni, melyekről a megadott szabályoknak, kritériumoknak megfelelően videót kell készíteni. A felvételek alapján választják ki a legjobb versenyzőket, és ők kvalifikálják magukat az adott versenyre. Van úgy, hogy egy gyakorlatból minél többet kell megcsinálni egy adott intervallumon belül, de van olyan is, hogy az adott gyakorlatot kell minél rövidebb idő alatt teljesíteni.” Mint arról tavaly októberében már beszámoltunk, a Cross Sport szervezésében került sor az első debreceni versenyre, és Sándor megerősített minket abban, hogy nem ez volt az egyetlen ilyen alkalom, hiszen idén is szeretnék megtartani az eseményt, mely által Debrecen is állandó versenyhelyszínévé válhatna a honi cross sport világának.

Az edzések gyakoriságával kapcsolatban elmondható, hogy mindenki megtalálja a neki megfelelő konstrukciót. „Vannak 1, 5, és 10 alkalmas, illetve havi korlátlan bérleteink. A diákok számára biztosítunk kedvezményt, illetve elmondható, hogy sok rendőr, tűzoltó, katona jár hozzánk, akik szintén kapnak kedvezményt” – fogalmazott Mónika.

cross3-300x225 Cross Sport Debrecen, a város legnagyobb funkcionális edzőterme

Beszélgetésünk zárásaként természetesen nem feledkezhetünk meg az egyesület legfőbb céljairól sem. „Szeretnénk minél több tehetséges fiatalt felkutatni, őket hatékonyan felkészíteni, és egyre több versenyen elindítani. A létszámot illetően elégedettek lehettünk, hisz mint az korábban is elhangzott, sok esetben telt ház van, és havi szinten körülbelül 150-200 ember fordul meg a teremben rendszeresen.”

T. S.