Darányi Antal: „megtörtük a pesti hegemóniát”

Darányi Antallal a debreceni kispályás foci és a futsal egykori meghatározó alakjával beszélgettünk a múltról, jelenről és kicsit a jövőről is. A ma már edzőként dolgozó Daresz eredményes pályafutást tudhat magáénak, a grundról a válogatottságig sikerült eljutnia.

0

Legjobb-játékos-Olaszország-300x209 Darányi Antal: „megtörtük a pesti hegemóniát”

                                                                                                              Torna legjobb játékosa Olaszország

Nagypályás futball, kispályás foci, futsal. Melyik áll legközelebb hozzád?

Nem igazán tudok különbséget tenni, mindhármat szeretem, de ha az eredményességet veszem alapul, futsalban voltam a legsikeresebb. Ebben a játékban jobban érvényesül a kreativitás, a technikai tudás, nagyon gyorsan kell gondolkozni, a másodperc törtrésze alatt kell dönteni. Míg nagypályán akkor lehet igazán érvényesülni, ha valamiben kiemelkedő képességekkel rendelkezel – gyorsaság, lövő erő – ami futsalban is előny, de ha kreatív vagy, sikeres lehetsz.

Mikor kerültél kapcsolatba a labdarúgással?

Gyermekként a grundon pallérozódtunk, amikor csak tehettük, rúgtuk a bőrt. Az újságban olvastuk, hogy a Sportiskola toborzót fog tartani, a barátaimmal úgy gondoltuk, szerencsét próbálunk. Nagyon sok gyerek megjelent a stadionban, az edző, Csende Sanyi bácsi két csapatra osztotta a gyerekeket. Az egymás elleni játék során választották ki a szakemberek a tehetségesebb srácokat, köztük engem is. A történet érdekessége, amit kevesen tudnak, hogy nem a mezőnyben fociztam, hanem védtem. Mivel a kiválasztón csak egy kapus volt, a srácok közül pedig senki nem akart a gólvonalra állni, Sanyi bácsi futással riogatott minket, így önként jelentkeztem. Ott is ragadtam, egészen a serdülő kettőig én voltam a csapat kapusa. Derecskére utaztunk bajnoki mérkőzésre, mivel két kapusunk volt, mondtam az akkori edzőmnek, Lukács Miklósnak, hogy mezőnyben szeretnék játszani, ebbe bele is egyezett. Emlékeim szerint, 8 vagy 9 góllal nyertünk, jól ment a játék, háromszor nekem is sikerült betalálnom. Megegyeztem a mesterrel, hogy innentől csak mezőnyben fogok játszani, de csak azzal a kikötéssel egyezett bele, ha kapus gond van, nekem kell védeni. Az ifi kettőben ez be is következett, sose felejtem el azt a meccset, a DMTE ellen nyertünk 3:1-re.

D.Kinizsi-NBIb-300x202 Darányi Antal: „megtörtük a pesti hegemóniát”

                                                                                                                       Debreceni Kinizsi NB-I/B

Meddig jutottál el nagypályán?

Felnőtt játékosként a Debreceni Kinizsiben az NB-I/B-ben futballoztam, amely ma a másodosztálynak felel meg, de Kovács Ferencnél pályára léptem az élvonalbeli DVSC-ben egy Tiszavasvári elleni kupamérkőzésen.

Első-tornagyőzelem-KiriGiri-300x210 Darányi Antal: „megtörtük a pesti hegemóniát”

                                                                                                                Első tornagyőzelem

Nagyon sokan a salakról ismernek. Hogy került képbe a kispályás foci?

Az baráti körömből többen játszottak kispályán – Füli, Tamás Laci – a Kiri-Giri csapatában. Olaszországi tornára készültek, de kevesen voltak, megkerestek minket Kiss Tibivel, és mi is csatlakoztunk a társasághoz. Az a torna egyébként nagyon jól sikerült, az első helyen végeztünk, megnyertük első trófeánkat, engem választottak a torna legjobb játékosának. Alapvetően hűséges ember vagyok, nem szerettem csapatról-csapatra vándorolni, kispályán a Kiri-Giriben, későbbi nevén Great Tours, illetve megszűnéséig a Police-ban futballoztam.

Kiri-Giri-Great-tours-NBI-3.-hely-300x196 Darányi Antal: „megtörtük a pesti hegemóniát”

                                                                                                         Kiri-Giri Great Tours NB-I-es csapata

Kik voltak a csapat meghatározó játékosai?

Nagyon sok jó játékos focizott nálunk, egy komplett keretet ki tudnék állítani, az akkori srácokból. Néhány nevet azért mindenképp megemlítenék: Nagy Zsolt, akit mondhatni én neveltem válogatott játékossá, Bakó Feri, Balk Gabi, valamint a DVSC korábbi labdarúgói, Nagy Csabi és Arany Laci. Viszont volt egy játékos, aki külön kategóriát képviselt, ez pedig nem más, mint Kiss Tibi. Ő volt a legtehetségesebb labdarúgó, akit valaha ismertem, nagyon sokra vihette volna, de az élete más irányt vett. Nem csak nálunk, a többi csapatban is nagyon jó játékosok voltak, jól ismertük egymást, tudtuk, kinek mi az erőssége és a gyengéje. Kiélezett meccseket vívtunk, ezért is volt színvonalas a bajnokság. Hiába volt erős a keretünk, nyertünk országos tornákat, volt, hogy simán kikaptunk a városi bajnokságban. Keményen meg kellett küzdenünk minden pontért, senki ellen nem mehettünk biztosra.

Ipa-Police-300x200 Darányi Antal: „megtörtük a pesti hegemóniát”

                                                                                                                             IPA Police

Milyen volt abban az időben a kispálya közössége?

Rengeteg tornára jártunk, szinte minden hétvégén találkoztunk debreceni csapatokkal, bárhol is léptünk pályára az országban és ez jó érzés volt. A cívisvárosi gárdák eredményesek voltak, megtörtük a pesti hegemóniát, szertefoszlattuk a fővárosi mítoszt. A pályán ellenfelek voltunk, de a játékosok jó kapcsolatot ápoltak egymással, hiába más-más csapatokban fociztak. Gyakran előfordult, hogy meccsek, tornák után közösen buliztunk.

Válogatott-Nagy-Zsolt-Kiss-Tibor-300x220 Darányi Antal: „megtörtük a pesti hegemóniát”

                                                                                                                Daresz, Kiss Tibor, Nagy Zsolt

Hogy lett belőled játékvezető?

Igazából a kényszer szülte, hogy játékvezetésre adtam a fejem, kellett egy plusz munka, mellyel kiegészíthetem a fizetésem. Viszont ahhoz, hogy valaki játékvezető legyen, véleményem szerint, kell, hogy szeresse a labdarúgást. Ezt a döntésemet nem bántam meg, jól érzem magam ebben a közegben. Nekem játékos múltam miatt könnyebb dolgom van, mint a fiatal kollégáknak, jobban elfogadnak a játékosok. Én sem vagyok tévedhetetlen, nekem is vannak téves ítéleteim, de pont a múltam, talán az egyéniségem miatt is, kevesebb a reklamálás. A visszajelzésekre hagyatkozva, de én is úgy gondolom, legtöbbször problémamentesen vezetem le a meccseket.

Játékvezető-300x200 Darányi Antal: „megtörtük a pesti hegemóniát”

Tudatosan készültél az edzősködésre?

Az élet hozta így, először futsalban lettem edző. Elég későn, 30 évesen kezdtem el ezt a sportágat, korom, rutinom miatt engem kértek fel, hogy a Great Toursnál játékos-edző legyek. Örömmel vállaltam el, de rá kellett jönnöm, nem könnyű így irányítani a csapatot, véleményem szerint, vagy edző valaki, vagy játékos, a kettő együtt nem működik. Ráadásul, ha edzőként én rontok a pályán, hogy kérhetem számon a játékosoktól, ha hibáznak? Nagypályán is kipróbáltam magam, a megyei első osztályban szereplő Derecskét irányítottam, szintén, mint játékos-edző.

Visszatértél a DEAC-hoz, de korábban is dolgoztál már az egyetemi csapatnál…

A DEAC férfi futsalosainál kezdődött egyetemi pályafutásom edzőként. Nem volt egyszerű dolgom, mert anyagiak híján nehéz volt motiválni a srácokat, volt, mikor az is gondot jelentett, kikkel álljunk ki egy mérkőzésre. Ritkán fordult elő, hogy kétszer egymás után ugyan abban az összeállításban léptünk volna pályára. Viszont úgy gondolom, a nehézségek ellenére nem vallottam szégyent. Később a lánycsapatnál dolgoztam, ott ilyen jellegű gond nem volt, sikerült egy stabil keretet kialakítani. Nagyon kis tudásküszöbbel rendelkeztek futsal terén a lányok, de tavaszra egy ütőképes társaságot tudtam kialakítani, melyre büszke vagyok.

Deac-300x184 Darányi Antal: „megtörtük a pesti hegemóniát”

                                                                                                                      DEAC korábbi lánycsapata

Fiúkkal vagy lányokkal könnyebb dolgozni?

Lányokkal könnyebb, náluk egyszerűbb fejlődést elérni, mivel a női és a férfi labdarúgás egészen máshol tart. A fiúknál kész játékosok vannak, csak taktikailag kell összekovácsolni a csapatot. A lányoknál viszont van egy minimális szint, így látványosan lehet előre lépni. Ráadásul szófogadóbbak, tapasztalatból mondhatom, jobban megfogadják a tanácsokat.

A labdarúgás szeretetét örökölte valaki a családból?

A fiam, bár tehetségesnek számított, nem a labdarúgást választotta. Amatőr szinten focizik, de igazából nem köti le a futball. A labdarúgáshoz viszont van köze, ő is játékvezető, már több meccsen is együttműködtünk. Az apa-fia kapcsolat létrejött a pályán, de nem mint játékos. Azt gondolom, a fiamnak van affinitása a játékvezetéshez.

A sport sok időt elvesz a magánéletből. Feleséged mennyire tolerálta ezt?

Mindenképp kell egy megértő társ, ez szerencsére nekem megadatott. Nem volt könnyű a feleségemnek, hiszen a hétvégéket nélkülem töltötte, de ebből fakadó problémánk egyszer sem adódott, és játékvezetőként jelenleg sincs ilyen jellegű gond közöttük.

Család-200x300 Darányi Antal: „megtörtük a pesti hegemóniát”

Edzőként milyen terveid vannak?

Komoly edzői ambícióim nincsenek, abban a korban vagyok, mikor kell egy fix állás az embernek. Számomra a civil munkám az elsődleges, ez a kenyérkeresetem. Viszont soha ne mondd, hogy soha, elképzelhető, hogy fogok még vezetőedzőként tevékenykedni.

Magyar-válogatott-Nagy-Zsolt-Balk-Gábor-300x214 Darányi Antal: „megtörtük a pesti hegemóniát”

                                                                                            Magyar válogatottban Balk Gáborral és Nagy Zsolttal

Visszatekintve az elmúlt évtizedekre, elégedett vagy, esetleg maradt benned hiányérzet?

Későn kerültem a futsalba, de karrieremmel elégedett vagyok, voltam válogatott, gólt is szereztem a nemzeti csapatban, nagyon sok tornát nyertem a csapattal. Nagypályán viszont maradt bennem hiányérzet, sokan mondták, én is úgy érzem, többre lettem volna hivatott. Nem sikerült kamatoztatni a tehetségemet, de ezért csak magamat okolhatom. Lehettem volna megalkuvóbb, de én mindig őszinte ember voltam, nem szerettem azért jópofáskodni, hogy előrébb jussak. Edzőként is többre vihettem volna, de akinek én segítettem, aki általam lett valaki, attól semmilyen viszonzást nem kaptam, ráadásul leginkább csak gáncsoskodott. Az idő kerekét azonban nem lehet visszaforgatni, a dolgokon utólag már nem lehet változtatni.

Olasz-tornagyőzelem-Herceg-Szabó-Józsi-300x214 Darányi Antal: „megtörtük a pesti hegemóniát”

                                                                                                        Olasz tornagyőzelem Herczeg Andrással