Dobolán- Kardos Erika: “Nekünk mindenki érték!”

A keleti régióban még mindig kuriózumnak számító rúd- fitnesz és légakrobatika egyik jeles képviselője, Dobolán-Kardos Erika, a Rúdtánc Debrecen társvezetője és táncpedagógusa nyilatkozott a Debreceni Sportéletnek az elmúlt évről.

0

received_520104609377600-300x165 Dobolán- Kardos Erika: "Nekünk mindenki érték!"

A járvány hatásait alaposan megszenvedi a sport, versenyek maradnak el, nézők nélkül zajlanak a rendezvények. A tánc és fitness világában is érezteti hatását, az edzések megtartása komoly kihívás elé állítja a szakembereket, de az egyesületek próbáltak alkalmazkodni a kialakult helyzethez. Nem volt ez másképp a Rúdtánc Debrecennél sem. – Szerencsére 2020. januárjában be tudtunk mutatni egy látványos légakrobatika showt, melyre a VOKE-ban kerüt sor. A visszajelzések pozitívak voltak, a bemutató sikeressége azt bizonyítja, lenne rá igény a továbbiakban is. Ezzel felvértezve és rengeteg új ötlettel, megvalósításra váró feladattal vágtunk neki az évnek. Folyamatosan fejlesztettünk, bővítettük eszközeinket, hogy a lehető legmagasabb színvonalra emeljük az oktatást. Egy gondosan felépített, úgynevezett szintrendszerben dolgozunk. Ez tartalmazza az elemek pontos leírását, bemutatását, melyet teljesítve – ami nagyon lényeges – a tanítvány egy következő szintre léphet, elkerülve ezzel a kudarcokat, esetleg sérüléseket. Így bárki el tudja kezdeni, élete bármelyik szakaszában, akár óvodás kortól, ahol elindulhat egy folyamat, melyből két év múlva profitálni tud a gyerek, de akár 60 éves korban is, ha épp csak kizökkenni kíván a hétköznapokból. Bátran kijelenthetem, tanítványaink 100 százalékban elkötelezettek, türelmesek és kitartóak. Ez a hozzáállás sokat segített márciusban, amikor a vírus okozta gátak állták útját a nagy lendületünknek. A többi tánciskolához hasonlóan – azonnal reagálva – átálltunk az online oktatásra. Kezdetben csapatépítő találkozókat szerveztünk, ahol az órák inkább a nyújtó és erősítő gyakorlatokra korlátozódtak. Nehezítette kicsit a dolgunkat, hogy mind a rúd- fitnesz, mind pedig a légakrobatika eszközigényes sport. Ahol megfelelő térrel rendelkezett a tanítvány, tudtuk az eszközöket biztosítani, hogy otthon is el tudja sajátítani a gyakorlatokat – fogalmazott a táncpedagógus.

received_136549325037295-300x200 Dobolán- Kardos Erika: "Nekünk mindenki érték!"

Úgy nézett ki, sikerül úrrá lenni a vírushelyzeten, ismét visszatérni látszott az élet a megszokott kerékvágásba, viszont a pandémia második hulláma újfent felülírt minden tervet. – A korlátozások feloldását követően, tele energiával kezdtük meg a táboroztatást. A megszokott négy helyett tíz turnust indítottunk egészen augusztus végéig, amikor megkezdtük a felkészülést az immáron 9. éve megrendezésre kerülő születésnapi partinkra, mely eseményen minden évben tiszteletüket teszik a sportág nagyjai is. November 8-án, betartva a szigorú szabályokat, erre még volt lehetőségünk, bár más volt a hangulata, mint az elmúlt években, de az, hogy ezt megélhettük, mindenért kárpótolt és felejthetetlen élmény volt számunkra. A rengeteg belefektetett munka eredménye mutatkozhatott meg. November közepétől viszont ismét szembe találtuk magunkat a vírus okozta nehézségekkel. Most még nagyobb szükség van az összetartásra, a türelemre, egymás támogatására, azon vagyunk, hogy ennek eleget is tudjunk tenni. Nálunk mindenki érték, nem kell, hogy valaki versenyző legyen, a verseny egyébként is opcionális – folytatta gondolatmenetét az iskola társvezetője.

Az élet azonban nem áll meg, a munka folytatódik, a sportolók készülnek az előttük álló kihívásokra. – Jelenleg 6-8 tanítványunkkal készülünk a májusi országos bajnokságra, mely a járványhelyzet miatt, idén az online térben fog megvalósulni. Bár jelen vagyok a felkészítésnél, de második gyermekem érkezése miatt inkább verbálisan segítem a munkát. Szigorú pontozó szabályok vannak a versenyeken, így a szakmai trénerekkel együtt, nemzetközi pontozó bíróként is tudok segíteni. Kell, hogy minden bennünk lévő tudást, tapasztalást – legyen az kudarc vagy a legnagyobb siker – átadjuk a tanítványainknak, ezzel is motiválva, kitartásra ösztönözve őket, ébren tartva bennük a mozgás okozta örömöt – zárta mondandóját Dobolán- Kardos Erika.

F.K.

Fotók: Kiss Lóránt