Dr. Orosz Róbert: „a teljesítmény nagy részben mentális tényezőkön múlik”

A Debreceni Labdarúgó Akadémia pszichológusa szerint a Loki remek őszi szereplése elsősorban a csapategységgel magyarázható.

0

Dr.-Orosz-Róbert Dr. Orosz Róbert: „a teljesítmény nagy részben mentális tényezőkön múlik”2015 óta dolgozik a Debreceni Labdarúgó Akadémia pszichológusaként. Ki kérte fel a posztra? A döntés előtt mit mérlegelt?

Herczeg András ajánlotta fel nekem ezt a munkát. 2008-ban készítettem egy labdarúgó tehetségkutatást, amelyben András is segített, ezt követően néha találkoztunk, és beszélgettünk. Kicsit gondolkodtam a lehetőségen, ám belevágtam, mivel szeretem a labdarúgást, illetve érdekel ez a terület.

Mik a teendői az akadémián?

Pszichológiai mérésekkel, egyéni tanácsadással és csapattréningekkel is foglalkozom. Emellett az edzőkkel, valamint a szülőkkel egyaránt szoktam konzultálni. Rendszerelméletben gondolkozunk, nagy szerepet tulajdonítunk a labdarúgók közvetlen környezetének is a fiatalok tehetségének kibontakoztatásában. Ezért fontosnak tartjuk az edzőkkel és szülőkkel való közös munkát is.

Általában milyen problémákkal fordulnak önhöz?

Elég széles a spektrum. Dolgozunk az edzéseken és mérkőzéseken megjelenő teljesítmény problémákkal. De gyakran keresnek meg sérüléssel bajlódó játékosok. Akadnak olyanok, akiknek az iskolai teljesítményükkel akadnak gondjai, és ez rányomja a bélyegét a hangulatukra, illetve a pályán nyújtott produkciójukra. Különböző családi élethelyzetek miatt is felkeresnek a fiatalok.

Milyen foglalkozásokat tart a labdarúgóknak?

A csapattréningek során igyekszünk olyan relaxációs, valamint figyelemfejlesztő technikákat megtanítani, amelyeket később önmaguk is el tudnak végezni. Ha formahanyatlás következik be, próbáljuk megtalálni a probléma okát. A csapategység erősítése szintén az egyik fő feladatunknak számít. Egy innovatív módszertan keretében a harcművészetekből átvett elveket mutatunk be a játékosoknak, aminek köszönhetően a bennük lévő tehetséget tudják még hatékonyabban kibontakoztatni. Gyakori probléma ugyanis, hogy fiatal korukban a futballisták bámulatos dolgokra képesek az edzéseken, ám később mégsem jön ki ez a tudás, ezen szeretnénk változtatni.

Egy szezon erejéig a felnőtt csapatnak volt a pszichológusa.

Értékes tapasztalatokra tettem szert. A felnőttekre komoly nyomás és teljesítménykényszer nehezedik, ezekkel is meg kell birkózniuk. Az akkori munkám sok mindenben különbözött a mostani feladatomtól. Professzionális szinten mások az elvárások és a motiváció, eltérőek a visszajelzések és az elismerés is. Bár manapság az utánpótlás pontvadászatok rendszere miatt bizonyos korosztályok vállára is nagy teher nehezedik. A szakemberek közt meg is oszlanak a vélemények, hogy mennyire jó ez.

Mekkora szerepe van az élsportban a pszichológusnak?

Jelentős befolyása lehet egy szakembernek. Utánpótlás korban nem mindegy, hogy a gyermek milyen üzeneteket kap, és hogyan fejlődik az énképe. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a teljesítmény nagy részben mentális tényezőkön múlik. Egy fizikai szempontból tökéletes szinten álló sportoló is olyan iránymutatást kaphat egy pszichológustól, amelynek hála javulhat az eredménye. A nyugati országokban komoly hangsúlyt fektetnek a sportpszichológiára, Magyarországon fejlődés tapasztalható, de még mindig komoly a lemaradásunk.

Gyerekként nem akart profi labdarúgó lenni?

Sokat fociztam fiatalabb koromban, valamint rengeteg meccset is megnéztem, ennek ellenére ez nem igazán foglalkoztatott, inkább az egyéni sportágak vonzottak. Eleinte asztalitenisszel próbálkoztam, majd gimnazistaként megismerkedtem a taekwondóval. Akkoriban még nem volt jelen ez a sportág Debrecenben, a barátommal egy, a Debreceni Egyetemen tanuló észak-koreai diákkal ismerkedtünk meg, ő tartott nekünk három hónapig edzéseket. Sajnos a rendszerváltással haza kellett mennie, így később Szegeden és Budapesten tudtam folytatni a taekwondo tanulását. Pályafutásom során nyertem országos bajnoki címet, eljutottam a válogatottságig, illetve edzőként is tevékenykedtem.

Mit gondol a DVSC őszi eredményeiről?

Örülök a csapat teljesítményének, szerintem csodálatos szerepel eddig a Debrecen. Komoly munkát végeznek a futballisták és a szakmai stáb tagjai, elismerés illeti őket. Egyetértek azokkal, akik azt mondják, hogy az egységességben rejlik a Loki sikereinek egyik titka. Illetve nagyon fontos és kedvező iránynak tartom, hogy egyre inkább saját nevelésű játékosokra épül a csapat. Ha időm engedi, a stadionban nézem a hazai mérkőzéseket. Rendszerint nem szurkolóként figyelem az eseményeket, hanem szakmai szemmel követem a játékot. Szeretem a szép és kreatív futballt, ezért is szimpatikus számomra a Barcelona.

Mivel tud feltöltődni?

A szabadidőmet a családommal szoktam tölteni, uszodába járunk, szeretjük a természetet. Nemrég megtanultam korcsolyázni, így újabb sportággal bővült a hobbijaim listája.

 

B.Á.