Egy híján egy kezdőcsapatnyi debreceni játékos a vb-n

A klubnál folyó szakmai munkát is dicsérendő, hat DVSC játékossal startol november 30-án Japánban a 24. Női Kézilabda Világbajnokság! A magyar válogatottak mellett montenegrói és argentin játékosunk is szerepel a tornán, amely december 15-ig tart, és az olimpiai kvalifikáció szempontjából döntő jelentőségű!

0

images-4-300x168 Egy híján egy kezdőcsapatnyi debreceni játékos a vb-n

Egy-egy klubnál folyó munkát jól jellemezhet az az objektív mérőszám, hogy mennyi játékosa vehet rést egy-egy világversenyen. Nos, 2018-ban az Európa-Bajnokságon öt Lokista szerepelt (két játékos a magyar válogatottban, három idegenlégiós), a fejlődés jelenként vehetjük, hogy ezúttal hat debreceni kézilabdázó is Japánba utazott.

A számunkra legfontosabb magyar válogatott számára négy debreceni áll rendelkezésre és ami a legjobb hír esetükben, hogy mind a négy játékos bekerült a legszűkebb, 16 fős mérkőzéskeretbe. Kim Rasmussen mind a négy játékost kiemelt már valamely interjújában, ez jelzi, hogy rájuk különösen számít a dán szakember. A magyar válogatott egyértelmű célkitűzése az olimpiai selejtező kiharcolása, amely a 2-7. helyezés megszerzésével biztosíthatna be (első hellyel közvetlen kvalifikáció járna)  a magyar válogatott. Minden további esetben többváltozós, bonyolult számolgatás következne, amelyben sokat érhet az előző Európa-Bajnokságban elért helyezés is. A csoportban Kazahsztánnal, Szenegállal, Spanyolországgal, Montenegróval és Romániával küzd meg a csapat, a hatosból három gárda jut tovább a középdöntőbe. Lássuk név szerint a Kumamoto-ban, a magyar válogatottban szereplő debrecenieket:

Triffa Ágnes (kapus, 30 válogatottság, 0 gól): Rutinos kapusunk második világversenyére készülhet teljes értékű csapattagként (2013-ban vésztartalék volt). A két világversenyben közös, hogy mindkettő Távol-Keleti világbajnokság volt, és hogy kiváló kapusunk mindkét esetben a DVSC-t erősítette. Három kapus található a mérkőzéskeretben, így minden bizonnyal túlterheltségre egyik kapus sem fog panaszkodni, a dán szakember Triffa megbízhatóságát, stabilitását emelte ki.

Kovács Anna (jobbátlövő, 45 válogatottság, 138 gól): A tavalyi Európa-Bajnokságon még szerepelt jobbátlövőnk, aki azonban tavasz végétől nem szerepelt a magyar válogatottban. A VB-re felkészítő Szöul-Kupán már ő is ott volt, sőt volt olyan mérkőzés, amelyet 7 gólt szerzett. Klujber Katrinnal ellenállhatatlan párost alkothatnak „jobbketőben”, kettejük közül azonban csak Kovács járt már felnőtt világversenyen. Komoly feladatot szán neki Rasmussen mind támadásban, mind védekezésben, amelyet minden bizonnyal a tőle megszokott profizmussal fog megoldani.

Tóvizi Petra (beálló, 17 válogatottság, 22 gól): A fiatal, debreceni születésű beálló második nagy felnőtt világversenyére készül, miután éppen Debrecenben nagyszerű sikert aratva világbajnok lett a junior válogatott tagjaként. Tóvizit hamar bedobta a mélyvízbe Rasmussen, hiszen fél évvel a korosztályos VB-cím után már felnőtt Európa-Bajnokságon szerepelt és maximálisan helyt is állt. Egy évvel idősebb és rutinosabb lett immáron és az előkészületi találkozók alapján első számú beállósként és a védekezés fontos elemeként tekint rá a dán mester.

Vámos Petra (irányító, 3 válogatottság, 1 gól): Igazi villámkarrier az övé! Fél évvel ezelőtt még az NB I B-s NEKA-ban játszott, majd jött egy junior Európa-Bajnokság Győrben, majd (rövid) fél év Debrecenben és a fiatal irányító immáron Kim Rasmussen edző legújabb titkos fegyvereként Japánba tart, a Szöul kupán pedig bemutatkozott a felnőtt magyar válogatottban. Minap az is biztossá vált, hogy a 16 fős mérkőzéskeretben is benne lesz a maga 19 esztendejével. Részfeladatokat jó eséllyel fog kapni a tornán, lehetséges, hogy a felnőtt válogatottban is villámkarriert fut be a csupaszív és rendkívül dinamikus fiatal reménység.

A magyar válogatottal egy csoportban szereplő Montenegróban is megtalálunk egy debreceni játékost. Montenegró Magyarországhoz hasonlóan az olimpiai kvótáért küzd, amelyre reális eséllyel pályázik a rutinos klasszisokkal és fiatal tehetségekkel is rendelkező keret.

Jelena Despotovic (balátlövő, 71 válogatottság, 60 gól): A 2015 óta egy fél év megszakítással Debrecenben pallérozódó légiós egyre inkább meghatározó szereplővé válik hazája válogatottjában. Ennek egyik jele, hogy immáron nemcsak védekezésben, de támadásban is egyre nagyobb szerepet kap a svéd Per Johansson szövetségi kapitánytól, balátlövőként és irányítóként is bevetve. A DVSC színeiben megszokott szenvedélyes játékát a világbajnokságon is megtapasztalhatjuk, hiszen a magyar válogatottal várhatóan nagyon éles csatát fog vívni Montenegró csapata, amely számára jól jöhet „Jeca” terepismerete.

Várhatóan sokkal nehezebb dolga lesz a továbbjutás szempontjából az argentin válogatottnak, amelynek komoly bravúrt kell véghez vinnie, ha tovább akar jutni. A dél-amerikaiak ellenfele Svédország, Oroszország, Japán, Kína és Kongó. Fontos lenne a továbbjutás a csoportban, hiszen a kontinensviadalon vereséget szenvedtek Brazíliával szemben, így elestek az egyenes ágon aló Olimpiára jutástól.

Elke Karsten (balátlövő, 81 válogatottság, 189 gól): Európán kívüli válogatottban még nem szerepelt debreceni játékos világbajnokságon, ez a kuriózum is megtörténik Japánban. Egyértelműen hazája válogatottjának meghatározó egyénisége az évek óta Európában légióskodó Karsten, akitől várják a gólokat. 2019 nyarán került Debrecenbe, az első időszakban kevesebb lehetőséget kapva, azonban az ősz második felében egyre inkább többet kézilabdázott az argentin légiós. A fiatal átlövőban nagy potenciál van, nagy lövőereje mellett nagyon jól lát a pályán, nagyon jól alkalmazza a második szándékból történő befejezést és jól lövi a büntetőket is.

Sok sikert kívánunk elsősorban a magyar válogatottnak és a benne szereplő debrecenieknek, illetve minden további Loki játékosnak a világbajnokságon!

Rádin Márkó