Érdemi változások várhatók a város sportéletében a következő egy évtizedben

Papp László polgármester szerint a munkaerőpiaci igényeik miatt – főleg a külföldi – gazdasági szereplők számára is egyre fontosabb lesz a „láthatóságuk”, amit a sporton keresztül megkaphatnak Debrecenben

0

3828-300x200 Érdemi változások várhatók a város sportéletében a következő egy évtizedben

Már folyamatban lévő, valamint tervezett beruházásokról, fejlesztésekről beszélt Papp László polgármester szerdán a Debreceni Sportcentrum által a Hotel Lyciumban rendezett sajtóreggelin. A városvezető elmondta, valamennyi sportcélú kiadásra együttesen több mint egymilliárd forintot irányoztak elő az idei költségvetésben. Ennek egy része a fejlesztésekhez szükséges, hiszen a következő években több sportlétesítmény megépül, illetve újul meg a városban.

Márciusban átadják a Debreceni Labdarúgó Akadémia fedett műfüves pályáját, amilyennel kevesen büszkélkedhetnek az országban.

Mivel már születtek kormányzati döntések, melyek érintik az Oláh Gábor utcai sportkomplexumot, ott is jelentős változások várhatók. Mint azt már tavaly bejelentették, meg fog épülni egy a kerékpározásra alkalmas létesítmény, egy velodrom, melynek a középrészét más sportágak igényei szerint is hasznosíthatják, így része lehet egy atlétikai pálya is, de ehhez még kormányzati döntés szükséges. Ezzel négyévszakossá válhatna az atlétikai centrum – tette hozzá Papp László. Ugyancsak az Oláh Gábor utcai komplexumot érintené a tervek szerint a kosárlabda akadémia fejlesztése. Ezzel újra lehetne gondolni az ottani sportcsarnok funkcióját, illetve bővítését, amivel növelhető lenne a befogadóképessége. Ezek mellett természetesen megmaradnának a sportcentrum jelenlegi funkciói is, sőt újabbakkal is bővülhetne.

Az idei év egyik nagy feladata – folytatta a polgármester – hogy az általa tavaly megígért salakmotor stadion-felújítás megkezdődjön. Ennek első ütem lesz a salak kicserélése, illetve a palánk és a légpalánk felállítása, melyekre már meg van a fedezet, míg az üzemeltetőnek a bérmaradványból biztosítanak forrást az év második felében.

A tervekben szerepel egy az idén Pallagon megépülő kézilabda-munkacsarnok is, viszont a tervezett uszodafejlesztés egyelőre elmarad, mert a mintegy 300-400 millió forintos önrész nem állt rendelkezésre párhuzamosan a fedett műfüves pályához szükségessel együtt. Azonban nem mond le róla a város, mert a vizisportok népszerűsége miatt nagy szükség van a létesítménybővítésre.

Papp László hangsúlyozta, a város gazdasági szereplői közül már több felismerte a sportban rejlő lehetőségeket, példaként említette a női kézilabdát támogató  Schaefflert hozzátéve, másokkal is tárgyalnak, hogy a Debrecen gazdasági fejlődése nyújtotta előnyökből a sport is részesüljön.

53530388_2340427109524826_3501685346075148288_n-300x200 Érdemi változások várhatók a város sportéletében a következő egy évtizedben

Becsky András igazgató előbb a Debreceni Sportcentrum felépítéséről és működéséről számolt be, majd a tavalyi sikeres nagyrendezvények megemlítése után ismertette a következő évek várható világversenyeit. Elmondta, 2020 januárjában Rövidpályás Gyorskorcsolya Európa-bajnokság, rá két évre a szlovákokkal közös Férfi Kézilabda Európa-bajnokság néhány mérkőzésének, 2024-ben pedig közösen Miskolccal, az eddigi legnagyobb létszámú rendezvénynek, az Egyetemi Játékoknak a helyszíne lesz a város.

Makray Balázs a DSI stratégiai és sportszakmai igazgatója azt hangsúlyozta, hogy nemcsak mintegy ezer gyereknek nyújtanak sportolási lehetőséget, illetve nevelést, hanem az edzőképzésben is jelentős szerepet játszanak, példaként említette többek között Herczeg Andást a DVSC labdarúgóinak sikerkovácsát, aki szintén a DSI-ben kezdte szakvezetői pályáját. Arra kérdésre, hogy manapság könnyű-e a sportnak megnyerni a gyerekeket, azt mondta, nehezebb, mint korábban, mert nemcsak más szabadidős tevékenységek elszívó hatásával kell megküzdeniük, hanem a szülők által támasztott igényekkel is.

ÉP