Feketén-fehéren: A debreceni és a magyar kosárlabdázásról Becsky Istvánnal

A DEAC kosárlabdacsapatának ügyvezető-sportigazgatója beszélt a nehéz kezdetről, de az esetleges téli viszontagságok is szóba kerültek.

0

IMG_20221109_112608-300x159 Feketén-fehéren: A debreceni és a magyar kosárlabdázásról Becsky IstvánnalA tavalyi sikeres szereplés után sokan szebb bajnoki kezdetet vártak a DEAC férfi kosárlabdázóitól az NB I/A-ban, ám eddigi hat meccséből csak kettőt nyert meg a debreceni gárda. De mi lehet a gond, ha van egyáltalán?! – Azt tudtuk, azzal, hogy sok játékosunk kicserélődött a nyáron, hoz egyfajta összeszokásbeli nehézséget, nem lesz könnyű az idénykezdet. Azért a sorsolásunk sem volt éppen kedvező, játszottunk már Soporonban, de meccseltünk a Falco-val és a Szolnokkal is. Azzal azért jó tisztában lenni, ezeknek a meccseknek nem mi voltunk az esélyesei, inkább majd ezután következnek olyan összecsapások, ahol joggal várhatjuk a sikert – kezdte gondolatait Becsky István, szakvezető. – A magyar magunk mellett a légiósokra is kemény feladatok hárulnak a sikeresség kapcsán. Meghatározóak ők a kosárlabdában, lehet látni, hogy a Falco sem tudta egyben tartani a magyar válogatottbeli kontingensét – foglalta össze mindezt a DEAC kosárlabdacsapatának ügyvezetője.

De hogy mi kell ezen kívül még ahhoz, hogy a Becsky István által megfogalmazott “január-februárra kell odaérnünk az élmezőnybe” mondat valóra váljon, azt is elárulta a szakember: – Munka, munka, munka. Ezen kívül kell a szerencse is, a sérülésmentesség, a jó csapategység is.

A konkrét céljukat nehezen tudta megmondani, de szeretnének az első öt hely valamelyikére odakerülni az alapszakasz végén. – A bajnokság első négy helyezettje indulhat nemzetközi kupában, erről is folyamatosan tárgyalunk az egyetemmel, hogy vállalhatnánk-e, ha odakerülnénk. Azt érdemes tudni, anyagi megtérülést a nemzetközi kupasorozat csak nagyon későn hozna, de rajta vagyunk, hogy a mérleg pozitív oldalára boruljon el – fogalmazott a tervek kapcsán a szakvezető.

Ráadásul Debrecenben láthatóan rengetegen szeretik a kosárlabdát, sőt sokan családi programként fognak fel egy-egy mérkőzést. – Hajtós, győzni akaró, szerethető csapatunk van, de mi a külcsínre is adunk. Különböző showelemekkel dobjuk fel a bajnoki meccseket – mondta el mindezt Becsky István, aki nem tért az anyagi kérdések elől sem. – Megnyugtatnék mindenkit, az Oláh Gábor utcai csarnokban télen is lesznek mérkőzéseink, nem áll meg az élet – árulta el a sportvezető.

Becsky István azzal kapcsolatban viszont örömét fejezte ki, hogy utánpótlás szinten jól állnak: Öt-hat fiatalt is be lehet akár építeni a csapatunkba, jól fejlődik az akadémiánk, a legjobb két akadémia egyike vagyunk Magyarországon. Több debreceni általános és középiskolában van bázisunk.

A magyar kosárlabdázás jövőjét is pozitívan látja a DEAC kosárlabdacsapatának ügyvezető-sportigazgatója. – Külön kell választani a 3×3-at a normál kosárlabdázástól, a férfiakat pedig a nőktől. A női nagypályás válogatottunk rendre ott van az Európa-bajnokságokon, ez a szint szerintem az esetükben tartható is. A férfiaknál egészen más a helyzet. Keressük az okát, hogy miért vagyunk csak a 13-15 éves korosztályig sikeresek, utána pedig kevésbé, de még így is sokat léptünk előre az elmúlt időszakban. A 3×3 esetében megvan arra a valós esélyünk, hogy a 2024-es párizsi olimpián ott legyen a női és a férfi válogatottunk is, ez pedig gyönyörű siker lenne, melyhez azt gondolom Debrecen is hozzátette már a magáét – zárta gondolatait Becsky István.

Jövő héten egy érdekes utazásra invitálom olvasóinkat, a Nagyerdei Stadion életébe nyerhetünk majd betekintést, izgalmas lesz.

P.I.