Garamvölgyi Péter: „jó érzés volt sok mosolygó arcot látni a pályán”

A Debreceni Labdarúgó Akadémia korosztályos csapatai két hónap szünet után újra elkezdték a csoportos edzéseket. Az U15-ös gárda trénere elmondta, jó hangulatban és gördülékenyen zajlott az első foglalkozás.

0

dsc8814-300x169 Garamvölgyi Péter: „jó érzés volt sok mosolygó arcot látni a pályán”Fotó: Kovács Péter

Hétfőn újra benépesült az akadémia, túl vagytok az újrakezdés utáni első edzésen. Mik voltak az első tapasztalatok?

Nehéz időszakon vagyunk túl, két hónapig kihalt volt a Pallagi Edzőcentrum, a játékosok otthoni környezetben tudtak csak készülni. Csak dicsérni tudom a srácokat, minden feladatot, melyeket előírtunk számukra, szorgalmasan és becsületesen elvégeztek. Hétfőtől viszont újra benépesült az akadémia, jó érzés volt sok mosolygó arcot látni a pályán, érződött, mennyire hiányzott már nekik a környezet, a labda, a csapat. A fiúk nagyon örültek, hogy ismét találkozhattak társaikkal, edzőikkel, remek hangulatban telt az első edzés. Természetesen nem feledkeztünk meg a biztonságról, mert továbbra is az egészség a legfontosabb. Azokat az előírásokat, melyeket az Operatív Törzs, a szövetség és az akadémia vezetése megfogalmazott, teljes mértékben betartjuk a foglalkozásokon. A gyerekek nagyon éretten gondolkoznak, maximálisan partnerek e téren is. Az első nap után jól vizsgáztak a srácok, de szerénytelenség nélkül mondhatom, az akadémia vezetőivel együtt mi is, gördülékenyen, gond nélkül zajlott a hétfői foglalkozás.

Teljes létszámmal tudtatok dolgozni?

Egyelőre hétfő-szerda-péntek ritmusban dolgozunk, sajnos azonban még nem a teljes kerettel. Mivel a kollégiumok továbbra is zárva tartanak, azok, akik vidéken és külföldön élnek, nem tudnak Debrecenbe utazni. Természetesen nem feledkezünk meg róluk, továbbra is napi kapcsolatban vagyunk velük. Ahogy az elmúlt két hónapban, otthoni környezetben végzik edzésterv alapján a feladatokat. Azok a srácok, akik a heti három edzésen részt tudnak venni, a többi napra is kapnak úgynevezett házi feladatot. Remélem, hamarosan tovább javul a helyzet és teljes létszámmal tudunk majd dolgozni.

Milyen érzés újra a pályán lenni?

Úgy gondolom, nem csak nekünk edzőknek, hanem a szertárostól kezdve a játékosokig, mindenkinek nagyon hiányzott már, hogy ott legyünk a pályán, újra érezzük a fű illatát. Nem titkolom, elvonási tüneteim voltak, a hétfői edzés előtt, miközben berendeztük a pályát, kollégáimmal mi sem hagytuk ki, hogy labdába rúghassunk. Mindazoknak, akiknek ez az élete, elhivatottak a szakma iránt, egy ilyen karanténnal súlyosbított időszak roppant nehéz. Nagyon örültem, hogy két hónapnyi internetes kapcsolat után végre személyesen találkozhattam tanítványaimmal. Dolgozunk tovább, de türelmesnek kell lennünk, vigyáznunk kell a gyerekekre, mert az egészségnél nincs fontosabb.

Két hónap kihagyás után mire helyezitek a hangsúlyt az edzéseken?

A szakmai vezetőkkel és a kollégákkal egyetértésben, figyelembe véve a fizikai állapotot, mindenre odafigyelve fokozatosan fogjuk terhelni a játékosokat, elkerülve az esetleges sérüléseket. Egyelőre a technikai elemek gyakorlására helyezzük a fő hangsúlyt, illetve az erőnléti edzők tanácsait követve próbáljuk őket fizikálisan megfelelő állapotba hozni őket. Itt mindenképp megjegyezném, a szakmailag jól összeállított edzéstervnek köszönhetően, e téren közel azonos szinten tudták tartani magukat, mint a leállás előtt.

Lehet-e már tudni, miképp alakul a nyári program?

Az akadémián soha nem egyik napról a másikra tervezünk, hanem hetekre, hónapokra előre. Azt viszont, hogy a nyár miképp fog alakulni, egyelőre még nem lehet pontosan megmondani. Jelenleg várjuk a Magyar Labdarúgó Szövetség döntését, mikor fog kezdődni a következő bajnoki év. Amint erről pontos tájékoztatást kapunk, akkor tudunk tervezni a nyári időszakra, kijelölni a felkészülés kezdetét.