Gyorskorcsolya: A Debreceni Egyetem hallgatója tarolt a vb-n

Liu Shaoang „Ádó” négy aranyérmet nyert Montrealban – utoljára húsz éve(!), a dél-koreai Kim Tong Szung vitt véghez ehhez hasonló bravúrt.

0

liushaoangkép-300x177 Gyorskorcsolya: A Debreceni Egyetem hallgatója tarolt a vb-n

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Április 8. és 10. között Montrealban került sor a 2022-es rövidpályás gyorskorcsolya világbajnokságra. A kétszeres olimpiai bajnok Liu Shaoang 14-ből 13 futamát megnyerte a kanadai városban, egyedül a számára már tét nélküli (végső sikerét már matematikailag bebiztosította) a 3000 méteres szuperdöntőben végzett a hetedik helyen. A sportág történetében ez volt az első alkalom, hogy magyar versenyző ilyen sikeresen szerepelt a vb-n. A Debreceni Egyetem sportszervezős hallgatója összesen már hatszoros világbajnoknak mondhatja magát, hiszen a szombati és vasárnapi két-két aranyérem mellett összetettben és 500 méteren címvédőként indult.

A magyar válogatott edző-menedzere, Bánhidi Ákos a következő szavakkal méltatta a négy versenyszámban (500, 1000, 1500 és 3000 méteren) is csúcsra jutó sportolót: „Shaoang korszakos klasszissá nőtte ki magát. Ötvenévente születik ilyen sportoló, s nem Magyarországon, az egész világon.”

Ami a többi, vasárnapi magyar eredményt illeti, férfi 1000 méteren a pályafutása első világbajnokságán szereplő Nógrádi Bence a 9. lett, míg a szintén debütáló Jászapáti Péter a 10. helyen zárt. Az összetett versenyben előbbi a 19., míg utóbbi a 20. helyen végzett. A nőknél 1000 méteren Kónya Zsófia a 16., Jászapáti Petra pedig a 19. lett, összetettben pedig előbbi a 21., illetve a 12. helyen zárták az eseményt.

A csapatok között női 3000 méteres váltónk (Jászapáti Petra, Kónya Zsófia, Somodi Maja, Schőnborn Melinda + Somogyi Barbara) a 2. lett a “B” döntőben, a férfiak (Liu Shaoang, Nógrádi Bence, Talabos Attila, Bontovics Balázs + Jászapáti Péter) pedig 5000 méteren a 4. helyen végeztek.

T.H.