Győztes debreceni főpróba

A magyar válogatott végig magabiztosan futballozva, az első félidőben három gólt szerezve nyerte meg az Eb előtti utolsó felkészülési mérkőzését Izrael ellen.

0

dba91d6e67b54874abd256ea34376250-300x169 Győztes debreceni főpróbaFotó: Dömötör Csaba/NSO

Legutóbb pár napja lépett pályára Írországban nemzeti csapatunk, mely összecsapást a házigazdák nyertek a 92. percben szerzett góllal, így 2-1-re végződött a Dublini mérkőzés. Az Európa-bajnokság előtt utolsó felkészülési mérkőzésére készült Marco Rossi együttese, amely gárda szombaton Izrael válogatottját fogadta Debrecenben. A Nagyerdei Stadionban volt tehát a főpróba, a lelátót zsúfolásig megtöltő magyar szurkolók abban bíztak, kedvenceik győztesen hagyják majd el a pályát.

A magyar válogatott kezdte a mérkőzést és vezette az első támadást, ám a vendégek védőharmadában elakadt az attak, mint ahogy Izrael első próbálkozása is. Aktívabb volt az első percekben nemzeti csapatunk, leginkább a vendégek térfelén zajlott a játék. A 6. percben közel álltak a mieink a gólhoz, Szoboszlai beadását Varga Barnapás ollózta 7 méterről a keresztlécre. A 11. minutumban hangorkán söpört végig a lelátón, Marco Rossi legénysége megszerezte a vezetést: Varga alapvonalról visszafejelt labdáját közelről Sallai gurította a kapuba (1-0). Próbálták felpörgetni játékukat a fehér mezes izraeliek, ám védelmünk tökéletesen zárt, tizenhatosunk előtt elhaltak ezek a kísérletek. A 19. percben ismét jött egy hangrobbanás: Bolla beadását középen Varga Barnabás váltotta gólra (2-0). Még fel sem ocsúdtak a vendégek, ismét kapujukban landolt a labda: Varga ezúttal Sallai beadását értékesítette fejjel (3-0). A vendégek első lehetőségére a 28. percig kellett várni, ám Biton 18 méteres szabadrúgása elkerülte Gulácsi kapuját. Az ivószünet alatt a szurkolók felállva éltették kedvenceiket, vastapssal jutalmazva a jó teljesítményt. Gulácsit először a 34. minutumban tesztelték, aki magabiztosan hárította a csereként pályára lépő Safuri lövését. Szervezetten, kombinatívan, gyakran szemre tetszetősen futballozott nemzeti tizenegyünk, nyomás alatt volt a fehér mezesek védelme, benne volt a levegőben a negyedik találat. Szünetig azonban a gólok számában már nem történt változás, csapatunk megnyugtató előnnyel vonult az öltözőbe.

A negyedórás pauza alatt két helyen változtatott Marco Rossi, Sallai és Lang helyett Gazdag és Fiola folytatta. Háromgólos vezetésnél nyugodtan játszhatott csapatunk, de továbbra is a mieink domináltak, birtokolták a labdát, futballoztak veszélyesebben. Az 50. percben Szoboszlai indult meg saját térfélről, majd passzolt Vargához, aki kiszorított helyzetből lőtt, az izraeli kapus azonban jól zárta a szöget. Próbálkoztak ugyan visszajönni a meccsbe a vendégek, de erre esélyt sem adtak nekik Szalaiék, Gulácsinak elvétve akadt munkája. Ádám Martin és Csoboth Kevin is megkapta a lehetőséget, akik Szoboszlait és Vargát váltották. Egy rövid időre beszorult kapuja elé a magyar válogatott, ám az ellenfél szabadrúgásai, szögletei nem jelentettek veszélyt, csak egy erőtlen, középre tartó lövésig jutottak. Gulácsinak először a 68. percben kellett számot adnia tudásából, Safuri löketét ütötte vetődve oldalra. A 75. percben Kleninheisler kínálta meg egy lökettel az izraeli kapust, de Glazer biztosan fogta a lövést, majd Gazdag próbálkozását védte lábbal. Ahogy telt az idő, közeledett a mérkőzés vége, a vendégek kezdtek beletörődni a vereségbe, bár próbáltak faragni a hátrányból, a magyar védelem tökéletesen tette a dolgát. A 82. percben majdnem megszületett a negyedik találat, ám Nagy Zsolt emelése a kapufáról pattant vissza a mezőnybe, majd Ádám pörgetését védte Glazer. A hármas sípszóig az eredmény már nem változott, a magyar válogatott 3-0-ra megnyerte az Eb előtti főpróbát.

Felkészülési mérkőzés

Magyarország – Izrael: 3-0 (3-0)

Magyarország: Gulácsi – Lang (Fiola 46′), Orbán, Szalai – Bolla, Nagy Á., Styles (Kleinheisler 42’), Kerkez (Nagy Zs. 78′) – Sallai (Gazdag 46′), Szoboszlai (Csoboth 57′) – Varga (Ádám 57′)

Vezetőedző: Marco Rossi

Izrael: Glazer – Dasa, Hofmeister (Safuri 31’), Sholomo, Arad (Nachmias 31), Gropper – Shamir, Lavi, Kinda (Peretz 46′) – Biton (Altman 91′), Baribo (Melamed 69′)

Vezetőedző: Ran Ben Shimon

Gólszerzők: Sallai 11’, Varga 19’, 24’