Háromszor mattolta a DEAC védelmét a Gyirmót

A 8. fordulóban nem ismétlődött meg a Győr elleni feltámadás, az első félidi hátrányát nem tudta ledolgoz, az enerváltan futballozó DEAC és vereséget szenvedett a Gyirmót otthonában.

0

20200913_180739-300x175 Háromszor mattolta a DEAC védelmét a Gyirmót

Kéthetes pauzát követően lépett pályára ismét bajnoki mérkőzésen a DEAC futballcsapata, amely gárda a Merkantil Bank Liga 8. fordulójában Gyirmótra látogatott. A vendéglátóknak kellemes emlékei vannak Debrecenről, hiszen az 5. fordulóban a jelenlegi éllovas DVSC ellenében tartották otthon a három pontot. Az egyetemi gárda jó előjelekkel várta a hétvégi összecsapást, hiszen a válogatott szünet előtt bravúros fordítással nyertek a Győr ellen. A DEAC sportigazgatója, Pöszmet Tibor úgy nyilatkozott a Debreceni Sportélet hasábjain, hogy azzal a teljesítménnyel magasra tette a lécet Balogh Pál együttese, melyet illő többször is átugrani. Egy nagy vesztese van az ETO elleni találkozónak, Sigér Ákos az első félidőben súlyos sérülést szenvedett, sokáig nem tud csapata rendelkezésére állni.

Lendületesen kezdtek a csapatok, mindkét fél több átadással szövögette a támadásait, de a védelmek jól zártak, így leginkább a mezőnyben folyt a játék. A 8. percben váratlanul megszerezte a vezetést a Gyirmót: a debreceni tizenhatos előtt járatták a labdát, a hazaiak támadójáról, Szatmáriról elfeledkezett a vendégek védelme, aki tökéletes ütemű átadás után Acsádi mellett a hosszúba lőtt (1:0). A gól megzavarta a fekete-fehéreket, ezt megérezvén a Gyirmót próbált nyomást gyakorolni az egyetemistákra. A 15. percben Heffler okozott némi zavart, de mielőtt ellőhette volna a labdát, Belényesi menteni tudott. A 20. perctől kezdett éledezni Balogh Pál együttese, Nagy Krisztiánt csak szabálytalanul tudták megállítani a kaputól 12 méterre. Debreceni szabadrúgásból végül gyírmóti gól született: Urbin szabadrúgása lepattant a sorfalról, mely után gyors kontrát vezettek a kék-sárgák. Három az egyben vezették a labdát a debreceni védőre, Belényesire, majd Szatmári pontos átadása után Heffler duplázta meg a hazaiak előnyét (2:0). Olybá tűnt, a Győr elleni találkozó köszön vissza az első félidőben, egyre pontatlanabbul futballozott a DEAC, bár próbálkoztak, de nem volt átütőerő a támadásaikban. A 30. percben egy 16 méterről leadott erős lövést kellett vetődve hatástalanítania Acsádinak. A debreceni védelem nem állt a helyzet magaslatán, többször is mögéjük tudtak kerülni, szerencsére mindig volt valaki, aki az utolsó pillanatban menteni tudott. A 37. percben ismét gyors kontrát vezetett a Gyirmót, az első lövést sikerült blokkolni a vendég védőknek, a második után kevéssel a jobb kapufa mellett hagyta el a labda a játékteret. Nagyon nem találta a játékát a DEAC, érezhetően még a második gól okozta sokk hatása alatt voltak a játékosok. A 41. percben tovább növelte előnyét a vendéglátó: újabb gyors kontra végén Heffler lövését még védte Acsádi, de a kipattanó labda Nagy Patrik elé került, aki állítgatás nélkül bombázott a fölső léc alá (3:0). A 44. percben szélen vezetett támadást a hazai gárda, a középre tett labda Szatmári fejéről került a játéktéren kívülre. Kovács Imre játékvezető nem látott okot a hosszabbításra, a 45 percben véget vetett az első játékrésznek, a Gyirmót háromgólos előnnyel vonulhatott az öltözőbe.

Szünetben változtatott csapatán Balogh Pál, stabilizálandó a hátsó alakzatot, a védelem tengelyébe Szabó Kornél helyett Nagy Zoltánt küldte pályára. A 47. percben közel állt a Gyirmót, hogy tovább növelje előnyét, Acsádi volt határozatlan egy beadás után, de a játékvetető kapustámadásért kifelé ítélt szabadrúgást. A DEAC is jelezte, pályán van, egy életerős lövéssel kínálta meg a hazai cerberust, válaszul gyors kontra végén veszélyeztettek a kék-sárgák. Az 54. percben szélen vezetett támadást a DEAC, a beadás Takácsot találta meg, aki pár centivel lőtt laposan a jobb kapufa mellé. Az iram nem volt túl nagy, de a hazai kontrák mindig magukban hordozták a veszélyt, melynek ellenszerét nehezen találta a debreceni védelem. Az 58. percben Spitzmüller ugratta ki Urbint, aki az ötösről a kapusba lőtte a labdát. Biztos vezetésének tudatában visszavett a tempóból a Gyirmót, már nem erőltették nagyon a támadásokat, így az egyetemisták egyre többször jutottak el a hazai tizenhatosig, a befejezéseknél viszont rossz döntéseket hoztak, vagy les címén a játékvezető állította meg a támadásokat. A 68. percben Székelyt küldte pályára a DEAC szakvezetője, aki Rezest váltotta. Továbbra sem tudott felpörögni az egyetemista társaság, időnként teljesen céltalanul, pontatlanul futballoztak, erőtlen támadásaik elhaltak a gyirmóti tizenhatosnál. Kis híján negyedik találatát is megszerezte a hazai csapat, egy kapu előtt ellőtt labdát Belényesi, ahelyett hogy az alapvonalon kívülre kísért volna, megpróbál megjátszani, de ellenfélhez került a játékszer, szerencsére Szatmári nem tudott élni a lehetőséggel. A mérkőzés hajrájába érve érződött a DEAC beletörődött az elkerülhetetlenbe, lélekben már feladták a játékosok, várták a hármas sípszót. A 87. percben szöglethez jutottak a hazaiak, a beadás után Simon eresztett el 16 méterről egy életerős lövést, Acsádi viszont bravúrral hárított. A kipattanót Szatmári juttatta a debreceni kapuba, de les miatt annulálta a találatot a játékvezető.  Heffler az utolsó percben még adott munkát Acsádinak, az ötösről, félfordulatból leadott lövését azonban hárította a debreceni portárs. Az eset után a játékvezető lefújta a mérkőzést, amely találkozó a Gyirmót megérdemelt győzelmével zárult.

NB-II 8. forduló

Gyirmót – DEAC: 3:0 (3:0)

DEAC: Acsádi – Szabó K. (Nagy Z. 46’), Belényesi, Balogh, Nagy K. – Sándor, Spitzmüller, Takács, Rezes (Székely 68’) – Urbin, Burai (Kiss B. 77′)

KZT