Hetényi Zoltán a válogatott kapujában is remekelt

Értékmérő felkészülési mérkőzéseken van túl a magyar jégkorong-válogatott, a fehéroroszok ellen a DEAC kapusát, Hetényi Zoltánt választották a nemzeti együttes legjobbjának.

0

174636161_3944485052309063_8165306691561890388_n-e1618742731118-300x206 Hetényi Zoltán a válogatott kapujában is remekeltFotó: Szűcs Attila/MJSZ

Vannak olyan ízek, illatok és hangok, amik jószerével pavlovi reflexeket indítanak be az emberben, mosolyt csalnak az arcunkra, vagy épp izgalmi állapotot idéznek elő. A Nemzetközi Jégkorong Szövetség indulója is ilyen, a világbajnokságok korongbedobásai előtt évek óta felcsendülő dallamot ezúttal a Vasas Jégcentrumban is lejátszották, de a Repül a bálna című Republic slágert nem volt, aki skandálja, a tömött lelátók helyett csupán néhány prominens vendég előtt játszottak a válogatottak. De legalább játszottak, s jelen helyzetben már ennek is lehet örülni, a Divízió I-es világbajnokság ugyanis idén elmarad, a magyar nemzeti együttes legközelebbi célja így az augusztusi, rigai olimpiai selejtező.

A klubszezont közel kéthetes edzőtáborral koronázta meg Sean Simpson szövetségi kapitány, melynek zárásaként két felkészülési mérkőzést is játszottunk a fővárosban. A keretbe a DEAC színeiben bajnoki ezüstérmet és kupaaranyat szerző Hetényi Zoltán is meghívást kapott, s bár az Ausztriától elszenvedett, 1–0-s vereség alkalmával nem öltözött, szombat este, Fehéroroszország legjobbjai ellen a debreceni hálóőr állt a vasak közé. A világelitbe tartozó riválissal remek iramú mérkőzést játszottak a mieink, hat perccel a vége előtt még vezetünk is, ám rutinosabb vetélytársunk a hajrában két fórgóllal fordított, így 3–2-re megnyerte az összecsapást. A 44 lövésből 41-et hárító Hetényit a magyar válogatott legjobbjának választották, kapusunk pedig kis híján a szó legszorosabb értelmében a vérét adta a válogatottért, miután az első harmad végén az egyik lövésnél a korong átjutott a rácsos fejvédőjén. A kiváló hálóőr el is indult lefelé, de szerencsére csupán felhorzsolta a bőrét, a mérkőzés végére pedig egy kisebb púp keletkezett a jobb szemöldöke felett.

„Jól vagyok, csak meglepődtem, hogy a korong így átütött a fejvédőn keresztül – nyugtatta meg a sajtó képviselőit a DEAC kiválósága. – Tiszta sor, hogy a fehérorosz játékos nagyon jó technikával lőtte meg a korongot. Sajnálatos, hogy miután az ember a fejével is véd, nem tudtunk nyerni, ez kicsit bosszantó. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy egy nagyon jó csapat ellen játszottunk, és azért meg tudtuk őket izzasztani. Le a kalappal a srácok előtt, ötvenöt percig pariban voltunk a fehéroroszokkal, a jövőben azon kell dolgozzunk, hogy a megszerzett előnyt meg is tudjuk tartani. Pozitív benyomásokat szereztem az edzőtábor során, minden játékos örül annak, ha meghívót kap a bő keretbe, az elmúlt két hétben azért dolgoztunk, hogy Rigában is számoljon velünk a szövetségi kapitány.”

Az összetartás befejeztével jól megérdemelt pihenő következik a játékosoknak, nyár elejétől pedig megkezdődik a finomhangolás az olimpiai selejtezőre és a klubszezonra egyaránt.

Jégkorong, válogatott felkészülési mérkőzések

Magyarország – Ausztria 0–1 (0–0, 0–1, 0–0)

Fehéroroszország – Magyarország 3–2 (1–1, 0–0, 2–1)

P.G.