Horgászparadicsom a Bükkben

Dédestapolcsány határában festői szépségű területen található a Lázbérci-víztározó, mely nem csak a horgászoknak, hanem a túrázni vágyóknak is felejthetetlen élményt nyújt.

0

unnamed-2-1-300x169 Horgászparadicsom a Bükkben

A Lázbérci-víztározó Észak-Magyarország egyik legnagyobb víztározója, amelyet a Bán-patak völgyének elzárásával hoztak létre 1967–68-ban azzal a céllal, hogy biztosítsa a Sajó-völgyi iparvidék vízszükségletét és ellássa a környező településeket ivóvízzel. A 6,2 millió m³ víztömegű mesterséges tó azóta is fontos szerepet játszik a környék életében. Területe az 1975-ben létrehozott Lázbérci Tájvédelmi Körzet része, amely Észak-Magyarország első ilyen védettségű tájegysége. Az Upponyi-hegységben lévő, festői szépségű, meredeken lefutó erdős hegyoldalakkal övezett, Y-alakú mesterséges tó 77 hektáron terül el, Uppony és Dédestapolcsány között, az Upponyi-szoros folytatásában, a Bükki Nemzeti Parkhoz tartozó Lázbérci Tájvédelmi Körzet fokozottan védett területén, 200 méteres tengerszint feletti magasságban. Átlagos vízmélysége 7,5 méter, legsekélyebb a dédesi kőgátnál és az upponyi befolyásnál, míg a maximális vízmélység a gát előtti térben 16,5 méter.

maxresdefault-300x169 Horgászparadicsom a Bükkben

A tározó fő a hala a ponty, jellemzően 1,5–4 kg-os méretben, azonban a nagyobb „darabokra” vágyók is megtalálják a számításukat a megfelelő módszer, helyismeret és kellő kitartás birtokában. Kisebb mennyiségben, de annál nagyobb méretben fordul elő az amur és a busákból is akadnak még matuzsálemi példányok. A népes keszegállomány trónját a dévérkeszeg foglalja el, őt követi a karikakeszeg, a bodorka és a szélhajtó küsz. A ragadozó halak fő képviselői a balin, mely akrobatikus mutatványokkal borzolja a horgászok idegét, míg süllőzés közben gyakran előfordul, hogy a csuka tréfálja meg a horgászt. A tározó titokzatos lakójáról, a harcsáról sem szabad megfeledkeznünk, fokozott jelenlétére az elmúlt évek csökkenő keszegállománya utal.

16315515_412dac2d52cf2c7c91861fe5d3336154_xl-300x225 Horgászparadicsom a Bükkben

A víztározóban horgászni csak partról és csak jégmentes időben szabad, nyári időszámítás idején 5 órától 21 óráig, téli időszámítás idején pedig 6 órától 19 óráig.

Napijegy ára: felnőtt – 3900 Ft, ifi,-1900 Ft, gyermek – 1000 Ft

Napijegyek az alábbi helyeken vásárolhatók: TAPI kocsma, Dédestapolcsány, Kossuth út, illetve Kelemen György, Uppony István telep 65.

tn4-lazberc-300x200 Horgászparadicsom a Bükkben

A terület nem csak a horgászoknak, hanem a túrázni vágyóknak is felejthetetlen élményt nyújt.  A víztározó mellett kezdődik Szalamandra tanösvény, mely öt állomást érintve az Upponyi-szoros fölött magasodó Eszkála-tetőre vezet. A Damasa-szakadék szintén a környék egyik különleges természeti látnivalója, amely hazánk egyik leghosszabb nem karsztos üregrendszere.

unnamed-1-2-300x199 Horgászparadicsom a Bükkben

A víztározó adatai:

A terület kezelője: ÉRV Lázbérci Horgászegyesület

Területe: 77 ha

Partja: Erdős és fás szakaszok, helyenként füves tisztások

Vízmélysége: 0-16 m között változik, legmélyebb a lázbérci gátnál, legsekélyebb a dédesi kőgátnál és az upponyi befolyásnál

Medre: iszap, agyag – vékony, vastag réteg

Akadók: az upponyi és lázbérci szakaszon

Fogási rekordok: Amur 22 kg, Balin 10,54 kg, Busa 63 kg, Csuka 19,5 kg, Folyami harcsa 50 kg, Ponty 16 kg, Süllő 9,8 kg

Bővebb információ: http://lazberc.hu/lazberci-viztarozo/

unnamed-3-1-300x179 Horgászparadicsom a Bükkben

 

(X)