Jégkorong: Már az első harmadban eldőlt a Szuperkupa sorsa

Nem jött ki a lépés a DEAC jégkorongozóinak a nyitányon, David Musial tanítványai sima vereséget szenvedtek a bajnoki címvédő Fraditól a Szuperkupáért kiírt mérkőzésen.

0

3l4ft-300x186 Jégkorong: Már az első harmadban eldőlt a Szuperkupa sorsaFotó: fradi.hu

Az ember természetétől fogva győzni akar, már az ókori görögöket is foglalkoztatta, hogy melyikük a legjobb egy adott diszciplínában, ennek a folyamatos versengésnek köszönhetjük többek között az olimpiai mozgalmat. A legtöbb sportágban viszonylag könnyedén meghatározható, hogy kié a trón, labdarúgásban és kézilabdában például az NB I bajnoka az adott szezon legjobb magyar csapata, míg tornában vagy úszásban az országos bajnokság aranyérmese érezheti magát egyeduralkodónak. A jégkorongozóknál ugyanakkor már korántsem ilyen egyértelmű a helyzet, ugyanis nincs külön magyar bajnokság, a románokkal közös Erste Liga helyezései alapján hirdetnek végeredményt. Igen ám, de az elmúlt években két együttes, a Fehérvár és a DVTK is külföldi központú bajnokságban vitézkedett, azaz csupán a kupában volt lehetőségük összecsapni a honi élcsapatokkal. A keretek erősségét ismerve az említett gárdákat tekinthetjük az ország legjobbjainak, ugyanakkor a bajnokságot a Fradi nyerte, a kupát pedig a DEAC – a döntőben épp a fehérváriakat legyőzve, s ezzel igazolva, hogy egy mérkőzésen bizony bármi megtörténhet. Az egyetemisták így a zöld-fehérekkel találkoztak szombat este a Szuperkupáért kiírt összecsapáson, amely noha rangos trófeáért zajlott, a szezon első mérkőzéseként korántsem tűnt mérvadónak.

Riválisunk négy teljes sorral állhatott fel, míg a DEAC gólvonaláról hiányzott Hetényi Zoltán, s negyedik bekkpárjuk sem volt az egyetemistáknak. Remek tempóban kezdődött a mérkőzés, egyik csapat sem finomkodott a jégen, kemény ütközések, szikrázó párharcok jellemezték a finálét. Az esélyesebb ferencvárosiak hamar magukhoz ragadták a kezdeményezést, többet birtokolták a pakkot, s hamar vezetést is szereztek, Somogyi centerezését követően Gönczi Lajos hiába hárította Kulmala lövését, a második hullámban érkező Juhani Tamminen megtalálta az utat a debreceni kapuba. A fővárosiak ezen sora különösen veszélyesen hokizott, kisvártatva Kulmala szólóját követően Somogyi került helyzetbe, ám Gönczi eszén nem tudott túljárni, majd Tamminen újabb lövésbe vetődtek bele önfeláldozó módon a bekkek. Az első debreceni lehetőségre hét percet kellett várni, ekkor Vojtech Kloz szerzett korongot, majd kapura tört, ám Boros utolérte, s bevetődve szerelni tudott. Nem sokkal később emberelőnybe kerültünk, amiből sajnos mi jöttünk ki rosszul, Kulmala egyéni villanásával megduplázta előnyét az FTC-Telekom. Az egyetemisták nem találták a ritmust, pontatlanul és körülményesen hokizott a DEAC, így igazán veszélyes helyzet nem alakult ki a ferencvárosi kapu előtt. Nem úgy a túloldalon, öt perccel a szünet előtt ugyanis ismét emberhátrányból talált be a Fradi, Roczanov és Kulmala szólója után utóbbi szerzett gólt fonákkal. Szegény embert még az ág is, hiszen amint kiegészültek a zöld-fehérek, 5 az 5 ellen is betaláltak, Pavuk Attila tálalt a középen érkező Hegyi Ádám elé, aki elemi erővel vágta a pakkot a keresztvas alá (0–4). A harmad végén emberfórból próbálkozhatott a bajnoki címvédő, amit ugyan sikerült kivédekeznünk, mégis demoralizáló volt az eredményjelzőre pillantani…

Kár lenne szépíteni, innen már minden további csupán formalitásnak tűnt, a Ferencváros roppant meggyőző játékot produkált az első húsz perc során, David Musial pedig törhette a fejét, hogy milyen ellenszert vessen be a rivális megfékezésére. A vasak között ekkor már a mindössze tizenhét esztendős Antek Tamás állt, aki cseppet sem illetődött meg a Tüskecsarnok grandiózus lelátójától, s a székeken ugráló zöld-fehér fanatikusoktól, többek között Roczanov húzását és Nagy Gergő lövését is bravúrral hárította. A túloldalon továbbra is hiányzott a gólszerzéshez szükséges átütő erő, a mérkőzés ezen periódusában olybá tűnt, ha holnap estig hokiznának a felek, akkor sem örülhetnénk debreceni találatnak. Ebben természetesen nagy szerepe volt a ferencvárosi blokkoknak, no meg Arany Gergelynek, aki Dominik Novotny közeli lövésénél hatalmasat védett, majd Kloz próbálkozását is hárította. A mezőnyhokit Vokla kiállítása törte meg, amit hamar kihasznált a Fradi, Kóger átadásából Somogyi először még Antek mamutját találta el, ám a kipattanót már a kapuba pofozta. A harmad végjátékában mindkét oldalon adódtak kisebb lehetőségek, Turcotte lövését Arany, míg Kulmaláét Antek hárította, a DEAC emberfórját pedig, ha nagy nehézségek árán is, de kivédekezte az FTC.

A záró felvonás tehát ötgólós fővárosi előnyről kezdődött, a mieink pedig érthetően a becsületükért küzdöttek, szerették volna elkerülni a kiütéses vereséget. Kemény, olykor a durvaság határát súroló ütközésekből nem volt hiány, s szerencsére látványos jelenetekből sem, Aranynak többször is bravúrral kellett hárítania. A nagy különbség ellenére paprikás hangulatban zajlott a döntő, Sándor Flóriánt nyakra fogásért az öltözőbe küldték a játékvezetők, Turcotte pedig Hegyivel került nézeteltérésbe. Egyre közelebb kerültünk a szépítéshez, Gőz próbálkozásánál Fortuna is segítette a zöldeket, az 52. percben azonban végre megtört a jég, emberelőnyből, Kulesov révén megszületett az új szezon első debreceni találata. Néhány másodperccel később ráadásul ismét betalált a DEAC, ezúttal Spirko eresztett meg egy bombát, a pakk pedig Arany kesztyűje és füle között talált utat a hálóba. Természetesen a túloldalon is feljegyezhettünk néhány veszélyes lehetőséget, Antek előbb Pavuk, majd Kulmala próbálkozását hárította bravúrral. Fodor Szabolcs időkérését követően a fővárosiak megszerezték a döntő utolsó találatát, a mérkőzés legaktívabb játékosa, Kulmala ismét beköszönt, így az FTC-Telekom 6–2-es győzelmet aratott, s elhódította a Szuperkupát.

Jégkorong, Andersen Szuperkupa

FTC-Telekom – DEAC 6–2 (4–0, 1–0, 1–2)

FTC: Arany (Nagy K.) – Kärmeniemi, Sarcia, Fowlie, Kóger, Nagy G. – Bohunicky, McFadden, Kulmala, Somogyi, Tamminen – Boros, Hegyi, Tóth A., Hajós, Pavuk – Bán, Galántai, Tóth G., Farkas, Roczanov

Vezetőedző: Fodor Szabolcs

DEAC: Gönczi (Antek) – Bogesic, Kloz, Dalecky, Novotny, Turcotte – Gőz, Matheson, Kulesov, Sági, Spirko – Sándor F., Vokla, Berta, Hári N., Molnár – Almási, Kozma, Sándor B.

Vezetőedző: David Musial

Kiállítások: 21, ill. 40 perc

Kapura lövések: 36–23

P.G.