Karate: Litvák Lili kvalifikálta magát az Európa-bajnokságra

Balázs Panni sikere után újabb debreceni karatéka szerezte meg a georgiai repülőjegyet, a KHSE kiválósága, Litvák Lili aranyérmes lett a vasárnapi Nyíradony Kupán.

0

litvák-300x195 Karate: Litvák Lili kvalifikálta magát az Európa-bajnokságraFotó: Csernai Viktória

Egy napra a kyokushin karate fővárosává vált Nyíradony, ahol a KYO Hungária SE és a Nyíradony KKSE ismét színvonalas, nagyszabású viadalt rendezett. Az év első országos megmérettetésére több mint kétszáz karatéka érkezett hazánk különböző szegleteiből, hogy a pandémia okozta hosszas szünet után ismét versenykörülmények között mérettesse meg magát. A délelőtti formagyakorlatokat és a sorsolást követően a nap zárásaként a kumite harcosok is tatamira léptek, s ezúttal is számos debreceni versenyző sikeréért szoríthattunk.

A legnagyobb jelentőséggel a felnőttek versenye bírt, hiszen itt kvótákért zajlott a küzdelem, a karatékák a Tbilisziben megrendezésre kerülő Európa-bajnokságra szerették volna kvalifikálni magukat. Az már a délelőtt folyamán biztossá vált, hogy a Shogun kiválósága, Balázs Panni katában szerzett aranyérmével ott lehet a kontinensviadalon, kumitéban pedig a házigazda KHSE Eb-ezüstérmes klasszisa, Litvák Lili készült arra, hogy megszerezze a georgiai repülőjegyet. A fináléban a fővárosi Victory versenyzőjével, Dévényi Vandával kellett megküzdenie a debreceni tehetségnek, az 55 kilogrammosok döntője pedig a végletekig kiélezett csatát hozott, s csak a hosszabbításban dőlt el. Ott aztán a KHSE csillaga volt a pontosabb, Litvák Lili így megnyerte a Nyíradony Kupát, ezzel pedig kivívta az Eb-részvétel jogát.

A fiatalabbak is kitettek magukért, a Shogun képviseletében Ungvári Levente, Pósán Léna, Gavallér Dávid, Karap Anna, Sólyom Anna, Vágó Csongor és Csorba Kristóf, míg KHSE részéről Kukuly Attila, Vórincsák Vivien, Boruzs Richárd, valamint Pénzes Zsófia végzett a dobogó legfelső fokán. A szervezők munkáját dicséri, hogy az érem nélkül maradó versenyzők is széles mosollyal hagyták el a Harangi Imre Sportcsarnokot, hiszen minden karatéka örült, hogy ismét éles helyzetben bizonyíthat.

„Hosszas kihagyás után tértek vissza a karatékák a tatamira, s egyből hatalmas tétért küzdöttek a felnőttek, akik a georgiai Európa-bajnokságra igyekeztek kvalifikálni magukat – vázolta fel a körülményeket Tokaji Norbert, a szervezőbizottság elnöke. – Mindenki számára kihívást jelentett a felkészülés, nem csupán a versenyzőnek, hanem a szervezőknek is. Több olyan egyesület van, akik az elmúlt hónapokban nehezen tudtak készülni a vírushelyzet miatt, ennyi idő alatt pedig a versenyzők könnyen kijöhetnek a gyakorlatból. Külön hangsúlyt kellett fektetni arra, hogy visszazökkenjenek a régi kerékvágásba, s természetesen a szervezés terén is akadtak kihívások, amikkel igyekeztünk a legjobb tudásunk szerint megbirkózni. Nagyon vártuk ezt a napot, hogy újra verseny legyen, s pandémia ellenére is több mint kétszáz versenyző érkezett Nyíradonyba, az év első országos megmérettetésére. Színvonalas küzdelmeket láthattunk, a szakág krémje tiszteletét tette a viadalon, s nagy örömömre számos debreceni versenyző állhatott fel a pódiumra. A KHSE hat aranyéremmel térhetett haza, s ezúton is gratulálok Litvák Lilinek, aki sikerének köszönhetően tatamira állhat a kontinensviadalon is.”

P.G.