Karnevál Kupa a jótékonyság jegyében

A hagyomány folytatódik, idén is Debrecenben rendezik az ország legrangosabb utánpótlás futballtornáját.

0

8766075210812sajtajKA23-scaled-300x179 Karnevál Kupa a jótékonyság jegyébenFotó: Kiss Annamarie/HAON

Ahogy az a virágkarnevál előtti napokban lenni szokott, az előttünk álló hétvégén ismét gyermekzsivajtól lesz hangos az Oláh Gábor utcai Sporttelep és környéke, a Debreceni Honvéd Olasz Focisuli ugyanis immár 31. alkalommal rendezi meg a Karnevál Kupa nemzetközi labdarúgó tornát. Hazánk különböző szegleteiből, s a határon túlról is érkeznek csapatok a cívisvárosba pénteken, majd a strandolásra és ismerkedésre szánt első napot követően szombaton beindul a nagyüzem, U6-tól U17-ig minden korosztályban összemérhetik tudásukat a fiatal focisták. Az eseményt felvezető sajtótájékozatón Hegedűs Gábor főszervező kiemelte, több mint száz csapatot látnak vendégül a tornán.

„A Karnevál Kupa és az Olasz Focisuli legfőbb célkitűzése, hogy a debreceni labdarúgás színvonalát növelje, s tehetségeket fedezzen fel a jövőnek. A DVSC jelenlegi kiválóságai közül is sokan nálunk tették meg az első lépéseket, az élvonalban pallérozódó játékosok zöme pedig szerepelt a debreceni tornán, amely több mint három évtizedes múltra tekint vissza. A virágkarnevál mellett ez a város második legrégebbi rendezvénye, s bár a pandémia okán ezúttal kevesebb külföldi csapatot láthatunk vendégül, idén sem lehet panasz a felhozatalra. Többek között a Ferencváros, a Diósgyőr, a Kisvárda és természetesen a Debreceni Labdarúgó Akadémia fiataljai is neveztek a tornára, ami a kisebb klubok számára külön vonzerőt jelenthet, hiszen nem minden nap van lehetőségük ilyen szintű riválisok ellen pályára lépni. Fontos, hogy a gyermekek lássanak jövőképet, a nívós megmérettetések pedig nagyobb erőbedobásra sarkallják a fiatalokat.”

Barcsa Lajos alpolgármester a nemzet sportvárosának nevezte Debrecent, majd a Karnevál Kupa jelentőségére is kitért.

„A cívisváros nem csupán arról ismeretes, hogy számos sportágban ad otthont NB I-es csapatnak, de a sportesemények szervezésében is az élen járunk, remek szakemberek dolgoznak azért, hogy a fiatalok a lehető legjobb körülmények között versenyezhessenek. Jó példa erre a jelenleg is zajló U19-es női kosárlabda világbajnokság, a közelgő röplabda Eötvös Kupa, vagy épp a Karnevál Kupa, amely Közép-Európa legpatinásabb utánpótlástornájává nőtte ki magát. A hozzánk érkező közel kétezer gyermek és kísérőik öregbítik városunk hírnevét, az önkormányzat pedig örömmel bocsátja rendelkezésre a létesítményeket, hiszen azért épültek, hogy ehhez hasonló viadalok helyszínéül szolgáltak. Az Olasz Focisuli képzése méltán vált híressé és elismertté, a Karnevál Kupa pedig évről évre népszerűbbé a legnevesebb magyar klubok körében.”

A torna mellé ezúttal jó ügy is párosul: Böjte Csaba atya segítségével többek között súlyzókat, mozgáskoordinációs eszközöket, mezeket, bokszzsákokat, valamint sporttáskákat, kapnak a Dévai Szent Ferenc Alapítvány árvái. A Debreceni Honvéd SE kezdeményezéséhez első szóra csatlakoztak a helyi egyesületek, többek között a Debreceni Sportcentrum, a DLA, a DVSC SCHAEFFLER, valamint a DVSE felajánlásait is eljuttatják az árváknak.

A 31. Karnevál Kupa csoportmérkőzéseit szombaton, a helyosztókat vasárnap rendezik az Oláh Gábor utcai sporttelepen, valamint a DEAC Sportcampuson.

P.G.