Két hónap szünet vár röplabdázóinkra

Sok más sportághoz hasonlóan a röplabdaélet is szünetel hazánkban, a szövetség bejelentése alapján a koronavírus-pandémia okán május 15-ig nem rendezhetnek mérkőzést. Utánajártunk, hogy a döntés hogyan érinti a DEAC együtteseit, valamint számba vettük csapataink eddigi teljesítményét.

0

73513611_1023342694663580_3289377300088356864_o-300x200 Két hónap szünet vár röplabdázóinkra

„A jelenlegi helyzet mindannyiunk egészségének megőrzése érdekében fokozottan szükségessé teszi azt a fegyelmezettséget, melyet a sport egyébként is megkövetel. Arra kérek mindenkit, hogy ennek szellemében élje mindennapjait az elkövetkezendő hetekben, bízva abban, hogy a járvány végeztével újraindul a magyar röplabdaélet.”

Videóüzenetben jelentette be a minap Dr. Kovács Ferenc, a Magyar Röplabdaszövetség elnöke, hogy a szakszervezet május 15-ig meghosszabbítja a bajnokságok felfüggesztését, így közel két hónapig még biztosan nem láthatunk élvonalbeli röplabdamérkőzést hazánkban. A döntés természetesen a DEAC Extraligás férfi, valamint másodosztályú női együttesét is érinti, így számba vettük csapataink eddigi teljesítményét, és a lehetséges forgatókönyveket.

Fodor Antal legénysége a szezon előtt a felsőházi rájátszásba, azaz az Extraligába jutást tűzte ki célul, amihez az alapszakasz során az első három hely valamelyikét kellett elcsípni a bombaerős „B” csoportban. A gyengébb szezonrajt után magára talált együttesünk, első szezonbeli győzelmünket október végén, hazai környezetben arattuk, amikor ötszettes, drámai csatában múltuk felül a Szolnokot. A sikerhez Hubicska Patrik huszonhárom, míg Bagics Balázs tizenkilenc ponttal járult hozzá, s a folytatásban is ők voltak a DEAC húzóemberei. A tavalyi ezüstérmes Pénzügyőr otthonából hatalmas bravúrt végrehajtva ponttal távoztak a mieink, akik ezt követően a Dunaferrt, majd az októberi vereségért visszavágva a MÁV Előrét is felülmúlták, így felléptek a tabella harmadik helyére. Miután a Pénzügyőr és a Kaposvár ellépett a mezőnytől, a DEAC célja a pozíció megtartása lehetett, amit épp a legnagyobb rivális otthonában, Dunaújvárosban sikerült bebiztosítani, ezzel eldőlt, hogy Fodor Antal együttese januárban a felsőházban kezdheti meg a bajnokság második körét.

Már önmagában az is nagy fegyverténynek számított, hogy a fiatal, magyar játékosokra alapozó együttesünk bejutott az ország hat legjobb férfi röplabdacsapata közé. A légiósok és magyar válogatottak armadáját felvonultató riválisok ellen minden megszerzett pont bravúrnak számított, s szerencsére volt mit ünnepelniük a szurkolóknak a koronavírus-pandémia következtében megcsonkított Extraligában. Az alapszakasz során hat mérkőzés alatt hetven pontig jutó Bagics Balázs sérülése sajnálatos módon kiújult, így több fontos összecsapást is csak a lelátóról tudott követni, ám a pályára lépők rendre kiadták magukból a maximumot, ami fényes sikereket eredményezett. A szurkolókat is maguk mögött tudhatták a fiúk, ugyanis már a Kecskemét elleni nyitányra megteltek a DESOK csarnok lelátói, csapatunk pedig 3:1-es győzelmet aratott a bajnokaspiráns ellen. Az idegenbeli rangadókon ugyan nem sikerült a pontszerzés, ám a hazai pálya varázsa megmaradt, a korábban sokat bírált nyitásfogadásban hatalmasat javulva, heroikus küzdelemben felülmúltuk a MAFC együttesét, majd a szezon egyik legjobb mérkőzésén megráncigáltuk a Pénzügyőr bajszát is. A bajnokság felfüggesztésekor Fodor Antal tanítványai a tabella ötödik helyén álltak, a DEAC számára két mérkőzés lenne hátra az Extraligából.

66043133_2257928921203532_8362700031421054976_o-300x189 Két hónap szünet vár röplabdázóinkra

A gyengébbik nem képviselői az NB II Keleti divíziójának „B” csoportjába kaptak besorolást, Kuszkó Zsolt együttese október közepén, Gödöllőn kezdte a szezont. Szabó Csengéék rögtön egy fényes sikerrel indítottak, s bár az alapszakasz során voltak hullámvölgyek a csapat játékában, az igazán fontos rangadókon sikerült megújulniuk az egyetemistáknak. Ilyen volt az egyaránt bajnokesélyes Nyíregyháza és BVSC elleni pontszerzés, vagy épp a közvetlen riválisnak számító Diósgyőr ötjátszmás legyőzése hazai környezetben. Ezeken a mérkőzéseken bebizonyosodott, hogy a DEAC a legjobbakkal is képes felvenni a versenyt, ugyanakkor a szerényebb képességű ellenfelekkel szemben nem tudtak kellően felpörögni a lányok, így becsúszott néhány fájó fiaskó is. Kuszkó Zsolt csapata végül hat győzelemmel, és tíz vereséggel a hatodik helyen zárta az alapszakaszt, így az alsóházban folytathatta szereplését. A rájátszásban repülőrajtot vettek az egyetemisták, hiszen a Miskolc és a Kistext együttesét is szettveszteség nélkül intézték el, ezt követően azonban a már említett okok miatt félbeszakadt a bajnokság, így egyelőre itt is sok a kérdőjel.

Jelen állás szerint annyi bizonyos, hogy május 15-ig nem rendeznek röplabda-mérkőzést hazánkban, a Magyar Röplabda Szövetség azonban nem zárta le, csupán felfüggesztette a bajnokságokat, dr. Kovács Ferenc szavai alapján pedig még bíznak abban, hogy sikerül befejezni a 2019/20-as idényt. A DEAC férficsapata az Extraliga befejezését követően valószínűleg a bennmaradásért kényszerül majd pályára lépni, amelynek kivívása a mieink első számú célkitűzése, Fodor Antal elmondása szerint a minitornára időzítették a csúcsformát a játékosok. A hölgyekre az alsóházi rájátszásban még négy találkozó vár, együttesünk jelenleg vezeti a tabellát, így amennyiben a szövetség idő előtt véget vetne a küzdelmeknek, Kuszkó Zsolt csapata az ötödik helyen zárná az idei kiírást.

P.G.

Fotók: DEAC