Kézilabda Eb: Keserű volt a svédcsepp

A Magyar Kézilabda Szövetség illetékesei szerint nem állunk rosszul a jelenleg zajló hármas rendezésű női Eb kapcsán. Naponta nyilatkozik valamelyik "hozzáértő" alkalmazott és próbálja tisztára mosni azt a szennyest, melyet ő termelt ennek a nagyszerű játéknak a mosógépébe.

0

swe_HUN-300x162 Kézilabda Eb: Keserű volt a svédcseppFotó: MKSZ

Elhangzik, hogy pénz van dögivel, meg akarunk, aztán a fiataloké a jövő, meg különben is Párizs a cél, meg ehhez hasonló bornírtságok. Olyanok nyilatkoznak, akiket tornából is úgy mentettek fel, hogy apa, vagy anya még megtolta paraszolvenciával – akkor még nem büntették ezt a szolgáltatást – a dokit egy  igazolás ügyében. Természetesen nem mindenkinél áll ez az előzmény, de sajna többeknél igen. Mert mire véljem azt a kincstári optimizmust, hogy elvárás a legjobb nyolcba jutás, aztán a lányok úgy mondanak betlit már a meccsek elején, hogy természetesen semmilyen ütőlap nincs a kezükben. A válogatás sem a legátgondoltabb. Vajh’ kinek az ötlete volt, hogy a legjobban védekező balkezes lövő, Planéta Szimonetta szombaton a DEAC kosár meccsét szemlélte, ahelyett, hogy aprította volna a nála egy fejjel alacsonyabb skandináv Robertset. Vagy a helyére hívott Albek Anna egyik góljánál örömmámorban úszott a televízió riportere, amikor azt találta üvölteni: Albek első meccse a mai – svédek elleni – amikor két gólt is szerez. Nem csoda tehát, hogy ismét mínuszban zártuk a mérkőzést, ezúttal Svédország ellen.

Pedig volt három nap pihenő, a legutóbbi, dánok elleni derbi után. Meg is jegyezte a stúdióban ülő műsorvezető, hogy lehet ez a többlet nap volt a ludas, mert kiestünk a ritmusból. Melyikből édes Bencém? Eddig mindenkitől kikaptunk a középdöntőben! És most sem kellett csalatkozni. Már kezdjük – sajnos – megszokni. Pedig úgy indult, hogy hátha! Aztán mégsem. Az első negyedóráig partiban voltunk, 1-4-ről egyenlítettünk. 10-10-ig tartottuk a lépést, aztán a győri Linn Blohmnak háromszor is úgy tették a társak a kezébe a labdát, amiből mindent berámolta Szikorának. A huszadik perc környékén szétesett a támadó játékunk, de olyannyira, hogy Kácsor még a tribünön ülőket is megcélozta. A kék-sárgák meg félgőzzel lődösték a gólokat. Félidőre hárommal ők mentek.

Szünet után maradt a Netflixen első helyen futó film címe: Nyugaton a helyzet változatlan. A mi esetünkben, az égtájat északra kell módosítani, mert maradt minden a régiben. Próbálkoztunk, de erőtlenül, hite hagyottan, pontatlanul és enerváltan. Jól példázza a teljes összeomlást az ötvenkettedik perc. Klujber egyedül tör kapura, mögötte több lépésre két svéd illetőségű állampolgár. Katrinunk lelassít és átdobja a labdát az érkező Korsósnak – az ő beválogatása is tévedés – akit szerelnek az odaérkező skandinávok, gyors ellentámadás, és gól nekik. Summa summárum félgőzös svéd futkározás, oxigénhiányos, lihegős magyar szerencsétlenkedés után a vége 30-25 oda.

Válogatottunk ezen a versenyen a 11., vagy a 12. végez majd. És ez a realitás. Egy pozitív hozadéka a debreceniek számára mindenképpen lehet: hat Loki játékos ölthette magára címeres mezt. A januári EHF csoportkörre biztos hasznos információkat gyűjtöttek a nemzetközi mezőnyről.

Golovin mester elkeseredetten és rekedten nyilatkozta a kötelezőt. Elfogytunk. Mind mentálisan, mind erőben.

Nem keresnék felelősöket, hibákat a szereplésen. Most ennyit tudunk, ez a valóság. A csapat fiatal, közhellyel szólva a jövő az övék. Csak kicsit átgondoltabb válogatással, egy-két most kimaradt, esetleg felépült sérült játékossal legközelebb meglehet az áhított első nyolc valamelyike. Két-három új ember, ők a jövők, akik lehetnek majdan a legjobb lövők. Is!

Svédország – Magyarország 30 – 25 (18 – 15)

Svédország: Ryde – HAGMAN 4 (1), LINDQVIST 3, Carlson 1, BLOHM 6, ROBERTS 9, E. Hansson 1

Cserék: Bundsen (kapus), Lagerquist 2, Petrén, Koppang 1, L. Hansson 1, Thorleifsdottir 2, Axnér, Strömberg.

Szövetségi kapitány: Tomas Axner

Magyarország: Szikora – Győri-Lukács V. 1, KLUJBER 6 (1), Füzi-Tóvizi 2, Hornyák D., Vámos P. 2, Márton G. 3

Cserék: KUCZORA 5, Albek 2, DEBRECZENI-KLIVINYI 4, Bordás, Pásztor N., Kácsor, Korsós, Töpfner

Szövetségi kapitány: Golovin Vlagyimir

W.Gy.