Kitartás és fegyelem: katonasport Debrecenben

Akár három hónap alatt elsajátíthatják a hazafias szellemiség alapjait az érdeklődők a Debreceni Honvéd SE kilenc szakosztályában, Gyöngyössy Károly elnök szerint a katonasporttal szerzett erényeket az élet számos területén lehet kamatoztatni.

0

23722396_1764283710543868_4958131235411989213_n-300x200 Kitartás és fegyelem: katonasport Debrecenben

Ha a katonaságra gondolunk, a testmozgás jelentősége megkérdőjelezhetetlen, arról azonban csak kevesen tudnak, hogy Hajdú-Bihar megyében is eredményes múltja van a katonasportnak. Az első honvéd sportkör azonban már 1950-ben megalakult, s egészen a rendszerváltásig szolgálta a fiatal katonák versenyeztetését. Az ezredfordulón Papp Gyula ezredes vezetésével újjáélesztették a hagyományokat, létrejött a Debreceni Honvéd Sport Egyesület, amely immár kilenc szakosztállyal rendelkezik.

23659719_1764285737210332_8997791835541312876_n-300x200 Kitartás és fegyelem: katonasport Debrecenben

„Labdarúgás, röplabda, kézilabda, rendvédelem, íjászat, sportlövés, tájfutás, súlyemelés, egészségmegőrzés – sorolta fel a DHSE főbb profiljait Gyöngyössy Károly rendőr ezredes, aki egy éve vette át az egyesület irányítását az alapító Papp Gyulától. – Megtisztelőnek éreztem az elnöki felkérést, hiszen fontosnak tartom a hazafias öntudatra való nevelést, ami az elmúlt évtizedekben igencsak háttérbe szorult. Sajnos a globalizáció hatására a nemzeti identitástudat kiment a divatból, ezt szeretnénk feléleszteni a katonasport által. Természetesen nem csupán hivatásos katonákat igyekszünk megszólítani, kinevezésemet követően több debreceni középiskolával is felvettük a kapcsolatot, s szerencsére mindenhol nyitottak voltak az elképzeléseinkre. Akik pedig elkezdtek nálunk sportolni, szinte kivétel nélkül megszerették ezt a közeget, azonosultak a hazafias szellemiséggel. Elsődleges célunk az egészséges életmódra történő nevelés, ám szakképzett edzőink mindent megtesznek, hogy a fiatalokból erkölcsös és értékes felnőttek váljanak, akik később akár a katonaságnál, vagy a rendőrségnél is el tudnak helyezkedni.”

1000x698@1-300x209 Kitartás és fegyelem: katonasport Debrecenben

Gyöngyössy Károly szívéhez különösen közel áll a honvédelmi szakosztály, amely egy rendkívül izgalmas és látványos versenysorozattal csábítja a mozogni vágyó fiatalokat.

„Igyekeztünk a hagyományos honvédelmi ismereteket egy pörgős, fiatalos akadálypályával ötvözni, s a visszajelzések azt mutatják, nagyon élvezik a fiatalok a kihívásokat. A DHSE nem élsportolókat nevel, fontosabb számunkra a tömegbázis növelése, erre pedig kitűnő lehetőséget biztosítanak a különböző akadályversenyek, melyeket idén már régiós szinten is megrendezünk. Az alig tíz perc alatt teljesíthető, innovatív elemekből álló pálya jelentős fizikai kihívások elé állítja a résztvevő csapatokat, de szükség van elméleti tudásra is, hiszen például a szabadságharc hőseiről is teszünk fel kérdéseket a fiataloknak. A közösséget összekovácsolják ezek a megmérettetések, továbbá a kiskamaszok megtanulnak nyerni és veszíteni, a nehézségek során egymásért küzdeni. Bátorságra, fegyelemre, kitartásra neveljük tanítványainkat, s ezeket az erényeket később a nagybetűs életben is kitűnően tudják majd kamatoztatni.”

P.G.

Fotók: DHSE