Kókai Dávid: „Larionnak rendkívül jó érzéke van a vízhez”

Többször bebizonyosodott, a sport jó hatással van a gyerekek személyiségére. Nem volt ez másképp a Debreceni Búvárklub ifjúsági uszonyosúszójánál sem. A már két világkupa aranyat és egy ezüstöt begyűjtő Lipők Larionról kérdeztük edzőjét.

0

74989161_147078219904803_7425604533268512768_o-300x192 Kókai Dávid: „Larionnak rendkívül jó érzéke van a vízhez”

Laroin viszonylag későn került hozzánk, az édesanyja, aki korábban nálunk úszott – bár én akkor még nem voltam a klubnál – megkeresett az uszodában és megkérdezte, elhozhatná-e a gyermekét. Azt is említette, kicsit hiperaktív, nehezen kezelhető a fiú, de természetesen örömmel fogadtuk. Miután elkezdett úszni, gyakorlatilag megszűnt minden probléma, megtalálta a közegét a vízben. Tehetsége hamar megmutatkozott, egy éven belül gyermek bajnoki címet szerzett, minden számban ő tartja az országos csúcsot. A serdülő korosztályba lépve saját uszonyos gyors versenyszámaiban megjavította az országos rekordokat. Idén már az ifik mezőnyében indul, már ebben a korosztályban is közel került a rekordokhoz, de nem lesz egyszerű dolga, mert java részét Kosina Gergő tartja. Ebben az évben Egerben megszerezte első világkupa érmeit, 50 uszonyos gyorson és a felnőtt 4×100-as mix váltó tagjaként két aranyat, illetve váltóban még egy ezüstöt is begyűjtött. A junior Európa-bajnoki szintidő közelében is úszott már, de a minimális időt, ami feljogosítja az indulásra, teljesítette. Az Eb Olaszországban lett volna megrendezve, a jelenlegi járványhelyzet miatt azonban elhalasztották. Nemzetközi szinten ifiként nem lesz könnyű sprintszámban utolérni a junior mezőnyt.

Mindezek mutatják, töretlen a fejlődése, ami nagyon pozitív, hogy maximálisan elhivatott, rendkívül nagy munkabírású a fiú. Azért szereti megszűrni, mi az amit megcsinál, mi az amit nem, de még a kevésbé „megcsinálom” dolgokat is jó hozzáállással végzi el. Dolgoztatható, terhelhető sportoló, jó vele dolgozni, maximálisan tisztelettudó, jó humorú srác. Larionnak rendkívül jó érzéke van a vízhez, de 14-15 éves korban válik el, valaki Isten áldotta tehetség, vagy dolgozni is tud. Larionnál mindkettő adott, a tehetséget a munkával ötvözve kell előrehaladnia. Idézőjelesen könnyű helyzetben van, mert dolgos csapattársai vannak, Petrától (Senánszky Petra – szerk.) és Gergőtől (Kosina Gergő – szerk.) is mindig ezt látja. Ez egy vízválasztó időszak, ha az elkövetkező egy-két évet úgymond jól átvészeli, sikeres pályafutás várhat rá. Eredményekben akár Gergőt is utolérheti, ehhez minden adottsága megvan, de elég sok mindennek kell kedvezően alakulnia, hogy sikerüljön. Az, hogy mindez sikerüljön, csak rajta múlik, tőlünk minden segítséget meg fog kapni továbbra is.