Kosárlabda: Elődöntős a DEAC a Magyar Kupában

A fővárosi Ludovika Arénában rendezik az idei kosárlabda magyar kupa küzdelmeit, melynek negyeddöntőjében a Szegeddel mérkőzött meg a Debreceni Egyetem csapata szerda este.

0

deac-szeged-bball1.hu_-300x200 Kosárlabda: Elődöntős a DEAC a Magyar KupábanFotó: bball1.hu

A két csapat idei bajnoki mérkőzéseit egyaránt a DEAC nyerte, de a Szedeák ennek ellenére egy hellyel a debreceniek előtt, a harmadik helyen zárta bajnokság alapszakaszát. Ezúttal a kupában mérhette össze erejét a két rivális.

Már-már szokott módon Tóth Ádám szerezte az első debreceni kosarakat, de druszája, Somogyi is bemutatkozott egy kettő plusz eggyel, mellyel két és fél perc elteltével először szerezte meg a vezetést a DEAC. A Szedeák hárompontos kísérletekkel kezdte a mérkőzést, néhány sikertelen dobás után Govens vitte közelebb a labdát, és a palánk alól volt eredményes a szegediek magyar válogatott játékosa. A Tisza-partiak rettenetesen büntetőztek az első negyedben, hét perc elteltével hétből csak kettőt tudtak értékesíteni. Hosszú percekig nem sikerült tizenegy dobott pontról elmozdulnia Kovács Adrián együttesének, nyolc perc elteltével is csak tizenegy dobott ponton álltak, pedig a bajnokságban ilyenkor nem ritka a harminc debreceni pont sem. A játékrész utolsó perceiben előbb Drenovac, majd Moore révén sikerült végre újra kosarakat szereznie a hajdúságiaknak, de így is négypontos Szedeák előnnyel ért véget az első tíz perc. (16-20)

A második negyedben a debreceni egyetemisták lassanként ledolgozták hátrányukat, köszönhetően Drenovac remek teljesítményének. 32-32-nél Somogyi és Moody játszott össze eredményesen, majd Guyton és Molnár mutatott be hasonlóan szép összjátékot, szűk négy perccel a negyed vége előtt öt ponttal meglépett a DEAC. Sokat köszönhettek a hajdúságiak a pocsékul büntetőző szegedieknek, akik egy félidő alatt tizenhárom büntetőt rontottak. Fél perccel a szünet előtt Govens tempójával két pontra zárkóztak a kék mezesek. Drenovac megszerezte tizenharmadik pontját is a negyed végén, így 43-39-es állással zárult az első félidő.

Brown óriási ívű duplája, majd Keller ziccerével egy perc alatt ledolgozták a hátrányuk a szegediek. Moody válaszolt egy hármassal, mindez azt jelentette, hogy az amerikai irányító első mezőnykosarára több mint egy félidőt kellett várni. Brown megmozdulását sportszerűtlennek látták a játékvezetők, az ebből vezetett támadásból öt pontot is szereztek Tóth Ádámék. A negyed közepére kilenc, majd tizenegy ponttal is ellépett Kovács Adrián együttese. A Szedeák játéka pontatlanná és idegesség vált, ennek köszönhetően 14-0-s rohanást produkáltak a debreceniek (66-52). A negyed utolsó másodpercében Brown dobta rá félpályáról, labdája pedig elsüllyedt a gyűrűben, ami azt jelentette, hogy 68-59-re zárkóztak a Tisza-partiak az utolsó játékrész kezdetére.

Az negyedik felvonás Drenovac duplájával indult, melyre Brown válaszolt egy óriási zsákolással. A következő percekben hatalmas harc dúlt a pályán, a Szedeák a meccsben maradásért küzdött, míg a DEAC az előnye megtartásáért, páros sportszerűtlen ítélettől kezdve minden volt, ami egy kosármeccsen megtörténhet. Moore és Moody párosa a legfontosabb pillanatokban csent labdát, és Drenovac keze is rendre elsült. Négy perccel a vége előtt 78-67-es állásnál, a debreceni csapatkapitány, Polyák dobott estéből egy eszméletlen kosarat, ezzel úgy tűnt, végképp demoralizálta a szegedieket. De nem olyan fából faragták Szekulovics mester csapatát, és két perccel e vége előtt hét pontra zárkózott a Szedeák. A debreceniek azonban megőrizték hétpontos előnyüket, 87-80-ra győztek, és továbbjutottak a Zsíros Tibor Magyar Kupa elődöntőjébe.

Magyar Kupa, negyeddöntő

DEAC – Naturtex-SZTE-Szedeák 87-80 (16-20, 27-19, 25-20, 19-21)

DEAC: Moody 10/3, Somogyi 8, Polyák 3/3, Hines 9/3, Tóth 10

Cserék: Moore 8/6, Guyton 9/3, Drenovac 23/3, Molnár 7

Naturtex-SZTE-Szedeák: Kerpel-Fronius G. -, Govens 25/6, Brown 26/9, Dzseletovics 3 ,Dickey 12

Cserék: Kerpel-Fronius B. 2, Keller 5/3, Bognár 7/3, Olasz –

Kipontozódott: Dzseletovicsm, Kerpel-Fronius B.

U.Á.